CRÍTICA DE CINEMA
Cultura 30/08/2013

The act of killing

***** Direcció i guió: Joshua Oppenheimer. 115 minuts. Dinamarca (2012).Amb Haji Anif, Syamsul Arifin, Sakhyan Asmara, Anwar Congo, Jusuf Kalla.

Joan Pons
1 min
'The act of killing'

Si Shoah , el documental de Claude Lanzmann sobre l'Holocaust, és la pel·lícula de terror que més t'ha esgarrifat mai, si les entrevistes de Basilio Martín Patino als botxins borratxos del franquisme de Queridísimos verdugos encara et glacen la sang, si tens estómac per aguantar les representacions semidocumentals de Rithy Panh sobre les atrocitats dels Khmers Rojos a Cambodja, The act of killing és el film que et manca per completar aquest cicle sobre l'horror dels règims dictatorials.

Apadrinada per dos titans dels cinema de no-ficció com Werner Herzog i Errol Morris, aquesta terrible pel·lícula sobre els records dels executors de les massacres de la Indonèsia de Sukarno als 60 mostra uns botxins que avui viuen feliços i orgullosos en la impunitat d'un país que no ha revisat la seva memòria històrica. Els crims de guerra els podran definir com a guanyadors, sí, però la representació cinematogràfica pot aconseguir que alguns d'aquests cruels triomfadors de la història acabin sentint davant les càmeres alguna cosa semblant al remordiment i la culpa. |

stats