FUGIDES
CECILIA LORENZO

Senderisme en blanc

Circuits, rutes guiades i ascensions nocturnes amb raquetes de neu

CECILIA LORENZO Zoom

Boscos d'avets emblanquinats, llacs gelats, prats d'alta muntanya i cims coberts de neu verge. Són els escenaris de les passejades amb raquetes que ens proposen des de diferents punts dels Pirineus. Sense fer ús de telecadires o remuntadors, les raquetes permeten endinsar-se en els paisatges d'hivern més autèntics i verges evitant aglomeracions i sense necessitat de ser cap expert. Tan sols cal tenir ganes de caminar i calçar-se un parell d'aquests ginys per accedir al cor de les muntanyes a ple hivern.

SENSE POR DE PERDRE'S

Per iniciar-se, el millor són els circuits senyalitzats que acostuma a haver-hi a les estacions d'esquí, principalment a les estacions d'esquí nòrdic. A les del Pirineu de Lleida, per exemple, hi ha fins a 87 km de circuits senyalitzats per fer amb raquetes (36 més que la temporada passada!). Catorze són a Arànser, a la Cerdanya, on hi ha un parell de circuits amb boniques vistes a la serra del Cadí que transcorren a través de boscos d'avets. Un arriba al pla de les Pollineres (de 7,6 km) i l'altre al Mirador (6,8 km). Des de l'estació es lloguen raquetes i bastons i tan sols cal seguir els senyals per anar avançant, entre els arbres, creuant rius glaçats i travessant prats nevats sense por de perdre's.

Una altra opció que permet gaudir de l'experiència sense haver-se de preocupar ni tan sols de mirar el mapa de tant en tant és contractar els serveis d'una empresa d'esports d'aventura o activitats de natura. A l'estació de Vallter 2000, l'empresa Vertical Emotions organitza el Bateig de Raquetes de Neu, un itinerari d'iniciació d'unes tres hores i mitja que surt de l'aparcament de l'estació i arriba fins al naixement del riu Ter. La ruta és tècnicament fàcil i apta per a tota la família (nens a partir de 6 anys). En un dels millors paratges per fer rutes amb raquetes, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l'empresa Obaga Activitats proposa tres itineraris guiats en què s'observaran rastres de fauna, elements naturals i, si hi ha sort, alguna espècie animal en directe.

Un dels grans atractius que tenen els cims de la comarca de la Cerdanya és que són senzills i accessibles, fins i tot a l'hivern. Els Guies de Meranges ofereixen l'oportunitat de pujar-hi amb raquetes de neu. Tan sols es necessita una mínima forma física i les ganes de fer un cim. Es pot triar entre el Puigllançada (2.409 m), el Puigpedrós (2.914 m), el Puigmal (2.910 m) i la Tossa Plana de Lles (2.898 m). La mateixa empresa organitza una excursió nocturna amb raquetes fins al llac de Malniu, un idíl·lic llac pròxim a la població de Meranges. La baixada es fa amb torxes fins al refugi, on se sopa abans de tornar cap a Meranges.

Copos Events, a la Vall d'Aran, també proposa una ruta nocturna amb raquetes de neu aprofitant la llum de la lluna plena. Aquesta proposta permet fer-ho sense patir cap risc i de la mà d'un guia expert que es coneix pam a pam la geografia de la vall. A l'estació d'esquí de Port Ainé, els guies de Barrankisme també s'ofereixen a acompanyar gent que vulgui caminar sota les estrelles, mentre s'observa el paisatge, els rastres que deixen els animals al bosc i moltes altres curiositats. Aquells que ho vulguin també poden combinar l'excursió amb un sopar a l'Hotel Port Ainé 2000, el més alt del Pirineu, situat a 2.000 metres d'altitud.