ESCENES
Cultura 22/05/2015

Titzina busca la felicitat a ‘Distancia siete minutos’

El grup porta a La Villarroel una obra que ja suma 30.000 espectadors

Belén Ginart
3 min
Titzina busca la felicitat a ‘Distancia siete minutos’

L’any que ve, Pako Merino i Diego Lorca celebraran els 15 anys de la creació de la seva companyia, Titzina Teatre, amb seu a Cerdanyola del Vallès. En aquest temps, han inventat quatre espectacles. Un cada tres anys. Un ritme reposat en clara dissonància amb les presses pròpies dels temps actuals, però que forma part de la seva minuciosa i rigorosa manera d’entendre la creació artística, i té molt a veure amb les llargues gires dels seus espectacles. La seva quarta proposta, Distancia siete minutos, torna a demostrar l’ambició amb què emprenen cada projecte: la peça podria definir-se com un viatge a la recerca de la felicitat.

A partir d’un concepte tan inaprehensible, Merino i Lorca van desplegar la seva habitual maquinària de producció: els seus espectacles ( Folie à deux, Exitus, Entrañas ) són fruit d’una profunda tasca de documentació i de contacte amb les fonts. “El primer que fem és mirar què s’ha dit sobre el tema en qüestió des d’altres arts, com el cinema o la literatura. I després intentem observar-lo en la seva quotidianitat”, indica Diego Lorca. “Si no coneguéssim a fons els temes de què volem parlar ens quedaríem en la superfície, no podríem aportar res de nou”, afegeix Merino.

L’assistència a un congrés científic sobre la felicitat, el seguiment del dia a dia d’un jutjat i les entrevistes amb diversos jutges (a partir de la idea que la justícia és el camí per aportar benestar a dues parts en disputa) i un taller de teatre amb un grup de reclusos de la presó Model de Barcelona (intentant esbrinar què és la felicitat per a algú privat de llibertat) han format part del procés creatiu de Distancia siete minutos. “La idea de la felicitat no és tan diferent entre els presos i la resta de la gent. Ells creuen que es troba a l’exterior; tots solem pensar que es troba en el que no tenim”, conclou Merino.

L’espectacle resultant entreteixeix fils i trames a partir d’un nucli central, la incomunicació entre un pare i un fill. Després d’11 anys d’estudis, el jove va aconseguir el seu somni: fer-se jutge. Ara treballa per intentar posar pau entre les persones, per restablir ponts de diàleg trencats (divorcis, baralles entre veïns, disputes familiars). Però no és feliç. Hi ha un gran tema pendent en la seva vida i té molt a veure amb la distància que el separa del seu pare.

Una plaga de tèrmits i el viatge del robot Curiosity a Mart són les dues altres grans trames, plenes de simbolisme, que recorren l’obra. L’univers microscòpic dels xilòfags comparat amb els viatges interplanetaris, la possibilitat d’arribar a un consens entre països per finançar la carrera espacial mentre dos parents són incapaços de mantenir una conversa profunda, apareixen en un espectacle ple de contrastos on els dos actors interpreten una bateria de personatges i situacions i s’aconsegueix un clima de gran riquesa visual malgrat la simplicitat de recursos.

L’essencialització és un dels trets distintius del segell Titzina, una manera de treballar amb constants com l’interès per grans qüestions que afecten l’ésser humà, la capacitat per plantejar preguntes a l’espectador sense oferir-li respostes i l’habilitat per exposar els temes d’una manera que, com diu Merino, “es pot llegir des de la comèdia i des de la tragèdia”. És el primer cop en la història de la companyia que fan una temporada tan llarga (sis setmanes) a Barcelona. Titzina té un gran circuit d’exhibició, les seves gires poden durar tres anys i, malgrat que han notat les retallades, esperen una llarga gira per a un espectacle que ja han vist 30.000 espectadors en 150 teatres de l’Estat i d’altres països. Fins que no s’acabi la ruta no es plantejaran el tema del cinquè muntatge. “És una altra de les claus de Titzina”, expliquen. |

'Distancia siete minutos'. Creació, direcció i interpretació: Pako Merino i Diego Lorca (Titzina Teatre). La Villarroel (Villarroel 87, Barcelona)

Més info: www.lavillarroel.cat

Fins al 21 de juny

stats