FUGIDES
CECILIA LORENZO

Surf d'estel, sensació d'ingravidesa

El campionat europeu de 'kitesurf' para a Castelldefels, una bona ocasió per aficionar-s'hi

Encara fa bon temps i queda poca gent a les platges. És el moment de l'any perfecte per gaudir del kitesurf (o surf d'estel), un esport que cada cop té més tirada a casa nostra. Tant és així que aquest cap de setmana a la platja de Castelldefels se celebra l'última de les quatre etapes del campionat oficial europeu de kitesurf (el Kitesurf Tour Europe), on es podran veure els millors riders en acció.

Aquest esport consisteix a lliscar sobre l'aigua mitjançant una taula gràcies a la força d'un estel subjecte a l'esportista ( rider o kiter ). El sol, l'aigua, el vent a la cara… El kitesurf és un esport de sensacions a flor de pell, que permet saltar, planar i volar. I encara més: es practica a l'aire lliure, no és contaminant i promou el respecte per la natura, ja que el kiter aprèn a conèixer la força, l'estabilitat i la direcció del vent, els corrents marins i els tipus de fons sobre els quals navega.

UN ESPORT QUE ENGANXA

Per tot això (i altres coses que segur que se'ns escapen, com quan els riders asseguren que tenen la sensació d'estar a la lluna, en un espai ingràvid), el surf d'estel és un esport que enganxa i que cada cop té més aficionats. Segons dades de la Federació Catalana de Vela, en els últims tres anys s'han adherit vuit escoles noves de kitesurf a la Federació i el nombre de federats ha passat de 389 a 870.

La tardor -o sigui, ara- és un dels millors moments per practicar el kitesurf perquè les platges ja solen estar buides (i es necessita força espai per poder lliscar i saltar sense perill), acostuma a bufar-hi el vent i encara no fa gaire fred. Tot i que pot semblar el contrari, iniciar-s'hi és senzill. La nostra costa és plena de localitzacions ( spots , en el llenguatge dels kiters ) ideals per començar a navegar.

NO TOTHOM VOL SER MESSI

Patrick Blanc és un rider que amb 5 anys va començar a jugar amb un estel, i amb 7 ja practicava al Club Nàutic de Castelldefels. Animat pel seu pare, va progressar ràpidament i des de molt petit ja destacava en el campionat d'Espanya. Ara, amb 17 anys, s'hi dedica professionalment i està entre els primers 20 del món. Diu que "no tothom vol ser Messi" i que ha trobat un esport que li permet "volar com les gavines", però també viatjar per tot el món.

El Patrick serà un dels participants del Mini Kitesurf Tour Europe, que se celebra aquest cap de setmana a Castelldefels i que acollirà un centenar d'esportistes vinguts d'arreu del món. L'any passat va acabar tercer de la prova i aquest cop espera guanyar aquest apreciat trofeu, ja que juga a casa i es coneix molt bé el vent de Castelldefels.

Qui s'acosti al passeig Marítim divendres i dissabte de 10 a 18 h i diumenge de 10 a 15 h podrà gaudir de les dues disciplines del surf d'estel: el freestyle (piruetes i maniobres a les onades) i el course racing (la cursa, que serà esport d'exhibició olímpica per primer cop a Rio 2016).

A més també es podrà gaudir de franc de les activitats paral·leles que s'organitzen al voltant del campionat. Hi haurà exposicions de planxes i estels, simuladors de surf, l' slackline (una corda fluixa per practicar l'equilibri a dos pams de la sorra), la possibilitat de conduir un Mini i festes cada capvespre. Tot plegat en un ambient molt californià. Esperem que el vent acompanyi!