PLAY
ALBERT FORNS

Segueix-me! Els 50 millors tuitares, en 140 caràcters

Fa 10 anys tota la informació passava pels mitjans, però amb Twitter va arribar el Big Bang. Amb les xarxes socials tot s'ha capgirat, les veus s'han multiplicat i vivim dins d'una voràgine de missatges creuats. Ja no cal que un periodista ens expliqui l'última de tal estrella de Hollywood: si el seguim a Twitter ens ho explicarà ell mateix. Enmig d'aquesta explosió d'informació hi ha molta teca, però també molt soroll. Per orientar-vos en el batibull hem triat 50 opinadors de referència, prescriptors del món de la cultura, l'espectacle i l'humor que comparteixen la seva manera de veure el món.

PLAY 56 Zoom

JIM CARREY

11.972.580 SEGUIDORS

@JimCarrey

L'actor de les mil ganyotes té gairebé tants seguidors com espectadors als cines. Piula tot el que fa, l'últim, un llibre per a nens.

KANYE WEST

@kanyewest 10.208.270 SEGUIDORS

És tan contundent tustant el que gosi insultar la seva nòvia com tuitejant. Ho fa en majúscules, alt i clar, rapejant.

RICKY GERVAIS

@RickyGervais 5.505.536 SEGUIDORS

Després d'incendiar els Oscars i les teles de mig món, el seu humor sense fre arriba al ciberespai. També en castellà a @RickyGervaisEs.

JAMIE OLIVER

@jamieoliver 3.717.681 SEGUIDORS

L'atractiu xef estrella de la BBC fa anys que lluita contra el menjar porqueria. Retrata els plats que menja, delícies sanes.

SANTIAGO SEGURA

@SSantiagosegura 1.963.657 SEGUIDORS

Prepara 'Torrente 5', però ja sabem que les esperes sempre són el més dur. Mentre no arriba, que us sembla si "¿nos hacemos unas …?"

ANDREU BUENAFUENTE

@Buenafuente 1.621.230 SEGUIDORS

Seguint 'celebrities' t'exposes que sovint sigui un CM qui piuli per ells. Però amb Buenafuente no passa, viu enganxat al mòbil. I es nota.

BERTO ROMERO

@Berto_Romero 1.025.516 SEGUIDORS

És graciós sense proposar-s'ho a dins i fora la xarxa. Penja tuits, retuits, 'instagrams' i vídeos sobre les parides que fa.

NACHO VIGALONDO

@vigalondo 335.796 SEGUIDORS

'El País' el va acomiadar per haver piulat begut sobre l'Holocaust. La xarxa es va indignar i va fer costat al director de 'Los cronocrímenes'.

BILL MURRAY

@BillMurray 272.981 SEGUIDORS

L'humor apàtic d'aquest caçafantasma recreat per un fan de l'actor. Tan real que va ensarronar 150.000 persones en qüestió d'hores.

AI WEIWEI

@aiww 234.643 SEGUIDORS

Van empresonar-lo tres mesos per criticar el govern xinès al Twitter. Si se us resisteixen els pictogrames, seguiu-lo en anglès a @aiww_en

QUIM MONZÓ

@QuimMonzo 140.516 SEGUIDORS

A internet els tics li desapareixen, però el seu esperit obsessiu compulsiu explota en una allau caòtica de tuits i retuits.

MIKEL LÓPEZ ITURRIAGA

@mikeliturriaga 133.527 SEGUIDORS

L'autor del blog 'El comidista' recomana bona teca, però també denuncia restaurants infectes o plats passats de moda (recordeu la comtessa?).

ÒSCAR DALMAU

@philmusical 76.457 SEGUIDORS

'El Gran Dictat' l'ha convertit en la centraleta dels barbarismes que corren pel món. Si en trobeu un, caceu-lo i envieu-li un tuit.

BIBIANA BALLBÈ

@BibianaBallbe 47.449 SEGUIDORS

El seu 'timeline' hi trobareu de tot menys silenci: entrevistes, desfilada d'Instagrams i els nous projectes que prepara a l'@artssantamonica.

INDIES CABREADOS

@indiescabreados 46.353 SEGUIDORS

Els amants de la música 'indie' també tenen qui se n'enfoti. Pel Primavera Sound treu fum i us posarà els pèls (del bigoti) de punta.

RODRIGO CORTÉS

@rodrigocor7es 42.756 SEGUIDORS

Algú capaç de fer una pel·li amb només un taüt per força havia de treure partit de 140 caràcters. Ha publicat una recopilació de tuits i tot.

JAIR DOMÍNGUEZ

@vedellconsagrat 41.185 SEGUIDORS

Quan va apuntar al Borbó ja feia la tira que aquest guionista disparava a la xarxa. Sap 99 maneres de posar el dit a l'ull.

MAS ENFURISMAT

@mas_enfurecido 27.334 SEGUIDORS

És l'estrella de les paròdies polítiques, però també té competències per riure's de la cultura i del que toqui. GUAPO! Gràcies...

ÀNIMA

@anima33 25.675 SEGUIDORS

#Ensaanima que als mitjans públics encara hi hagi programes culturals. També fan recomanacions des dels perfils @tonipunti i @julysuperfly.

DAVID BROC

@davidbroc 25.033 SEGUIDORS

L'espai a Twitter d'aquest crític musical i televisiu és tan eclèctic com els seus interessos. Futbol, música, sèries i fauna 'freak'.

MODERNET DE MERDA

@ModernetdeMerda 24.596 SEG.

Beu Moritz, duu bigoti, va als Verdi i es mofa de l'última espècie invasora de Barcelona. Un clàssic de la xarxa catalana. 'Hipsters', tremoleu!

CARLOS BAYONA

@CarlosGBayona 20.407 SEGUIDORS

El bessó Bayona que no fa cinema es dedica a la música electrònica. Impulsor del FEA, piula sobre música i està compromès amb la cultura.

GRASSONET BORD

@Grassonet_Bord 16.116 SEGUIDORS

Humor passat de quilos sobre un fons de favada asturiana. Es fot amb el Marhuenda, el @pontifex_es, el mort i qui el vetlla.

IAIA TONETA

@Iaia_Toneta 16.086 SEGUIDORS

Mireu-los, tot el dia enganxats a la maquinota. A la meva època això no passava! Twitter necessitava una àvia que posés una mica de seny...

AINA CLOTET

@ainaclotet 14.951 SEGUIDORS

És una de les actrius catalanes amb més seguidors. Recomanacions culturals i el dia a dia dels seus rodatges i la seva aventura americana.

TALENTINO

@talentinonino 14.022 SEGUIDORS

Els microdiàlegs d'aquest ciberguionista es mereixen un Oscar. Escenes de 'western', cinema 'noir' i actualitat surrealista en un tuit.

ÒSCAR BROC

@oscarbroc 13.861 SEGUIDORS

És el cronista de la Barcelona més gamberra. El seu Twitter és com el seu llibre sobre vàters: un viatge a la dimensió desconeguda.

JESÚS TERRÉS

@nadaimporta 13.683 SEGUIDORS

Aquest 'gentleman' viu dels bons vins, els bars cars i l'estil de vida. Cites de Frank Sinatra, sastreria masculina i 'femmes fatales'.

DOLORS BOATELLA

@DolorsBoatella 13.643 SEGUIDORS

De petita va caure en una marmita de Photoshop i des de llavors és la reina del fotomuntatge. El seu hit és la Duquessa d'Alba. '¡Olé!'

TONI DE LA TORRE

@tonidelatorre 13.511 SEGUIDORS

El guru imprescindible si viviu penjats de l''streaming'. Us descobreix les sèries de moda abans que ningú.

JOAN CORNELLÀ

@sirjoancornellà 13.225 SEGUIDORS

Amb només 33 anys ja és una autoritat de les tires còmiques. Twitter és el mitjà ideal per difondre el seu terrorisme de paper i tinta.

FELIU VENTURA

@feliuventura 11.606 SEGUIDORS

Rere una de les veus més compromeses del País Valencià s'hi amaga una ànima solidària i un agut observador de la realitat.

QUIMI PORTET

@QuimiPortet 11.762 SEGUIDORS

L'astre intercomarcal piula en la línia de les seves cançons. Pocs tuits però bons, d'humor sec i fora de lloc. El filòsof de guàrdia.

ROGER COMA

@RogerComa 11.055 SEGUIDORS

Coma és molt més que un actor: ha creat la minisèrie imprescindible #lescosesgrans i tuiteja aforismes amb ironia de bon escriptor.

EUGENI ALEMANY

@EugeniAlemany 9.245 SEGUIDORS

Fer teatre i monòlegs en valencià és predicar enmig del desert. Per alguns, com Alemany, Twitter és el refugi per riure i reivindicar.

BOB POP

@BobPopENELAIRE 9.144 SEGUIDORS

Fa anys que parla de famoseig i li encanta la infratelevisió. Ara és el 'tuitero resident' al nou xou de @Buenafuente.

VYVYAN BASTERD

@Vyvyan_Basterd 8.530 SEGUIDORS

El psicòpata 'punk' d''Els joves' reviu a la xarxa. Tothora renega, malparla i sotmet la realitat a la seva ultraviolència verbal.

JOAN LLUÍS BOZZO

@Espremulla 8.395 SEGUIDORS

Ara que hem après a pronunciar 'Bozzo' es posa de nom 'espremulla': els seus tuits àcids i enginyosos fan que no li tinguem en compte.

BERNAT DESCLOT

@BernatDesclot 6.930 SEGUIDORS

Un cronista del segle XIII a la xarxa. Puix vore lo món ab perspectiva sempre és bo, i si és des de huit segles enrere, encara millor.

GEMMA RUIZ

@Gemmaruiz_TV3 6.354 SEGUIDORS

Els seus ulls veuen tot el teatre que es fa a Catalunya. Seguiu-li les recomanacions culturals i reflexions sobre llengua i país.

VALERO SANMARTÍ

@ValeroSanmarti 6.201 SEGUIDORS

Ningú se'n salva, des dels Manel al gintònic. El seu llibre bomba 'Jo només il·lumino la catalana terra' és un supervendes 'underground'.

BCN DESAPAREGUDA

@bcndesapareguda 5.898 SEGUIDORS

Veure fotos de la Barcelona d'abans encurioseix a qualsevol. Emocionants postals d'època agermanades a les de @History_pics.

PERE VALL

@PereVallK 5.573 SEGUIDORS

Estar al dia de la cinefília és fàcil seguint perfils com el del capo de 'Fotogramas'. Alternatiu o Hollywood, xafarderies, premis... de tot.

NANDO CRUZ

@nandocruz32 4.453 SEGUIDORS

Si vius per la música s'ha de notar al teu Twitter. Comentaris de l'escena i tuitcrítiques de concerts i les biografies que llegeix. Un pou.

MISHIMITZATS

@mishimitzat 3.849 SEGUIDORS

Va començar traient de context les cançons dels @Mishimabcn, i ara ja ha pres vida pròpia i comenta el món des de l'ordre i l'aventura.

ÀNGEL SALA

@aangelsala 2.970 SEGUIDORS

El director de Sitges cada nit s'atipa de rareses cinematogràfiques i les explica a Twitter. Estigueu al dia del fantàstic tot l'any!

XAVIER MERCADÉ

@rockviu 3.346 SEGUIDORS

No es perd ni un concert des del 84, els fotografia per feina i el seu Twitter és l'hemeroteca del que sona a Barcelona.

MARTA ROJALS

@Marta_Rojals 2.560 SEGUIDORS

L'escriptora del moment no es deixa retratar, però pels seus tuits la coneixereu. Primmirada amb la llengua com els seus personatges.

GUILLEM CLUA

@Guillemclua 2.525 SEGUIDORS

L'ànima de l'exitàs teatral 'Smiley' és un tuitaire compulsiu. Però no riu quan defensa la cultura. Ara promociona la seva obra 'Invasión'.

FIGUERINI

@figuerini 1.052 SEGUIDORS

Estrenes (de cinema... i de teatre!) amb xafarderies de la indústria del glamur. Aquest crític té 74 anys i va d'incògnit. Ho superes?