MÚSICA
BORJA DUÑÓ AIXERCH

Vila-seca, 15 anys de música de risc i experimentació

Izah, Leonmanso, Extraño Weys i Xenia Rubinos, entre el més destacat

¿Estàs cansat de veure els mateixos noms als cartells de tots els festivals? Vols ser dels primers a descobrir els grups dels quals tothom parlarà l’any que ve? Llavors no t’hauries de perdre la Fira de Música al Carrer de Vila-seca (FiM), un certamen que enguany celebra la seva quinzena edició i que continua apostant amb força per la música emergent.

Durant aquest cap de setmana (divendres 16 i dissabte 17) una quarantena de grups ompliran de música els vuit escenaris que hi haurà repartits per la població. Com sempre, els concerts seran gratuïts, però atenció: per accedir a les actuacions amb control d’accés cal treure’s la targeta FiM, que val 3 euros i serveix per als dos dies. Entre els noms més coneguts hi ha Pau Riba i Pascal Comelade, Joan Colomo & la Radiofórmula, La Banda Municipal del Polo Norte, Nico Roig i Joana Serrat, però hem demanat a Kike Bela, director artístic de la fira des del 2007, que ens ajudi a orientar-nos entre el més arriscat i original de la programació.

I un dels artistes emergents més destacats de l’edició d’aquest any és Izah, una jove barcelonina nascuda a Manchester que ha sorprès tothom amb un recull de singles de R&B contemporani que li han valgut el sobrenom de “nova princesa del soul”. “La producció del disc [IzahBlues, 2013] i la seva veu són impressionants, és una proposta molt americana, i ja sé que és absurd dir-ho així, però no sembla d’aquí”, explica Bela. “Es tracta de treure’ns una mica aquesta idea que el que ve de fora és millor; de fet, aquest any ens ha sorprès molt el nivell de les propostes en aquesta línia, de R&B i de hip-hop”. És el cas d’Extraño Weys, projecte de hip-hop en català que es presenta amb un 10 polzades de sis cançons titulat Variacions en fu-remoll de la 5a Simfonia inèdita de Roger Linn (2014), primera referència del nou segell Say It Loud. “Són artistes que estan tenint repercussió, Izah mou i remou, i jo crec que sorprendrà molta gent”.

Més sorpreses en primícia: apunteu el nom de Falciots Ninja, un grup format per membres de Mine!, Very Pomelo, Guillamino, Muyayo Rif i The Gramophone Allstars, que combina el pop d’aires sixties amb una secció rítmica i de vents pensada per fer ballar el més indie. “Hem tractat de buscar bolos que no s’hagin vist, com és el cas dels Falciots Ninja, i jo crec que vindran a passar-s’ho bé”, diu Bela. Es tracta, sobretot, d’artistes difícils de classificar, com Leonmanso (4), un cantautor atípic que s’ha fet un nom gràcies als seus elaborats i divertits vídeos que han anat circulant per la xarxa. “És boníssim, va fer la presentació de la Fira al BeCool i va connectar amb tothom, va fer que tothom cantés, és un artista que, com Coàgul, juga amb diverses disciplines”. I si Leonmanso ve a ser l’antifolk menorquí, Lost Fills és pop cru i guitarrer dels anys 90. El grup, format pels mallorquins Pep Toni Ferrer d’Oliva Trencada i Joan Cabot, presentarà el seu segon treball, Molt bro (2014).

Els experimentals i sorollosos Tiger Menja Zebra (3) repeteixen l’actuació de l’any passat, però amb un nou al·licient: “Han anunciat que l’espectacle actual ja no es podrà tornar a veure mai més”, assegura Bela. Última oportunitat, doncs, per als que encara no hagin vist un dels grups underground que més polseguera ha aixecat recentment. Als antípodes, hi ha el pop suau de Coriolà (1), finalistes del Sona9 2012, que finalment s’estrenen amb Debut (2014), però no ens podem oblidar del dream pop de Desert, de la fúria juvenil de Da Souza, del petit fenomen que comença a ser El Último Vecino ni de la novaiorquesa Xenia Rubinos (2), única actuació internacional de la fira. |

Fira de Música al Carrer de Vila-seca Dv. 16 i ds. 17 Diversos espais Gratuït Izah, Extraño Weys, Leonmanso, Xenia Rubinos, Coriolà, Falciots Ninja, Desert, El Último Vecino, Da Souza, Lost Fills, Joana Serrat...