Blogs 05/11/2016

Huawei presenta el Mate 9, la darrera iteració del seu phablet de referència

Raul Arribas
5 min
Huawei Mate 9 Porsche Design, Mate 9 i Fit

BarcelonaEl passat dijous 3 de novembre Huawei va presentar a Munic, Alemanya, el seu nou phablet estrella, el Mate 9, un terminal de 5,9” de pantalla que vol lluitar pel tron dels telèfons de grans dimensions. Es tracta de l’evolució de l’exitós Mate 8, el model previ de la seva família de phablets, que incorpora a més a més algunes de les característiques que la companyia va introduir en el seu darrer flagship, el Huawei P9, com per exemple la càmera doble desenvolupada conjuntament amb Leica, que en aquest Mate 9 és una evolució d’aquella amb diverses novetats.

El Huawei Mate 9 és un telèfon amb pantalla de 5,9” que, sorprenentment, no sembla tan gran com la mida de la seva pantalla faria pensar. De fet, la relació entre mida i pantalla és tan ajustada que telèfons amb pantalles més petites (com l’iPhone 7 Plus, de 5,5”) són en conjunt més grans. Això no impedeix que estem davant d’un phablet i que, com a tal, no és un telèfon apte per tots els públics, sinó pels que prefereixen una gran pantalla a canvi de menys comoditat.

Sensor d'empremtes dactilars

La pantalla de 5,9” és FullHD. Huawei segueix apostant per mantenir-se en els 1080x1920, tal com ja van fer en el P9, i no fer el salt a altres resolucions. En els budells del terminal trobarem el nou xip de la marca, el Kirin 960, un processador de vuit nuclis que asseguren que té un rendiment sensacional. Una gran novetat és que el Mate 9 arribarà en versió dual SIM a tots els mercats, cosa que celebrem (anteriors models de la marca disposaven de model dual SIM però no arribava a casa nostra). Si l’usuari no vol fer servir la segona SIM es pot aprofitar l’espai per introduir una MicroSD de fins a 256 GB, ampliant d’aquesta manera els 64 GB que ja porta internament el dispositiu.

Un dels principals problemes dels telèfons mòbils actuals és que, passat un temps, el seu funcionament sol ser sensiblement pitjor que en el moment de la compra. Això és degut, entre d’altres, als efectes de la fragmentació de l’emmagatzematge o als fitxers que de mica en mica van quedant com a romanent de les diferents apps que instal·lem al dispositiu. Huawei afirma que aquest Mate 9 incorpora un algoritme de Machine Learning que prediu el comportament de l’usuari, analitza les aplicacions i decideix l’estratègia d’assignació de recursos en cada moment en funció d’això, a més d’un nou tipus de sistema de fitxers anomenat F2FS que és molt efectiu contra la fragmentació de fitxers. Amb aquestes tecnologies la companyia assegura que el comportament del dispositiu es mantindrà molt més temps com a l’inici.

Els sis colors del Mate 9

La bateria també ha estat un motiu de preocupació per l’empresa xinesa, i han escollit una bateria de 4.000mAh. Aquesta, juntament amb una tecnologia pròpia d’estalvi de bateria intel·ligent, assegura, segons la companyia, gairebé dos dies d’ús intensiu del mòbil i dos dies i mig si se’n fa un ús normal. Per tancar el tema de l’energia, el Huawei Mate 9 disposa també d’un sistema de càrrega ràpida que permet carregar un 58% de la bateria (que recordeu que és de 4.000mAh) en mitja hora justa, i que això proporciona per tant més d’un dia d’ús.

Tot i que, durant tota la presentació, el CEO de Huawei ha evitat referir-se als problemes de Samsung amb el Galaxy Note 7 (malgrat es podia palpar a l’ambient), quan ha arribat el moment de destacar que aquest Mate 9 no s’escalfa gaire quan està endollat al carregador no se n’ha pogut estar de rematar que, a més a més, aquest no explota, provocant alguns riures a la sala.

Mate 9

Finalment, ha arribat el moment de parlar de la càmera. Com ja va fer amb el P9, el Mate 9 presenta una càmera dual desenvolupada conjuntament amb Leica. Aquesta segona evolució d’aquesta càmera incorpora un sensor de 20mpx monocrom i un de 12mpx RGB, estabilitzador òptic d’imatge, zoom òptic 2X i auto focus híbrid. A més de prometre una claredat, uns colors i una definició inimaginables (segons les seves paraules), el zoom òptic s’obté per una combinació de les dues lents, de forma que és gradual (i no un tot o res, com passa a l’iPhone 7). Tenim ganes de comprovar en primera persona si totes aquestes característiques es plasmen a l’ús quotidià amb facilitat. Pel que fa al vídeo, el Mate 9 enregistra en qualitat fins a 4K codificat en H.265, comprimint els fitxers de vídeo fins que ocupen fins a un 50% menys.

Pel que fa al software, el Mate 9 estrena EMUI 5.0, la capa de personalització de Huawei sobre Android 7.0 Nougat, la darrera versió del sistema operatiu mòbil de Google. A més de presentar una interfície més semblant a la versió stock d’Android, i d’haver fet més fàcil la navegació pels menús, presenta com a característica destacada poder utilitzar dues versions de Whatsapp i de Facebook de forma nativa (i senzilla), de forma que puguem tenir ambdues aplicacions per a les dues SIMs alhora. Aquest és un d’aquells petits detalls que fa la vida més fàcil als usuaris, ja que disposar de dos comptes de Whatsapp a telèfons amb doble SIM no era una tasca trivial.

Mate 9

El darrer phablet de Huawei arribarà als mercats en dues versions: la normal, amb 4 GB de memòria RAM i 64 GB d’emmagatzematge intern, per 699€, i una especial dissenyada conjuntament amb Porsche Design que, a més a més del disseny diferent, incorpora 6 GB de RAM i 256 GB d’emmagatzematge. Això sí, aquesta versió Porsche Design s’enfila fins als 1.395€, una diferència de preu molt substancial en relació a la versió normal.

Per finalitzar l’acte, Huawei ha presentat també el Huawei Fit, un smartwatch que pren les pulsacions en temps real durant tot el dia, té bateria per sis dies amb una sola càrrega, i és submergible fins a 50 metres de profunditat. Sortirà a la venda per 199 €.

Càmera

Ben aviat us portarem la nostra anàlisi d’aquest prometedor telèfon mòbil, que arribarà en sis colors diferents, amb el que Huawei busca reforçar la seva posició de segon fabricant a casa nostra i pretén assaltar la primera posició.

stats