FUGIDES
LAIA BELTRAN

Somerset House, ‘hub’ creatiu de Londres

PJ Harvey hi grava el seu nou disc als ulls del públic

PJ Harvey. / SEAMUS MURPHY Zoom

PJ Harvey (a la foto) comença avui l’enregistrament del seu novè disc i ho fa en un estudi de gravació especialment dissenyat per a l’ocasió a la Somerset House de Londres. No és una decisió a l’atzar. Aquest majestuós edifici neoclàssic situat a la riba del Tàmesi s’ha consolidat com un dels hubs creatius de Londres, com demostra l’aposta de la cantant anglesa, que traspassa la línia de la creació musical per abraçar també l’artística. Durant quatre setmanes Harvey, els seus músics i els productors Flood i John Parish treballaran dins d’una mena de peixera arquitectònica des d’on podran ser vistos per gent anònima que ha pagat una entrada per assistir a una sessió de l’enregistrament. Els espectadors -uns pocs escollits, ja que la instal·lació ha penjat el cartell de sold out - seran invisibles per a la cantant i el seu seguici, que podran treballar sense cap interferència. Concebuda per la mateixa PJ Harvey i comissionada per Artangel, Recording in progress és una instal·lació que mostra la capacitat de sorprendre el visitant d’aquest centre expositiu inaugurat l’any 1997 i dedicat a la promoció de la cultura contemporània (amb especial atenció a la fotografia), que, per desgràcia, encara acostuma a quedar fora de les rutes turístiques més habituals per la capital britànica.

La Somerset House actual s’aixeca sobre les ruïnes de l’edifici del segle XVI que va fer construir el primer duc de Somerset, una casa que va jugar un paper vital en la crisi de la dinastia dels Estuard. La construcció actual s’estructura al voltant d’una immensa plaça on a l’estiu s’organitzen concerts i on, durant les festes de Nadal, s’instal·la una enorme pista de gel. El pròxim gran esdeveniment que acollirà aquesta esplanada serà la nova edició de la Fashion London Week, al febrer. El millor de Somerset House, però, s’amaga en les seves sales de sostres alts, decorats amb motllures, i de terres de fusta que cruixen sota els passos dels visitants. A més de trobar-hi agradables cafès i restaurants, val molt la pena visitar-ne les exposicions, algunes amb entrada gratuïta.

Entre les mostres que s’hi poden veure ara mateix resulta imprescindible la retrospectiva de Guy Bourdin, l’enigmàtic fotògraf de moda que va convertir les campanyes del sabater Charles Jourdan en autèntiques obres d’art d’esperit surrealista. Els fans de Blondie també gaudiran amb l’exposició del fotògraf i guitarrista Chris Stein, que documenta, a través de les seves instantànies, els 40 anys de la mítica banda novaiorquesa. La consciència social també té lloc a Somerset House, amb una col·lecció de retrats de militars britànics -homes i dones- que mostren a la càmera de Bryan Adams les terribles seqüeles físiques que pateixen arran de la seva participació en les guerres de l’Iraq i l’Afganistan, unes imatges realment esfereïdores. El dia 22 de gener (i fins al 15 de febrer) comença Mapping the city, una mostra de street art i grafiti de tot el món que indaga en les singulars relacions que artistes tan reconeguts com Shephard Fairey, Swoon, Aryz i Philippo Minelly tenen amb les ciutats on viuen. I si hi aneu al març (del 5 al 29) us hi trobareu Beard, 80 retrats del fotògraf Mr Elbank a personalitats barbudes de tot el món.

Un cop acabada la visita a Somerset House, una escapada caminant al Soho sempre té recompensa. Haureu de creuar Covent Garden -una de les postaletes més turístiques de Londres- però finalment trobareu un barri vibrant que no deixa mai de reinventar-se ple de botigues, galeries d’art, cafès, pubs i restaurants.

Somerset House Strand, Londres WC2R 1LA, Regne Unit Trobareu tota la informació sobre exposicions, visites guiades gratuïtes a l’edifici i altres activitats a: www.somersethouse.org.uk