MÚSICA
BORJA DUÑÓ AIXERCH

Sharon Van Etten, plat fort del Músiques Sensibles

El cicle musical de la sala Foyer del Liceu enceta el seu segon tram

Sharon Van Etten, plat fort del Músiques Sensibles Zoom

Sharon Van Etten encapçala el segon tram del cicle Músiques Sensibles, que se celebra per segon any consecutiu al Foyer del Gran Teatre del Liceu. La cantautora de Nova Jersey, que després de formar part de l’escena indie de Brooklyn s’ha establert a Manhattan precisament per fugir d’aquest bullici musical, s’ha convertit en l’autèntic plat fort d’una programació que al mes de novembre ha acollit actuacions de Coriolà, Rozalén, Inspira, Cálido Home, Halldor Mar, Illa Carolina i Joana Serrat i que, a partir de dimecres 10 de desembre i fins al 14 del mateix mes, oferirà també els concerts de Ramon Mirabet, Joan Rovira, Gemma Humet, Cèlia Pallí i Dom La Nena. “La majoria són artistes emergents, que presenten primer disc o que estan a punt de treure’l, però busquem l’equilibri amb músics més consolidats, com Inspira o Sharon Van Etten”, explica Cristina Torres, directora del cicle.

De fet, la de Nova Jersey, que enguany va actuar al Primavera Sound, presenta el seu quart treball, Are we there (2014), un disc que ha fet el número 25 en el Top 200 dels àlbums més venuts de la revista Billboard i ja ha tret el cap en les llistes dels millors discos del 2014 a les publicacions especialitzades. Les seves cançons, a un punt de la desesperació, amb elements de la música d’arrels nord-americana i la capacitat d’esgarrapar de PJ Harvey, han fascinat tant durant els últims mesos que ja fa dies que no queden entrades per a aquest concert. Els afortunats que en tinguin gaudiran d’una actuació en la intimitat d’aquesta sala polivalent per a 400 persones que, fins a la primera edició del Músiques Sensibles, no havia acollit mai concerts d’aquest estil. Van Etten, que alternarà la guitarra i els teclats, arriba acompanyada per un grup format per Heather Broderick als teclats, Doug Keith a la guitarra, Brad Cook al baix i Darren Jessee a la bateria. A més, Marisa Anderson, una singular compositora i guitarrista de Portland que practica un folk instrumental força estripat, exerceix de telonera a Barcelona i en tota la gira. “Vam descobrir Van Etten ja fa temps i ara hem tingut la sort que estava de gira”, explica Torres amb entusiasme.

Però el cicle continua més enllà del dimecres 10, que és quan actua la nord-americana. Dijous 11 serà el torn de Ramon Mirabet, un jove cantant de veu trencada que coneix tot tipus d’escenaris, des del carrer fins als platós televisius de França, on va tenir el seu moment de popularitat. Una ocasió immillorable per descobrir no només les peces que Mirabet va incloure a HappyDays (2013), sinó també les de Joan Rovira, un músic encara desconegut, però molt dotat i “amb molta trajectòria al darrere, que ha fet de músic de carrer a París i que publicarà el seu primer treball a principis de l’any vinent”, diu la directora del Músiques Sensibles.

Divendres 12 serà el torn de Gemma Humet, una cantant encara jove però que s’ha començat a fer sentir al costat de Toni Xuclà i que també tindrà disc propi d’aquí no gaire. “És una veu molt jove, amb una gran presència escènica i ve de família de músics, neboda de Joan Baptista Humet”, comenta Torres.

Dissabte 13 serà el moment de descobrir Cèlia Pallí, una compositora i cantant de pop originària de Torroella de Montgrí però que viu a Toronto, al Canadà, i que ha fet de corista i de telonera de Nelly Furtado. Al Músiques Sensibles presenta el seu debut discogràfic en solitari, I’ll be fine (2014), i estarà acompanyada per alguns membres de l’orquestra simfònica de l’Escola de Música de Torroella de Montgrí. Finalment, diumenge 14 actuarà Dom La Nena, una cantant i violoncel·lista brasilera encara desconeguda al nostre país però que a França ha acompanyat artistes com Jane Birkin, Jeanne Moreau, Camile i Étienne Daho.

L’acció social és un altre dels eixos del Músiques Sensibles. “De professió sóc treballadora social i psicòloga -explica Torres-. Últimament el tercer sector ha tingut moltes dificultats i nosaltres vam decidir fer-hi alguna cosa, vinculant el cicle a diferents entitats d’acció social que treballen per la infància, la salut i la gent gran”. Així, el cicle destina un 10% de la recaptació de la venda d’entrades a l’Associació Casal Infantil la Mina, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals del Barcelonès Nord, la Fundació Salut Alta, Acció Gent Gran, el Servei d’Acompanyament en el Dol de la Catalunya Central, el Centre de Serveis Socials Canpedró i Petits Somriures.

Músiques Sensibles: Sharon Van Etten (10/12), Ramon Mirabet (11/12), Gemma Humet (12/12), Cèlia Pallí (13/12), Dom La Nena (14/12). Foyer del Gran Teatre del Liceu (Barcelona). Més informació: musiquessensibles.com