FUGIDES
LAIA BELTRAN

Sant Pere, traques i correfocs per tot el litoral

Balls d’envelat, sardanes, fires, cercaviles i molt soroll

Reus, Gavà, la Nova Tabarca, Andratx, el Masnou, Rubí, Canet de Mar, Castelló, Esporles, Arenys de Mar, Cambrils, Sant Pere de Ribes, Abrera, Vinaròs, Begur, Albanyà, Sant Cugat del Vallès, Benifato, Ametlla de Mar... ¿Sabeu que tenen en comú tots aquests pobles i ciutats repartits pels Països Catalans? La devoció per una de les festes paganes que encetava la temporada d’estiu i que el cristianisme també va saber adaptar al seu propi calendari. És ben cert que Sant Joan i les seves fogueres s’emporten la cobertura mediàtica, però la festa de Sant Pere -que se celebra oficialment el 29 de juny- també té molt per oferir.

Balls d’envelat, sardanes, fires, cercaviles i sobretot soroll, molt soroll. Durant aquest cap de setmana, us podeu deixar caure per la plaça del Mercadal de Reus i viure en primera persona les tronades, una imponent escalada d’explosions que marca el punt àlgid de les celebracions a la capital del Baix Camp. Les mateixes sensacions les trobareu a la nit pels carrers més cèntrics de Vinaròs (a la foto), quan la gent surt a “córrer la traca”, uns minuts ensordidors que acaben amb un impactant ball de dimonis envoltats de foc i fum. Aquesta combinació de traques, correfocs i pirotècnia és la que -amb més o menys intensitat- trobareu en tots els pobles i ciutats que celebren la diada de Sant Pere, patró dels pescadors. És per això que aquesta festa té esperit mariner i està tan arrelada a les poblacions del litoral mediterrani. Així ho demostra la Crema de la Bóta d’Arenys de Mar. Diuen que aquesta tradició prové d’antics rituals dels pescadors, que la nit de Sant Pere cremaven enmig del mar alguna barca que ja no feien servir. Actualment, però, s’encén una foguera a la plaça de l’Església, mentre des del campanar es llancen focs artificials que culminen en una traca. Tot un espectacle que continua després, quan els arenyencs baixen a la platja per albirar la pirotècnia que il·lumina Canet de Mar, que la mateixa nit també honora Sant Pere.

Sant Pere. 27 i 28 de juny. Diversos indrets. A la web dels ajuntaments de les poblacions citades hi ha informació detallada sobre el programa de festes de Sant Pere. També podeu consultar www.festes.org