PANTALLES
Cultura 15/02/2013

Vida més enllà de Canal 9

Un nou audiovisual valencià evidencia que la millor televisió es fa a internet

Eulàlia Iglesias
2 min
Vida més enllà de Canal 9

Dissabte passat, el grup Radiotelevisió Valenciana va comunicar per correu electrònic a gairebé un miler de treballadors que serien acomiadats en els pròxims mesos. L'ERO salvatge que aplica l'ens suposa un pas definitiu en el desmantellament i la posterior privatització dels mitjans de comunicació públics valencians, el funcionament i contingut dels quals havia estat motiu de crítica continua en els últims anys. Malgrat tot, els periodistes i realitzadors del País Valencià no s'han resignat davant un panorama que dificulta cada cop més la pràctica d'un periodisme televisiu de qualitat i en la nostra llengua. La Xarxa s'ha convertit en el lloc de difusió d'una sèrie de programes que demostren que l'audiovisual valencià també viu la seva primavera.

PERIODISME CIUTADÀ 2.0: 'PEDRA, PAPER, TISORA'

Ja ho diuen els seus productors: "Aquest programa mai el voràs a Canal 9". Els responsables de Pedra, paper, tisora recuperen el concepte de periodisme ciutadà que van practicar les primeres televisions locals de la transició, quan els mitjans assumien la responsabilitat de participar en la construcció col·lectiva d'una societat democràtica. I l'adapten a la nova era digital. Pedra, paper, tisora dóna cabuda a tot d'imatges que no s'emeten a les televisions oficials o comercials enregistrades per ciutadans a peu de carrer: escenes de repressió policial contra la ciutadania que protesta, sortides confessionals de l'armari, denúncies del mal estat de les infraestructures...

Però el programa també subverteix, al més pur estil APM? , els discursos oficials del PP o de figures com Santiago Calatrava. Tot plegat ho lliguen amb un disseny molt adient, ho amaneixen amb piulades i un afilat sentit de l'humor i hi apliquen el ritme propi del món 2.0.

Un exemple perfecte que avui dia la millor televisió es veu a internet (barretfilms.tv/pedrapapertisora).

PRIMAVERA MUSICAL: 'LA BARRA SONORA'

La productora Bocabadats s'apunta a la tendència de produir formats musicals intimistes que fugen de la típica fórmula d'entrevista i actuació en directe en un plató; alhora que es fa ressò de la bona salut de l'escena musical valenciana.

En cada programa de La Barra Sonora apleguen dos músics de diferents estils o generacions al voltant de la barra d'un bar. Els dos artistes xerren entre ells allunyant-se de la rigidesa de les entrevistes tradicionals. I culminen la vetllada amb la interpretació conjunta i en acústic d'algun tema. Amb una realització detallista i acurada, el programa ha aparellat Pau Alabajos amb Pep Gimeno, Botifarra , Tórtel amb Julio Bustamante o Manolo Tarancón amb Liboteque (labarrasonora.blogspot.com).

'UN PAÍS DE LLIBRE'

Els formats de cultura s'exilien a La Xarxa. Barret Films, coresponsables també del Pedra, paper, tisora , recorren el món del llibre al País Valencià de la mà d'Eugeni Alemany, que proporciona al programa un to desenfadat lluny d'aquella rigidesa que sembla imperar en tot el que va lligat a la lectura. La vocació de proximitat d' Un país de llibre també és fa palesa en la varietat de pals que toca, de la poesia infantil a la cançó, i en el rèdit que sap treure de les xarxes socials (unpaisdellibre.com).

stats