Entrevista
Cultura 19/04/2013

"Barcelona és la capital del llibre d'artista del segle XXI"

Arts Libris ja és la fira més nombrosa i amb més públic del sector. En aquesta edició s'ha obert a l'edició, la fotografia i el disseny. Rocío Santa cruz, la directora, reivindica el llibre com a objecte quotidià i, a la vegada, d'art

Antoni Ribas Tur
2 min
Rocío Santa Cruz

BarcelonaEnguany se celebra la quarta edició d'Arts Libris. Com va sorgir el projecte?

Sempre m'ha interessat molt la relació entre l'art i la literatura, entre els autors i els artistes plàstics. La meva editorial i galeria, Raíña Lupa, va néixer a París fa 19 anys i estava especialitzada en el llibre d'artista i les edicions. Quan em vaig traslladar a Barcelona vaig obrir un espai i vaig continuar-hi aquesta tasca. El 2007 Vicenç Altaió va seleccionar alguns dels meus llibres per a l'exposició que va comissariar a la Fira de Frankfurt. Després vam organitzar unes jornades a l'Arts Santa Mònica i, arran de l'èxit que van tenir i de la meva experiència per haver participat en fires internacionals de llibre d'artista, a França, Alemanya i Bèlgica, va sorgir la idea de muntar Arts Libris.

En aquesta edició la fira ha crescut i ja és la més important del sector tant pel nombre de participants com de públic.

Enguany hem canviat la denominació de la fira i hi hem inclòs l'edició, la fotografia i el disseny, que és molt català i que distingeix Catalunya respecte de les fires de Nova York, París, Brussel·les i Londres. Això ens permet convidar les galeries, i estem innovant en un sector molt important que és el fotollibre i sobretot en l'autoedició de llibres de fotografia. És un fenomen que s'està produint molt a Barcelona, Bèlgica, Holanda, Alemanya i el Regne Unit. Volem consolidar-la a la ciutat. Barcelona és la capital del llibre d'artista del segle XXI.

¿Les eines digitals han democratitzat el món de l'edició i han atret els artistes joves?

Qualsevol autor o artista es pot fer els llibres amb un programa de maquetació i una impressora. Algunes editorials només existeixen a la xarxa, i quan un projecte funciona i li volen donar un format físic moltes vegades és un llibre. També poden utilitzar les rotatives, com és el cas del catàleg d'Arts Libris, que és una peça més de la fira. No sempre busquen la qualitat exquisida, sinó la comunicació. Els llibres de bibliòfil se segueixen imprimint. Crec que les dues visions no estan renyides.

És, també, el primer any en què es concedeixen premis.

Sempre he volgut que Arts Libris tingui una col·lecció i que estigui formada pels llibres premiats en cada edició per un jurat independent. Els llibres es dipositaran a la Biblioteca de Catalunya i es podran muntar exposicions que faran itinerància al territori a través de la xarxa de biblioteques de la Generalitat, amb les quals també col·laborem.

La idea és, doncs, crear una col·lecció de llibres d'artista pública.

El Macba i la Biblioteca de Catalunya tenen un arxiu de llibres d'artista, però les institucions públiques encara no compren als editors durant la fira. Ara estem en un moment de crisi, i esperem que la situació canviï.

stats