MÚSICA
B.D.A.

Senior i Eef Barzelay, junts a l’últim PopArb

Un repertori creuat que vol retallar la distància entre la Mediterrània i Nord-amèrica

Senior i Eef Barzelay, junts a l’últim PopArb Zoom

Després d’onze anys defensant que era possible fer un festival de dimensions humanes, pensat per a la màxima comoditat del públic i dels artistes, el PopArb s’acomiada definitivament aquest cap de setmana. El ritme insuficient en la venda d’entrades ha precipitat la decisió i, com que el festival d’Arbúcies ja no es tornarà a fer, els seus organitzadors han fet una crida general a assistir a aquesta última edició. El PopArb 2015 serà emotiu i serà històric. A més, hi ha raons estrictament artístiques per no perdre-se’l. Una d’aquestes raons és la col·laboració transatlàntica entre el músic nord-americà d’origen israelià Eef Barzelay (líder de Clem Snide) i els valencians Senior i el Cor Brutal. Aquesta producció pròpia, que vol retallar distàncies musicals entre la Mediterrània i Nord-amèrica, comparteix cartell amb Joan Miquel Oliver, Ferran Palau, Manos de Topo, Xarim Aresté, The Excitements, Núria Graham i Coriolà, entre d’altres.

“Que acabi el PopArb és un punt d’inflexió del teixit emocional i musical, no només de Catalunya sinó dels països de parla catalana, ja que de València hi puja molta gent i de Mallorca em consta que també. Em sento trist i content alhora. Trist perquè s’acaba i content per tota l’energia que han deixat. És un festival que sempre ens ha tractat superbé”, explica Miquel Àngel Landete, líder de Senior i el Cor Brutal. “Crec que serà superemocionant. Les dues vegades que hi vam actuar van ser molt importants per a nosaltres, quan vam presentar Gr an (2011) i va pujar a tocar el Refree i quan vam presentar València, Califòrnia (2013), que va ser un dels concerts més emotius que hem fet. Per a mi i per a la resta de la banda tornar al PopArb és molt important”, afegeix.

Landete va coincidir amb Eef Barzelay fa uns mesos a l’escenari del Petit Palau de la Música. Llavors, el cantant de Clem Snide presentava en solitari el seu últim treball, Girls come first (2015), i van acabar fent unes cançons plegats. D’aquella primera trobada al cicle BandAutors en va sorgir la nova proposta que, de moment, tot fa pensar que només es podrà veure al PopArb. “Jo li he passat tres o quatre cançons valencianes, no necessàriament de fa tres segles, ja que n’hi ha que només tenen 15 o 20 anys, i ell me’n passa de tradicionals ianquis, amb la idea d’ajuntar les dues cultures, la mediterrània i la dels EUA, i adaptar les cançons, cadascú en el seu idioma”, aclareix. Amb aquest repertori creuat -que prefereixen mantenir en secret-, més algunes cançons de cadascú, faran un concert elèctric, en anglès i català.

“Per a mi l’anglès és la meva segona llengua, i el castellà la tercera”, diu Landete sobre la seva fília pels sons anglosaxons. “Crec que l’anglès té més musicalitat que el castellà. És més senzill escriure en anglès o en català que no pas en castellà, o en alemany, o en rus. Una cosa que m’agrada molt de l’Eef és com diu les vocals, com les declama, aquesta manera de cantar country en què una vocal pot ocupar un compàs sencer. O els frasejos del Sinatra... Són moltes coses”.

Landete és conegut per fer música de guitarres i amb una dimensió política. Però després d’un disc en clau combativa, El poder de voler, es planteja reptes diferents, fins al punt d’assajar les noves cançons sense guitarres. Senior i el Cor Brutal estan treballant en “cançons llargues i repetitives, sense pressa per començar ni per acabar, amb molt d’ús de la tecnologia, ecos, delays, phasers, shifters, mogudes digitals... que tinguin un cert grau lisèrgic”. “[Les lletres] parlaran de les nostres experiències musicals, de la vida a la carretera, la vida a l’escenari, als camerinos, als assajos, i llançaran records que esdevinguin cançons d’amor”. I els records, en l’imaginari de Senior i el Cor Brutal, estan formats per experiències com el PopArb i “la cultura de sales o d’anar a festivals més petits, que s’està acabant”. |

PopArb (Arbúcies)

26 i 27 de juny

Coriolà, Halldor Mar, Joan Miquel Oliver, Le Petit Ramon, The Excitements, Manos de Topo, Núria Graham...

Eef Barzelay i Senior i el Cor Brutal actuen dissabte 27 a les 22 h