PALADARS

'Ratatouille'

La pel·lícula ha servit d'inspiració per l’espectacle 'Tasta! Toca! Olora!'

EL PRODUCTE

‘Ratatouille’

La pel·lícula el va popularitzar aquí, però és quasi idèntic a la samfaina

Els ingredients i l’elaboració del ratatouille i de la samfaina són pràcticament iguals, i coincideixen amb el pisto castellà, el tombet mallorquí, la kapunata maltesa i la ciambotta italiana. Són tradicionals perquè són fàcils d’elaborar i aprofiten els ingredients abundants de la temporada. Es tracta d’una barreja d’hortalisses estiuenques -pebrot vermell i verd, albergínia, carbassó, tomàquet- amb les variants de la ceba, l’all i la patata. Tot sofregit i servit com a primer plat o d’acompanyament.

LA IDEA

Tradicional o moderna

Jo la prefereixo basta, fresca i ben ‘à l’ancienne’

Podem modernitzar la samfaina o ratatouille o , fer-ne un cub de gelatina, o acompanyar-la de productes nobles, de l’estil del foie, però matarem el seu esperit popular, de dies de calor, de família, d’amics, d’envelat.... De tot allò que la fa propera. Per això ens basarem en els estàndards de sempre, en allò que a cop de fum de cassola ens teletransporta a casa dels avis, a la taula de la cuina amb aquell hule tan gastat, els genolls pelats i una torrada ben untada de samfaina, coronada amb un ou ferrat.

L’ACTIVITAT

Tasta! Toca! Olora!

Al Palau Robert (BCN) i dins del Grec 2014. Del 21 al 23 de juliol

Ratatouille, un film en què un ratolí es comunicava amb el xef a base d’estrebades als cabells, va servir d’inspiració a l’Àurea Millan, l’àngel que ha creat l’espectacle Tasta! Toca! Olora! i ha mogut cel i terra per involucrar-hi els millors de cada disciplina: els Comediants per a la posada en escena i la Fundació Alícia per a l’assessorament culinari. L’espectacle és colpidor perquè durant mitja hora et farà sentir a la pell d’un sordcec. La proposta no és plànyer-nos, sinó descobrir que tenim, i que tenen, els altres tres sentits!