MÚSICA
Cultura 26/04/2013

Za! (aquí i a la Xina popular)

El duet català més esbojarrat i internacional presenta en concert el seu nou disc, 'Wanananai'

Borja Duñó Aixerch
3 min
Za! (aquí i a la Xina popular)

Za! és un nom onomatopeic, un crit salvatge que conté tota l'energia d'un dels millors directes que es poden veure dins i fora del nostre país. No intenteu intel·lectualitzar-ho: el credo dels Za! neix i mor a l'instant, és un cant a la puresa de la música, no com a producte comercial sinó com a celebració del fet d'estar vius. És imprescindible veure'ls -viure'ls- en directe per entendre per què no paren d'actuar per mig món.

Festivals de prestigi com el SXSW a Texas, la Canadian Music Week, Les Trans Musicales de Rennes, el Primavera Sound i el Sónar de São Paulo han requerit els serveis d'un duet que s'ha passejat i continuarà passejant-se amb naturalitat per països com els Estats Units, el Canadà, el Brasil, Rússia i tota l'Europa Occidental, ara amb un disc acabat d'estrenar sota el braç.

El secret? Sens dubte, l'energia desbordant que Spazzfrica Ehd (Edu Pou) i Papa duPau (Pau Rodríguez) desprenen en directe. Poques vegades dues persones havien omplert tant l'escenari com ho fan Pou i Rodríguez, armats amb una bateria, una guitarra, un sintetitzador, una trompeta i un arsenal de pedals de loops i efectes.

El seu nou treball -el quart de la seva trajectòria- es titula Wanananai i inclou des de la fanfàrria de Torrefacto wagneriano fins al nu soul de Mr. Reality , passant pels ritmes afrollatins d' El calentito , un intent de convertir la seva música en alguna cosa que es pugui ballar.

"Hem intentat fer música ballable, però sempre ens acaben sortint ritmes imparells i això fa que semblis el Chiquito de la Calzada", explica Edu Pou, que també toca amb els Tarántula i entre setmana treballa a El matí de Catalunya Ràdio amb Manel Fuentes. Pau Rodríguez, psicòleg de professió, també milita, com Pou, al grup d'improvisació dirigida La Orquesta del Caballo Ganador. "Som com un matrimoni, però també com germans, perquè podem estar dues hores callats, mentre conduïm o viatgem en avió", diu Pou, que es lleva cada dia a dos quarts de sis. Aquest ritme incansable -feina estable entre setmana, concerts i viatges en cap de setmana- no ha impedit que, per a Wanananai , els Za! s'hagin llançat a l'autoedició. L'han publicat amb Gandula, el segell que actualment codirigeixen Alfons Serra -bateria de Mishima- i Edu Pou ("inicialment el duia l'Alfons sol, però ara m'hi he implicat personalment", aclareix).

DICCIONARI ZA!

A través dels seus quatre discos i d'incomptables concerts, els Za! han anat teixint un univers tan propi que necessita les seves pròpies paraules. No sabem què vol dir Wanananai , però intuïm què hi ha darrere de Hottero!! , de la mateixa manera que, en el seu disc anterior - Megaflow (2011)-, el crit Kalon-Jah! Tewra-ssah! feia referència a Calonge i Terrassa, origen de les famílies dels dos components.

Altres conceptes inclouen el ja citat Megaflow , la PachaMadreTierraWah! i idees tan esbojarrades com el seu Mundo estrella , que fa referència a "una pantalla secreta del joc Super Mario Bros ", que s'ha convertit en el seu "mapa mental", afirma el bateria del grup. "De fet, tot el nostre llenguatge està fet a base d'acudits que ens han fet riure i hem decidit incorporar", aclareix. ¿És aquest el secret de l'èxit de Za!? El bon humor? ¿L'ús d'una llengua franca capaç de traspassar fronteres? "Potser la clau d'aquest èxit ha estat entendre que la música experimental no ha de ser seriosa i elitista. Per a nosaltres experimentar és sinònim de passar-ho bé, però en realitat només hi pensem quan ens ho pregunteu a les entrevistes".

Si no els heu vist mai en concert, feu-ho aquest divendres. I no cal que intenteu escoltar el disc abans, Za! funcionen millor a l'inrevés: "Aviam si aconseguim deslliurar-nos d'aquesta idea, però tot i que aquesta vegada hem intentat fer cançons més curtes, és veritat que encara és dens, necessites un Almax", riu Pou.

ZA!

+ GUILLAMINO,ESPERIT!,NEGRO,MUJERES...

SALA APOLO (BCN)

Divendres 26. 20.30 h. 10-12 €

stats