MÚSICA
OLGA ÀBALOS

El Sónar aposta per l’escena catalana

23 grups i DJ establerts a Catalunya actuaran al festival

CaboSanRoque. / INGA KNOELKE Zoom

Fins a 23 grups i DJ establerts a Catalunya repartits entre la programació del Sónar de Dia i el Sónar de Nit escenifiquen la bona salut d’aquest gran contenidor anomenat música avançada. Un cas paradigmàtic i no apte per a tots els públics és EVOL, un projecte d’investigació sonora amb el qual els músics Roc Jiménez de Cisneros i Stephen Sharp intenten descontextualitzar els sons associats a la cultura rave. Amb un plantejament més analògic però igualment difícil de qualificar, CaboSanRoque presenten el seu últim disc, 12 rounds (2014), en què, de nou, humans i màquines es troben i construeixen un discurs musical a base de pulsions. Aquest toc postindustrial també el trobem en el discurs multidisciplinari de Davic Nod, l’encarregat d’obrir la programació diürna avui. Tot i l’horari matiner, paga la pena descobrir aquest artista inquiet vinculat al desenvolupament de la Reactable. Els que busquin registres encara més extrems i obscurs podran trobar-los en els Noir Noir, un grup de rock industrial que es mou amb fluïdesa sobre un llit de subgreus i reminiscències black metal. Com a contrapunt i sense deixar una certa penombra, Pedro Vian, fundador del col·lectiu Modern Obscure, proposa destil·lar sonoritats electròniques amb regust vintage moderadament ballables.

Avui és el torn també de propostes que abracen el pop i la melodia, com les textures oníriques i poroses de Desert, que ofereixen una sessió de DJ amb elements de hip-hop, dub i house. Gairebé a la mateixa hora, Brigitte Laverne, àlies de la barcelonina Alexia Taulé, presenta el seu EP de debut, un artefacte de pur synth pop que publica Foehn Records. En un terreny més ingràvid i hipnòtic es mou Mans O, el nom artístic de Román Daniel, de 19 anys, que ha publicat el seu primer treball amb el segell català Disboot. Més terrenal però igualment expansiu és el treball del músic d’origen uruguaià Fernando Lagreca, que aposta per crear en viu només amb samplers, guitarres, sintetitzadors i casiotones composicions a mig camí entre el pop electrònic i el chillwave. D’altra banda, la fusió entre la música de ball, el groove i la música negra seran presents a les sessions de dia gràcies a Niño i Downites, un dels DJ residents de la sala Razzmatazz per a qui el R&B té un paper protagonista. Sense defugir la melodia, alguns són un cas a part, com Dani Guijarro, que sota en nom de Headbirds acull amb cert hedonisme registres house i de l’IDM dels 90, una dècada que també inspirarà Render b2b Veski i Wub VJ en la seva punxada a sis mans.

Les propostes més ballables estaran sobretot concentrades en la programació del Sónar de Nit, en què punxaran tant músics de nova fornada com veterans: Ángel Molina, que escalfarà l’ambient abans de Duran Duran amb synth pop dels 80, o Baldo, resident a The Loft. El seu deep house serà un bon complement al dance de tons obscurs d’un altre habitual de la nit barcelonina, Uroz, DJ de la sala Moog. La seva sessió encetarà dissabte a la nit una programació molt urbana a l’escenari SónarCar, on el productor de hip-hop tarragoní Mime, que actua sota el nom de Will Blake, també escalfarà l’ambient per al rap desbocat de Pxxr Gvng, una de les sensacions del cartell, i el juke i el trap dels misteriosos ¥€$Ø, formats en circuits underground.

Seran els últims noms catalans a actuar al Sónar 2015, que va obrir ahir amb el grup de dub STA; el projecte de Guillamino i Jami Bassols, Olde Gods; l’electrònica expansiva d’InnerCut; i el techno profund i abstracte d’Exotèric Continent. |

Sónar 2015 Fira Montjuïc i Fira Gran Via. Fins al 20 de juny. EVOL, CaboSanRoque, Davic Nod, Noir Noir, Pedro Vian, Brigitte Laverne, Mans O, Headbirds, Ángel Molina, Pxxr Gvng... Més info: www.sonar.es