FUGIDES
Cultura 22/03/2013

Setmana Santa al carrer

Cinc indrets on viure intensament processons, viacrucis i passions

Cecilia Lorenzo
6 min

No som ni a Sevilla ni a cap localitat d'Extremadura, on la Setmana Santa aplega multituds impressionants de fidels al carrer. Aquí sembla que la religiositat popular ha perdut fervor en els últims anys, però encara avui, en algunes poblacions catalanes la Setmana Santa continua sent la festa més esperada de l'any. Entre el Diumenge de Rams i el Diumenge de Pasqua (enguany entre el 24 i el 31 de març) tenen lloc diverses celebracions religioses com processons, escenificacions teatrals i altres litúrgies que recreen els últims dies de Jesús i que, més enllà de reivindicar la religiositat dels que les fan, són posades en escena espectaculars i emocionants tant per als creients com per als que no ho són.

DIJOUS SANT A VERGES

Tot està a punt perquè Verges, a l'Empordà, visqui un dels dies més importants del seu calendari festiu: el Dijous Sant. I és que la seva Passió de Crist s'ha fet famosa per l'anomenada Dansa de la Mort, un ball solemne que recorda allò del carpe diem , una dita llatina que ve a dir que el temps és breu, que la vida són dos dies i que cal viure el moment.

Val la pena arribar d'hora al poble per gaudir del seu entorn medieval i comprovar com decoren els carrers (en especial el dels Cargols, que està enllumenat d'una manera especial) i assegurar-se les sol·licitades entrades que es posen a la venda per a la representació nocturna.

A les 17 h en punt repiquen els timbals a la plaça de l'Ajuntament, senyal que comença la desfilada dels soldats romans armats (aquí s'anomenen manages ). La seva missió és recórrer els carrers de la vila i recollir les imatges que després sortiran en processó des de l'església per recórrer els carrers més cèntrics. A les 22 h comença la representació del misteri de la Passió en un espai reservat a la plaça Major. És l'únic de tota la jornada d'accés limitat, ja que les localitats són numerades i s'han de comprar amb antelació. A mitjanit, comença la processó, en què desfila la representació de Jesucrist portant la creu i es van representant alguns moments del Calvari. El recorregut acaba a la Placeta, on Jesús és crucificat.

Mentrestant a l'església es fa la Dansa de la Mort. Cinc esquelets (dos adults i tres nens) ballen al ritme d'un timbal portant instruments simbòlics, com el rellotge sense manetes, la daga, el penó o un grapat de cendra. www.laprocesso.com

LA PASSIÓ D'ULLDECONA

Si parlem de Setmanes Santes i de Passions, Ulldecona -al Montsià- és un dels referents (juntament amb Cervera, Olesa de Montserrat i Esparreguera). Aquesta localitat viu amb intensitat aquests dies, sobretot el Divendres Sant -quan es fa la processó-, però també durant uns quants dies (el 17, el 24 i el 29 de març, el 7, el 14, el 21 i el 28 d'abril i l'1 de maig), cada vegada que es representa la Passió al Teatre Orfeó Montsià.

El Divendres Sant, al matí, ben d'hora, la processó va des de la plaça Major, on està situada l'església (de finals del segle XIV), fins al turó del Calvari, situat a un quilòmetre de la població. Quan s'arriba al Calvari es fa un viacrucis i, en acabar, a la part de dalt, el grup de figurants de la Passió representen uns quadres a l'aire lliure. A la tarda, a l'església parroquial es posen en escena uns fragments del davallament de la creu i, enguany, per primera vegada, també es fa una representació de la Passió al teatre el mateix dia de la processó per animar la gent a veure-la després de l'espectacle del Calvari.

Per acabar el dia es fa la Processó del Sant Enterrament, en què participen totes les confraries, i també els actors de la Passió, amb un pas vivent del carrer de l'Amargura. L'espectacle, tant l'exterior com l'interior, emociona fidels i no fidels, i és una excusa perfecta per perdre's entre falduts i faldudes (el gentilici d'aquesta vila) i aprofitar l'ocasió per descobrir indrets com els camps d'oliveres mil·lenàries o les pintures rupestres dels abrics de l'Ermita, a la serra del Godall. www.passioulldecona.org

DIMECRES I DIVENDRES SANT A GIRONA

Els protagonistes de la Setmana Santa gironina són els manaies, els soldats romans que llueixen els seus millors vestits i accessoris per a l'ocasió. Representen els soldats romans que van fer guàrdia al Sant Sepulcre per ordre de Ponç Pilat per comprovar si, com s'havia anunciat, Jesucrist ressuscitava el tercer dia. Són l'element principal de les processons d'aquests dies i diuen que assagen tot l'any perquè tot surti perfecte. El Dimecres Sant es fa la primera desfilada de manaies. Surten des del seu Castrum (església de Sant Lluc) per anar a lliurar el penó al destinatari.

En arribar a casa del personatge en qüestió (aquest any, a la Gran Via de Jaume I) li ofereixen el penó, que es penja al balcó de casa seva. El Divendres Sant la processó surt ja amb totes les confraries de la ciutat i altre cop els toca als manaies (que prèviament han anat a recollir el penó) desfilar pels carrers del centre. Se'ls pot veure passar pels carrers del Barri Vell (la plaça de l'Oli, el carrer Ciutadans, la plaça del Vi, la plaça Catalunya, el carrer Sant Francesc o la Rambla) i per l'escalinata de la catedral, un dels moments més emocionants de la nit. www.girona.cat

VIACRUCIS VIVENT A SANT HILARI SACALM

El Divendres Sant és un dels dies de l'any més adequats per visitar la localitat de Sant Hilari Sacalm, a la Selva. A més de poder veure (i beure), com sempre, alguna de les fonts que hi ha al poble, entre les quals les famoses font Vella i font Picant, es pot presenciar l'espectacle del Viacrucis Vivent, una representació que a Sant Hilari es fa des de fa més de tres segles. En la processó hi participa tot el poble i hi desfilen més de 70 soldats romans (o manaies), que són una de les figures més representatives i populars de la processó.

La seva participació és una de les més espectaculars dins de tota la representació, ja que han de seguir durant tres hores el ritme dels tambors, marcant el pas sense perdre's i fent sonar a l'uníson les llances contra terra pels carrers de la vila. Després de recórrer la població, l'escena més emotiva té lloc als afores del poble, on es representa el moment del Calvari. Cal posar atenció a la música i a la il·luminació amb què s'acaba una representació que fa posar la pell de gallina fins i tot al més descregut.www.viacrucisvivent.cat

LA PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT DE TARRAGONA

Sempre hi ha una excusa per visitar Tarragona: les muralles romanes, l'amfiteatre, el circ, la catedral, el casc antic, les platges, les tavernes del Serrallo... Però en aquest cas n'hi hem de sumar una de molt bona: la processó del Sant Enterrament, que es fa el Divendres Sant a partir de les 19.30 h.

La processó es va fer per primer cop el 1550 i avui, més de quatre segles després, és un dels millors exemples de la tradició religiosa a la ciutat. El protocol és complex i variat segons l'assistència de les bandes, confraries i acompanyaments musicals, però conserva un ordre imposat per la tradició. El punt de sortida i arribada és sempre l'església de Natzaret, des d'on surt la processó per recórrer els carrers més cèntrics de la ciutat, entre d'altres, la plaça del Rei, el pla de Palau, les Escrivanies Velles, el pla de la Seu o la baixada de la Misericòrdia. Quan el Crist arriba al començament del carrer de Sant Agustí el baixa a rebre la cohort d'armats (soldats romans), que l'acompanyen fins a l'església, on es canten els goigs al Sant Crist i se'n venera la imatge. www.tarragonaturisme.cat

I encara més...

PASSIONS

PASSIÓ DE CERVERA

www.lapassiodecervera.com

PASSIÓ D'OLESA

www.lapassio.cat

PASSIÓ D'ESPARREGUERA

www.lapassio.netPROCESSONS

PROCESSÓ DE LA SANCH I FESTIVAL DE MÚSICA SACRA A PERPINYÀ

www.lasanch.com

www.mairie-perpignan.frPROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT DE SINEU

www.ajsineu.net

PROCESSONS DE LA PASSIÓ, EL SILENCI I EL SANT ENTERRAMENT A TORTOSA

www.tortosa.es

PROCESSÓ DELS MISTERIS DE BADALONA

www.badalona.cat

PROCESSONS DE DIUMENGE DE RAMS I DEL SANT ENTERRAMENT A LLEIDA

www.turismedelleida.com

stats