FUGIDES
CECILIA LORENZO

Tallers per sentir-se bé a l'Alt Berguedà

Fer l'indi i altres activitats saludables per als mesos de novembre i desembre

Rural salut / NATXO OÑATIBIA / NATXO OÑATIBIA Zoom

Una jornada de marxa nòrdica, tallers de ganxet, de còmic i d'alimentació sana, una ruta fotogràfica, un matí fent l'indi amb els més petits de la casa i una sessió de moda i estilisme. Són algunes de les activitats que es poden practicar els caps de setmana de novembre i desembre a Cal Peguera, una masia situada al cor de la Serra del Catllaràs, entre els pobles de Vilada i Castell de l'Areny.

Els culpables que en aquest racó aïllat de l'Alt Berguedà es visqui una tardor tan animada i saludable són l'Ester i el Natxo, una parella que, fent cas a la seva veu interior (la que ens encoratja a fer realitat els somnis, encara que semblin impossibles) van deixar-ho tot per anar-se'n a viure a la muntanya i començar una nova aventura laboral i personal.

L'Ester Corrales és infermera (va ser directora d'infermeria de l'Institut Català d'Oncologia) i el Natxo Oñatibia és periodista, fotògraf i divulgador cultural. Junts han dut a terme un projecte d'educació en la natura pensat per promoure els hàbits de vida saludable a través de diferents tallers. Tant l'un com l'altre ho tenen molt clar: "Tenir una vida saludable ens fa feliços a tots i redueix la possibilitat de tenir malalties".

Fer ganxet redueix l'estrès i l'ansietat i ens pot ajudar a corregir la nostra higiene postural; la marxa nòrdica ens posa en forma i és recomanable per curar determinades lesions i prevenir malalties; descobrir les propietats dels aliments que mengem i diferents maneres de cuinar-los ens ajuda a fe una dieta més nutritiva i sana; fer fotografies, aprendre a dibuixar, a fer manualitats amb fulles o rebre consells sobre moda i estilisme ens ajuda a guanyar autoestima, relaxar-nos i oblidar-nos de les preocupacions quotidianes.

FER L'INDI I DESCOBRIR L'ENTORN

Un dels tallers que té més èxit entre el públic familiar és el de Fer l'indi . Es tracta de passar un matí jugant a construir un poblat indi amb materials reciclats i trobats al bosc. Les criatures i els seus pares i/o mares aprenen a fer tipis amb troncs i teles, menjadors per a ocells, trampes per a escarabats (i així poder-los observar millor) i unes fletxes especials que es llancen amb la mà i volen molt lluny. El taller es fa dues o tres vegades al mes, tot i que durant el desembre tenen previst repetir-lo cada dia, del 22 de desembre al 7 de gener.

Els dissabtes també són un dia d'activitat a Cal Peguera. El taller Posa't en marxa , amb un tècnic esportiu especialitzat en marxa nòrdica al capdavant, porta a tothom que ho vulgui a fer una ruta per la serra del Catllaràs mentre s'aprèn a realitzar aquest esport, que consisteix a caminar correctament amb l'ajuda d'uns bastons especialment dissenyats per a aquesta activitat.

CENT PER CENT NATURAL

Seguint la premissa que "qualsevol activitat física o intel·lectual, realitzada en un entorn natural, resulta beneficiosa per a la salut" es posa a l'abast dels participants un espai privilegiat, la finca de Cal Peguera, una masia amb diferents espais interiors (alguns de molt sorprenents, com la saleta amb una enorme prestatgeria on el Natxo guarda fins a 9.000 vinils de diferents estils i èpoques) i exteriors, envoltada d'arbres de ribera, extremadament lluny dels sorolls i la contaminació de les grans ciutats.

Els tallers es fan al matí i acostumen a durar unes tres hores. En acabar, els participants poden quedar-se el temps que vulguin a la masia, gaudint de la zona de pícnic, la barbacoa, el gran prat que envolta la casa, les infusions naturals (amb herbes collides als voltants de Cal Peguera) i les coques i els pastissos casolans de l'Ester. Tot plegat per passar un dia generant salut a la natura, aprenent a fer coses i explorant un raconet de l'Alt Berguedà de la mà d'uns amfitrions apassionats i enèrgics.