REBOBINEM
OLGA ÀBALOS

Sobre nàufrags i illes

La supervivència en una zona remota i deshabitada és un recurs literari clàssic que serveix per fer metàfores d’urgència. Recentment, Mariano Rajoy ha usat l’illa de Robinson Crusoe per referir-se al procés català

DANIEL DEFOE

A la seva obra més coneguda, Robinson Crusoe (1719), el nàufrag protagonista creu que està sol en una illa del Carib, però el cert és que està habitada per caníbals amb molta gana.

JUDITH SCHALANSKY

L’escriptora signa un dels èxits literaris de la temporada amb Atlas de islas remotas, un compendi d’illots llunyans, alguns deshabitats, on és probable que mai posem els peus.

L’ILLA DE LA SÈRIE ‘LOST’

La terra llunyana i aparentment solitària on viuen els personatges de la coneguda sèrie de televisió en realitat es diu Oahu i pertany a Hawaii. Ja hi ha rutes turístiques per a fans.

EL ‘NÀUFRAG’ DE TOM HANKS

En el film de Robert Zemeckis, Tom Hanks aterra en un illot perdut del Pacífic a causa d’un accident aeri. Wilson, una pilota de voleibol amb una cara dibuixada, serà el seu amic més fidel.

EL ‘REALITY’ DE ‘SUPERVIVIENTES’

De fet, no són en una illa deserta. El reality show ho ha maquinat tot perquè els concursants se sentin deixats de la mà de Déu i connectin amb l’ésser primitiu que porten a dins.