Blogs 11/12/2016

De primera mà: Huawei Mate 9

Raul Arribas
9 min
De primera mà: Huawei Mate 9

BarcelonaEl passat dijous 3 de novembre, tal com us vam explicar aquí, Huawei va presentar el seu nou phablet estrella, el Mate 9, evolució de l’exitós Mate 8, que incorpora a més a més algunes de les característiques que la companyia va introduir en el seu darrer flagship, el Huawei P9, com per exemple la càmera doble desenvolupada conjuntament amb Leica. Fa quatre setmanes que el fem servir diàriament i avui us portem les nostres sensacions amb el que, després de la desfeta de Samsung amb el seu Galaxy Note 7, està cridat a ser el phablet de referència de l'any al món Android.

Estèticament ens trobem amb un terminal d'aspecte premium, amb un cos unibody metàl·lic en la línia de la gran majoria de telèfons de gamma alta que ens trobem darrerament. És maco i entra ràpidament per la vista, a més de sentir-se còmode a la mà gràcies als materials amb els quals està fet, tot i les seves dimensions de 156.9 x 78.9 x 7.9 mm. Pesa 190 grams

Mate 9

El Huawei Mate 9 és un telèfon gran, amb una pantalla de 5,9”. El frontal del terminal està molt ben aprofitat, i la pantalla ocupa un 77,5% de l'espai total del telèfon, cosa que parla molt bé de com Huawei ha treballat per reduir al mínim els marcs que envolten la pantalla. S'ha de tenir en compte però que, per les seves mides, no és un telèfon per a tots els públics, però també volem destacar que, en el seu ús diari, l'optimització d'espai que ha fet Huawei aconsegueix que se senti com si fos sensiblement més petit, sense que hàgim patit gaires incomoditats. La pantalla és de molta qualitat, i els colors es veuen molt i molt bé, a més de gaudir d'una visibilitat excel·lent en totes les condicions lumíniques possibles. La seva resolució és FullHD 1080x1920, amb una densitat de 373 ppp, per tant. Com ja hem dit en altres ocasions, les pantalles amb més resolució no presenten cap diferència a l'ull humà si no és que fem servir el telèfon per gaudir de continguts de realitat virtual. Si no és el vostre cas, aquesta pantalla té tota la resolució de la qual els vostres ulls poden gaudir ara mateix. En resum, una pantalla gran que a la vegada és una gran pantalla.

Pel que fa al so, aquest Mate 9 incorpora un altaveu que ens ha sorprès molt gratament per la seva qualitat, sempre tenint en compte que estem parlant d'un altaveu integrat a un telèfon mòbil. Aquí sempre recomanem l'ús d'auriculars per gaudir de so de qualitat, però l'altaveu intern d'aquest dispositiu us farà el pes en més d'una ocasió.

Sensor d'empremtes dactilars

Huawei té per costum col·locar el seu lector d'empremtes dactilars a la part del darrere del telèfon, i aquest cop no ha fet una excepció. El seu funcionament, com també és habitual a la companyia xinesa, és dels millors del mercat, amb una velocitat de resposta i una capacitat per reconèixer les nostres empremtes que no deixen de sorprendre. La decisió de posar-ho a la part del darrere genera divisió d'opinions, amb tanta gent a favor com en contra. Situat a la part del darrere es fa més còmode a l'hora de desbloquejar el telèfon quan el traiem de la butxaca, mentre que situat a la part del davant es fa més còmode el desbloqueig quan està a sobre de la taula. Personalment, ens agrada més al davant, però no deixa de ser una preferència personal. Sigui com sigui, el seu funcionament, com dèiem, és sensacional. El lector d'empremtes, com és habitual amb Huawei, el podrem fer servir també per diferents accions ràpides (com desplegar el menú de notificacions o passar fotografies endavant i endarrere), tot lliscant el dit per sobre del lector en alguna direcció.

En els budells del terminal trobarem el nou xip de la marca, el Kirin 960, un processador de vuit nuclis que hem pogut comprovar que té un rendiment sensacional, i 4 GB de RAM. Facis el que facis, el telèfon mòbil de la marca xinesa reacciona de forma excepcional, sense cap mena de retard apreciable i oferint una resposta excel·lent. Hem posat a prova el dispositiu en tot tipus de situacions i usos i sempre, sense excepció, ha respost de forma immaculada. Si fins no fa tant els xips Kirin estaven una petita passa per darrere dels líders del mercat, aquesta situació sembla haver-se capgirat i ara són ells qui marquen el pas, segons es desprèn dels nombrosos benchmarks als que l'han sotmès mitjans especialitzats en micro xips i processadors.

Com us vam avançar, el Mate 9 arriba en versió dual SIM a tots els mercats, cosa que celebrem (anteriors models de la marca disposaven de model dual SIM però no arribava a casa nostra). L'espai dedicat a la segona targeta SIM es pot fer servir, alternativament, per encabir-hi una targeta MicroSD de fins a 256 GB, ampliant d’aquesta manera els 64 GB que ja porta internament el dispositiu. També disposa de LED de notificacions, que podem configurar al nostre gust per assignar colors diferents a les diverses aplicacions que ens poden enviar notificacions. Això sí, hem perdut pel camí la ràdio FM, ja que aquest darrer telèfon de Huawei no en porta.

Els sis colors del Mate 9

Un dels principals problemes dels telèfons mòbils actuals és que, passat un temps, el seu funcionament sol ser sensiblement pitjor que en el moment de la compra. Això és degut, entre d’altres, als efectes de la fragmentació de l’emmagatzematge o als fitxers que de mica en mica van quedant com a romanent de les diferents apps que instal·lem al dispositiu. Huawei afirma que aquest Mate 9 incorpora un algoritme de Machine Learning que prediu el comportament de l’usuari, analitza les aplicacions i decideix l’estratègia d’assignació de recursos en cada moment en funció d’això, a més d’un nou tipus de sistema de fitxers anomenat F2FS que és molt efectiu contra la fragmentació de fitxers. Amb aquestes tecnologies la companyia assegura que el comportament del dispositiu es mantindrà molt més temps com a l’inici. Com podeu imaginar, en només quatre setmanes no podem oferir cap mena d'opinió sobre aquest sistema ni sobre la seva eficiència. Només ens queda confiar en el què s'ha anunciat i vigilar que, passats uns mesos, la seva acció sigui visible.

La bateria també ha estat un motiu de preocupació per l’empresa xinesa, i han escollit una bateria de 4.000mAh. Aquesta, juntament amb una tecnologia pròpia d’estalvi de bateria intel·ligent, assegura, segons la companyia, gairebé dos dies d’ús intensiu del mòbil i dos dies i mig si se’n fa un ús normal. La nostra experiència és molt bona i us podem assegurar que, amb aquest Mate 9, no haureu de patir per si us quedeu sense bateria al llarg del dia. Ens sembla gairebé impossible sortir de casa al matí (per d'hora que sigui) amb el telèfon carregat, i haver de patir per no quedar-se sense energia abans de tornar a casa al vespre, sigui quin sigui l'ús que en fem del dispositiu. El Huawei Mate 9 té bateria per avorrir, en el bon sentit de la paraula, i farà que desterreu de la vostra ment aquesta preocupació en ben pocs dies. Per tancar el tema de l’energia, el Huawei Mate 9 disposa també d’un sistema de càrrega ràpida mitjançant el seu port USB tipus C v2.0, que permet carregar un 58% de la bateria (que recordeu que és de 4.000mAh) en mitja hora justa, i que això proporciona per tant més d’un dia d’ús en només 30 minuts.

Mate 9

Com ja va fer amb el P9, el Mate 9 presenta una càmera dual desenvolupada conjuntament amb Leica. Aquesta segona evolució d’aquesta càmera incorpora un sensor de 20mpx monocrom i un de 12mpx RGB, obertura F/2.2, estabilitzador òptic d’imatge, flash dual LED, i auto focus híbrid. Tot i que en principi semblava que el zoom x2 seria òptic, la nostra experiència és que és més aviat híbrid, i es nota certa pèrdua de definició en les fotos quan en fem ús. La pèrdua és petita, però no es pot afirmar que el zoom sigui totalment òptic. La càmera ve farcida d'opcions, i la interfície per fer-ne ús és simple i eficient, ja que només haurem de lliscar el dit a un cantó o a un altre per veure les diferents opcions al nostre abast. Gaudirem, per exemple, d'un completíssim mode professional, que ens deixarà modificar al nostre gust una gran quantitat de paràmetres. També disposem de modes preconfigurats, com el monocrom, el mode bellesa (tant en fotografia com en vídeo), HDR, fotografies panoràmiques, ambients nocturns, time lapses, o vídeo a càmera lenta. També podrem escollir la resolució (dels 20 als 6 megues), l'aspecte (4:3 o 16:9), a més dels típics modes ràfega o amb temporitzador. En definitiva, una aplicació de càmera molt potent i molt versàtil, del milloret que hem vist a un telèfon mòbil.

I la qualitat? Doncs la càmera d'aquest Huawei Mate 9 és molt bona, de les millors del mercat indiscutiblement, però no ha fet aquest darrer salt que l'havia de situar com la millor de totes. En bones condicions de llum les fotografies són espectaculars, ben definides i amb uns colors molt detallats. Però quan les condicions de llum són difícils, tot i que les imatges que obtenim són de molta qualitat, no arriba a destacar tant com ho fa amb bona llum, i les instantànies tendeixen a patir una mica més del què esperàvem a priori. És una llàstima perquè, donada la situació actual al mercat dels telèfons mòbils, i la resta de característiques d'aquest phablet de Huawei, si la càmera també hagués destacat per sobre de la resta, estaríem, indiscutiblement, davant del telèfon de referència del mercat actual. És filar prim, i cal no oblidar que estem sempre comparant aparells que, tots ells, són sensacionals, però és la nostra obligació situar cada telèfon en relació amb la seva competència, tenint sempre clar que tots destaquen molt per sobre de la mitjana.

Mate 9

Pel que fa al vídeo, el Mate 9 enregistra en qualitat fins a 4K codificat en H.265, comprimint els fitxers de vídeo fins que ocupen fins a un 50% menys. Les nostres sensacions amb el vídeo són les mateixes que amb les fotografies, motiu pel qual no ho repetirem de nou. La càmera frontal, la que popularment es coneix com a càmera per les selfies, és de 8 mpx amb obertura F/1.9, i proporciona unes fotografies més que satisfactòries per aquest ús tan particular.

Per tal que pugueu valorar vosaltres mateixos les fotografies que captura aquesta Huawei Mate 9, tot seguit us deixem amb enllaços a diferents galeries d'instantànies fetes amb aquest telèfon durant aquestes setmanes. Totes han estat fetes en mode automàtic, sense tocar cap paràmetre ni emprar el mode professional (a excepció de les de mode Bokeh en què, òbviament, hem activat aquest efecte):

Blanc i negre

Exteriors

Interiors

Nocturnes

De prop

Efecte Bokeh

Mate 9

Pel que fa al software, el Mate 9 estrena EMUI 5.0, la capa de personalització de Huawei sobre Android 7.0 Nougat, la darrera versió del sistema operatiu mòbil de Google. A més de presentar una interfície més semblant a la versió stock d’Android (permet fins i tot tenir calaix d'aplicacions, no com les versions anteriors d'aquest sistema), i d’haver fet més fàcil la navegació pels menús, presenta com a característica destacada poder utilitzar dues versions de Whatsapp i de Facebook de forma nativa (i senzilla), de forma que puguem tenir ambdues aplicacions per a les dues SIMs alhora. Aquest és un d’aquells petits detalls que fa la vida més fàcil als usuaris, ja que disposar de dos comptes de Whatsapp a telèfons amb doble SIM no era una tasca trivial. Gaudim també d'un mode especial per operar el dispositiu amb una sola mà (on es redueix la part útil de la pantalla), i un mode més confortable per la vista (per fer servir quan ja s'ha posat el sol, per exemple), que podem activar manualment o configurar perquè s'activi i es desactivi sol en determinats períodes del dia. EMUI, com sempre, ens permet configurar una gran quantitat de paràmetres per ajustar el telèfon a les nostres preferències, però també podem deixar-ho tot tal com ve, i gaudirem d'un sistema equilibrat i adaptat per defecte al gust de la majoria d'usuaris. Per finalitzar, el Huawei Mate 9 incorpora un port d'infrarojos que ens permet controlar els nostres aparells domèstics, com la TV o el reproductor multimèdia, des del mateix mòbil. Amb aquest telèfon ja no cal patir per saber on estan els diferents comandaments a distància que acostumem a tenir a tots els menjadors de les nostres llars.

Càmera

El darrer phablet de Huawei ja està disponible al mercat en sis colors diferents (Space Gray, Moonlight Silver, Champagne Gold, Mocha Brown, Ceramic White i Black), amb 4 GB de memòria RAM i 64 GB d’emmagatzematge intern, per 699€.

stats