ESCENES
BELÉN GINART

Sismògraf, dansa a la conquesta del gran públic

Sonia Gómez, Mudances, Sol Picó i Lali Ayguadé actuen a la setena edició del festival d’Olot

Sismògraf, dansa a la conquesta  del gran públic Zoom

“La principal dificultat que té la dansa contemporània és arribar a l’espectador. Però un cop ho aconsegueix, habitualment agrada”. Ho afirma Tena Busquets, directora artística del festival Sismògraf, amb seu a Olot. Aquest cap de setmana el festival celebra la setena edició amb un perfil renovat i l’objectiu de facilitar la trobada entre produccions i espectadors, amb una vintena de companyies que oferiran una trentena d’espectacles i activitats paral·leles, i amb l’assistència de 150 programadors, agents clau en la consolidació d’un llargament reivindicat circuit per a la dansa.

Al Sismògraf s’hi podran veure creacions de signe molt diferent, des d’espectacles acabats fins a peces en estat incipient, de format petit o mitjà, a l’aire lliure o d’interior, gratuïtes i de pagament, més centrades en el moviment coreogràfic o emparentades amb disciplines com el circ. “Volem recollir el que passa en la dansa ara i aquí”, descriu Tena Busquets. Sense oblidar el caràcter festiu i la vocació massiva. Una de les primeres a mostrar el seu potencial al públic és la ballarina gegant inventada per Antigua i Barbuda. La companyia especialitzada en criatures i andròmines mecàniques porta a Olot la seva sorprenent criatura articulada, vuit metres i enorme tutú, que oferirà diverses actuacions en què coordinarà els seus moviments amb el ritme d’una trentena de cel·listes i també en diàleg amb desenes d’estudiants de dansa.

Sonia Gómez porta a Olot el seu Ballarina, l’espectacle amb què l’any passat va consignar la seva independència artística després d’haver passat per diferents companyies de dansa radicals. El festival inclou altres espectacles ja estrenats però que encara no han esgotat el potencial d’exhibició, com ara Capricis, de la companyia Àngels Margarit/Mudances. Per afavorir-ne la distribució, la peça es mostra en el seu format íntegre (els 24 Capricci de Niccolò Paganini a càrrec de 12 ballarins en sala), però també en format condensat, El joc dels capricis : menys peces i menys ballarins, a l’aire lliure. La també veterana ballarina i coreògrafa Sabine Dahrendorf presenta a Olot el seu Epíleg d’un inici, una lectura en moviment a partir de l’obra de Perejaume teixida amb la complicitat de l’artista plàstic Josep Sanou. La companyia Mar Gómez mostrarà un cop més la seva capacitat per mirar el món amb humor, en aquest cas el món domèstic d’una relació amorosa, amb la programació de dues peces: Hearth wash i Entre tu i jo. I la ballarina i coreògrafa Lali Ayguadé presenta el duet breu Incógnito.

En el terreny de les produccions menys convencionals, a Olot es presentarà la nova creació de Roger Bernat. La consagració de la primavera pren com a punt de partida la coreografia creada per Pina Bausch per a la composició de Stravinski, i el segell Bernat passa per entregar un auricular a cada membre del públic perquè formi part de l’espectacle, en el paper d’intèrpret espontani. També són amateurs les protagonistes de Las muchas, de Mariantònia Oliver, fruit del taller d’una setmana amb dones olotines d’edat avançada.

Entre les propostes a l’aire lliure, destaca l’Itinerari de Dansa al Parc, diferents treballs coreogràfics creats especialment per al Parc Nou de la ciutat o adaptats a aquest indret concret, i els Cinc minuts de dansa, peces curtes creades pel duet Los Corderos i interpretades en racons emblemàtics d’Olot per 22 estudiants de l’últim curs del Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre.

En el camp de les produccions inacabades, el Sismògraf mostrarà peces com Onetoanother (no s’estrenarà fins a la tardor), de la companyia Cobosmika. A més, la ballarina Sol Picó exerceix aquests dies de companyia resident a Olot, on prepara l’espectacle que presentarà al Grec. Mentre la peça pren forma, actuarà al Sismògraf (amb la també ballarina Vero Cendoya) en col·laboració amb el grup Moviment d’Insurrecció Sonora, en una exploració sobre la complicitat entre la música i el moviment. I per als que tinguin ganes d’aprofundir en les claus de la dansa contemporània, el festival inclou també xerrades, tallers, exposicions, projeccions.|

Sismògraf. El festival que detecta el moviment Direcció artística: Tena Busquets. Diferents espais d’Olot Del 24 al 26 d’abril Més informació i venda d’entrades a: www.sismografolot.cat