ESCENES
Cultura 12/09/2014

Tàrrega proposa una recerca de la bèstia interior

Animal Religion estrena a la 34a Fira de Teatre al Carrer el seu espectacle més gran i més audaç

Belén Ginart
3 min

Ni places, ni carrers, ni sala adaptada ni, per descomptat, teatre convencional. L’escenari de l’espectacle més audaç dels que es presenten enguany a la 34a Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega se situa en una hípica. Chicken legz, de la companyia catalano-finlandesa Animal Religion, és un viatge introspectiu a la recerca de la bèstia interior. Una celebració de la comunió entre les persones i els animals que es podrà veure avui, demà i diumenge. La companyia es desmarca del seu format habitual (solos i duets) en una proposta amb vuit intèrprets procedents del circ, la dansa i la música.

“Hi ha un altre concepte, el de performance, que s’adiu molt bé amb el nostre treball perquè ens agrada improvisar i superar-nos a nosaltres mateixos”, explica Quim Girón, fundador d’Animal Religion juntament amb el finès Niklas Blomberg. Es van conèixer a la Universitat de Dansa i Circ d’Estocolm (DOCH), on fa dos anys van acabar els estudis. L’anterior treball de la parella, Indomador, va rebre el premi Zirkòlika 2013 a la millor companyia novella de Catalunya (val a dir que Girón formava part de l’equip artístic de l’espectacle Rodó del 10è Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris, guardonat amb el Premi Nacional de Catalunya). I la seva participació a Tàrrega és una invitació de la Fira, que els va convidar a formar part del seu laboratori de creació.

“Tenim ganes d’experimentar coses noves, de treballar amb més gent, i Tàrrega ens ha ofert aquesta oportunitat”, afegeix Girón. A banda de la possibilitat d’ampliar la nòmina d’artistes, la Fira els va temptar amb una oferta irrenunciable: presentar el seu espectacle en una granja. “En realitat és una hípica on hi ha cavalls, ases, oques, gossos i humans”, precisa Girón, i detalla que el procés creatiu es va iniciar amb una immersió total en les tasques pròpies de l’equipament. Una vegada familiaritzats amb els cavalls, amb els seus hàbits i les seves necessitats, es van concentrar en la feina artística, un retaule d’accions que en alguns casos aprofiten exactament les característiques de l’espai, i en d’altres n’incorporen de noves.

Però per al públic, la funció comença abans de l’arribada a l’hípica. Se’ls recull en un autocar i mentre el vehicle arriba al lloc de l’actuació ja s’ofereixen pinzellades de l’espectacle. “El públic entra en un món diferent, que és el món animal. I es troba immers dins de l’escena. Com més curiositat tingui, de més experiències gaudirà, perquè potser guaita rere un estable per veure què hi ha i es troba un artista que actua només per a ell”, precisa. Des del nom mateix de la companyia, la indagació en el món animal és una constant en les obres del grup. A Chiken legz hi apareix d’una manera accentuada. “Professem la religió dels animals. Ens agrada anar a buscar la bèstia que portem dins, indagar en la part animal dels humans”, precisa Girón. L’artista ja té al cap una altra creació col·lectiva que es presentarà el mes de febrer vinent a L’Auditori de Barcelona, i somia poder donar forma a un nou muntatge de gran format, que s’anomenarà Zoo.

Chicken Legz és, sens dubte, una de les propostes més singulars que es presenten en aquesta edició de FiraTàrrega. Però l’oferta arriscada i innovadora abunda en el menú, ple d’espectacles transgènere. Entre les propostes que val la pena tenir en compte hi ha La ira dels peixos, un espectacle de carrer amb pòsit ideològic (l’amenaça dels totalitarismes sobre les cultures minoritàries) ideat pel xilè Ignacio Achurra i produït per la Fira, que inaugura avui la 34a edició (per primer cop amb una producció pròpia); Fugit, de Kamchàtka, una fugida en busca d’un món millor que també utilitza com a escenari un espai atípic de la ciutat; Àfrica, una reflexió al voltant de cinc mancances (la impossibilitat de recordar, de ser un altre, de creure, d’explicar el fet escènic, de ser original), a càrrec del ballarí coreògraf, actor i director argentí Luis Biasotto; Edge, una reflexió sobre la vellesa en què els txecs Sergeant Tejnorovà & The Commando reuneixen 11 actors d’entre 52 i 83 anys per abordar qüestions associades a l’envelliment, o Refugiée poétique, un exercici de dansa-teatre carregat de poesia que signa Claire Ducreux.|

34a FiraTàrrega

'Chicken legz'. De la companyia Animal Religion. Direcció: Quim Girón i Niklas Blomberg Dies 12 i 14, 18.30 h. Dia 13, 11.30 h i 18.30 h. Consulteu el programa complet a www.firatarrega.cat

stats