CINEMA
XAVI SERRA

Sitges 2015: 20 títols que no et pots perdre

Inabastable és poc. Amb 169 pel·lícules en la programació -curts a part-, el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges que avui arrenca és un bufet lliure en què és fàcil intoxicar-se. T’ajudem a fer la digestió cinèfila més lleugera i profitosa amb les 20 propostes més suculentes.

Sitges 2015 20 Títols que no et pots perdre / FESTIVAL DE SITGES Zoom

LA BRUJA ROBERT EGGERS

Sitges trenca la tradició d’inauguracions autòctones amb aquest conte de bruixes premiat a Sundance. Ambientat a la Nova Anglaterra del segle XVII, el debut de Robert Eggers és un relat de terror concentrat que glaça la sang.

HIGH-RISE BEN WHEATLEY

Descobert a Sitges amb Kill list i premiat per Turistes, Wheatley firma a High-rise l’adaptació definitiva de J.G. Ballard. Una sanguinària guerra de classes arrossegarà els veïns d’un gratacel a una brutal orgia de destrucció.

GREEN ROOM JEREMY SAULNIER

L’autor de Blue ruin fa un asfixiant exercici de terror en què els membres d’una banda de hardcore s’enfronten a uns skinheads liderats per Patrick Stewart. Ho té tot: tensió, ultraviolència, humor negre i acudits sobre músics.

ADIÓS, TÍO TOM G. JACOPETTI I F. PROSPERI

Sitges homenatja Nicolas Winding Refn, però, a petició del danès, en lloc de projectar un film seu s’exhibirà aquest fals documental del 1971 que ofereix una visió brutal i extrema de l’esclavitud al sud dels Estats Units al segle XVIII.

ANOMALISA C. KAUFMAN I D. JOHNSON

Conte existencial animat en stop-motion sobre un escriptor de manuals d’atenció al client asfixiat per la grisor de la seva pròpia vida. Charlie Kaufman recupera la seva millor forma després del fiasco de Synecdoche, New York.

I AM YOUR FATHER T. BESTARD I M. CABOTÀ

Dos mallorquins investiguen les bambolines de la saga Star Wars per reivindicar la figura de David Prowse, l’home que s’amagava sota la màscara de Darth Vader, condemnat (injustament) per George Lucas a l’ostracisme galàctic.

COP CAR JON WATTS

Dos marrecs roben el cotxe d’un policia psicòpata (Kevin Bacon, desbocat) en aquest thriller carregat d’humor negre i mala bava. Watts ha causat tan bona impressió amb el seu debut que Marvel l’ha fitxat per dirigir el nou Spiderman.

BONE TOMAHAWK S. CRAIG ZAHLER

El western i l’horror es donen la mà en un dels debuts de l’any, que compta amb l’al·licient de retrobar un heroi de Sitges com el gran Kurt Russell i un final ultraviolent amb protagonisme destacat d’una tribu d’indis caníbals.

EVOLUTION LUCILE HADZIHALILOVIC

Una illa habitada només per nens i dones. Misteriosos rituals nocturns. Malalties fantasmes i experiments biològics. L’enigma és la primera matèria d’aquesta fosca faula, un malson fantàstic ple de ressonàncies lynchianes.

THE THIEF AND THE... RICHARD WILLIAMS

Williams, mestre de l’animació, va treballar 31 anys a The thief and the cobbler, un conte animat inspirat en Les mil i una nits. 20 anys després de l’estrena, arriba la versió restaurada que recupera la seva visió original d’un film de culte.

YOUTH PAOLO SORRENTINO

Protagonitzat per un gran Michael Caine, el retorn del director de La gran bellesa no és exactament un film fantàstic, però la seva visió de la vellesa a partir de l’excèntrica fauna que habita un balneari suís és francament terrorífica.

COSMOS ANDRZEJ ZULAWSKI

El primer film de Zulawski en 15 anys adapta una novel·la de Witold Gombrowicz barrejant la intriga psicològica i el deliri surrealista. Farcit d’imatges memorables, qui busqui experiències úniques no el pot deixar escapar.

TURBO KID A. WHISSELL, F. SIMARD...

En el futur devastat del 1997 (¿retropostapocalíptic?), un noi intenta rescatar una amiga de les urpes d’un maníac. Còctel de cinema nostàlgic dels 80 amb dues dosis de Mad Max 2, una d’ Els ciclistes voladors i un twist de Cannon.

LA PRÓXIMA VEZ... CÉDRIC ANGER

Ja ens sabem la del policia que persegueix un assassí en sèrie. Però ¿i si el policia i l’assassí són la mateixa persona? La próxima vez apuntaré al corazón és un magnètic polar francès amb una gran interpretació de Guillaume Canet.

DER NACHTMAHR AKIZ

Una immersió hedonista en la nit berlinesa es transforma en un malson quan la Tina s’adona que una criatura horrible la persegueix. Ambigua i personal monster movie que funciona també com a relat sobre el pas a l’edat adulta.

 
 
 
LA COLLITA ASIÀTICA
 
➜ AS THE GODS WILL - TAKASHI MIIKE

¿Adolescents japonesos contra monstres? Fet. Però ¿i si els monstres són icones populars com el Daruma-san i el gat de la sort? Sanguinària bogeria d’un Miike desencadenat que a Sitges també presenta ‘Yakuza apocalypse: the great war of the underworld’.


➜CEMETERY OF SPLENDOUR - APICHATPONG WEERASETHAKUL

El tailandès favorit de la crítica torna a Sitges amb el seu fantàstic quotidià evocat a través del relat oral. El nou film de l’autor de ‘L’oncle Boonmee recorda les seves vides anteriors’ és una cita cinèfila de Sitges.


➜ THE BOY & THE BEAST - MAMORU HOSODA

El director de ‘La noia que saltava a través del temps’ i ‘Summer wars’ és un dels favorits de la parròquia de Sitges. El seu nou ‘anime’ és un relat fantàstic d’iniciació a la maduresa ple de tendresa, humor i acció.


➜ RYUZO AND HIS SEVEN... - TAKESHI KITANO

Nova variació de Kitano sobre el seu gènere favorit amb tatsuya fuji (’L’im-peri dels sentits’) com a gàngster retirat que decideix reactivar el seu clan. El clàssic “hem de tornar a reunir la banda” en versió yakuza.


➜ THE ASSASSIN - HOU HSIAO-HSIEN

El mestre taiwanès despulla el gènere ‘wuxia’ (arts marcials) per portar-lo al seu territori: el del cinema contemplatiu, rigorós i sublim. El resultat és una experiència estètica i narrativa única, no apta per als amants de l’ortodòxia del gènere.