ESCENES
BELÉN GINART

Risc i bellesa sublim a Figueres

La 3a edició del Festival Internacional de Circ convoca 75 artistes de 14 països a la ciutat empordanesa

Festival de Figueres Zoom

Tenen set anys i moltes ganes d’excel·lir en una disciplina que embogeix els seus conciutadans. Els alumnes que ingressen cada any a l’escola d’acrobàcia del circ estatal de Pyongyang (Corea del Nord) han de superar unes proves d’accés molt exigents. I no poden abaixar el nivell durant els nou cursos que comprèn la seva formació. La setmana que ve Figueres presentarà, en primícia a Europa, una mostra del que aconsegueixen amb tant esforç. Un grup d’acròbates del circ estatal nord-coreà hi oferiran un espectacle que combina la balança russa amb la barra fixa, un maridatge inèdit en la història del circ.

PROPOSTES D’ALT RISC

La companyia nord-coreana és un dels principals reclams de la tercera edició del Festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres, que se celebrarà del 20 al 24 de febrer amb la presència de 75 artistes de 14 països, que hi oferiran 24 números diferents. Espectacles que combinen el risc amb la bellesa sublim i que el públic podrà veure repartits en dos blocs, els anomenats Espectacle Blau i Espectacle Vermell (amb funcions i localitats independents). Tots els números són valorats per un jurat, que en tria els més destacats perquè formin part de l’Espectacle Or, d’on sortiran els guanyadors de l’edició.

El de Figueres és un dels 16 festivals internacionals de circ que se celebren al món. Formar part d’aquest club d’elit significa complir unes normes estrictes, una de les quals és justament tenir aquest caràcter competitiu. A més, els artistes han de poder disposar d’una orquestra en directe, i el festival ha d’oferir activitats paral·leles (a Figueres se’n fan més de vint, entre conferències, exposicions i edicions i presentacions de llibres especialitzats), i rebre el reconeixement mundial del sector. A més, el festival empordanès, dirigit per Genís Matabosch i promogut per Circus Arts Foundation, va néixer amb una especialitat pròpia: la de presentar només números inèdits a Europa.

Matabosch explica amb orgull que aquest caràcter és justament un dels factors que, a les portes de la tercera edició, ja l’han portat a ser el tercer festival en importància a Europa. Això sí, la tria deixa fora “inevitablement”, diu, les companyies autòctones. “Ja hi ha altres plataformes que se n’ocupen. Tant de bo sorgís un festival amb la mateixa filosofia que el nostre, per exemple als Estats Units, que oferís als artistes d’aquí la mateixa oportunitat que nosaltres oferim als de fora”, diu.

INVITACIÓ A LA DESCOBERTA

La configuració de la programació, doncs, es fa com una invitació a la descoberta. A gaudir dels espectacles susceptibles de deixar el públic bocabadat pel risc, la complexitat tècnica de l’execució i la seva plasticitat. En la línia de les acrobàcies impossibles dels artistes nord-coreans, la xinesa Yunnan Acrobatic Troupe, amb 58 anys de trajectòria i un desig continuat de renovar el repertori acrobàtic, oferirà el seu espectacle en pal combinats amb salts al llit elàstic i amanits amb

elements de street dance, skate i parkour.

El medi aeri és el que més espectacularitat ofereix als artistes de circ. A Figueres n’hi haurà una bona mostra. Cristian Gómez, sisena generació d’una família tradicional de circ argentina, es va especialitzar en cintes aèries quan tenia 10 anys. Les reticències dels pares, que consideraven massa arriscada la disciplina, el van portar a fer-se unes cintes amb els cinturons de seguretat d’un cotxe abandonat. I ja no el va aturar res.

La moscovita Tatiana Ojiganova també és una virtuosa de les cintes aèries, i a més domina l’acordió: les dues disciplines conflueixen en un espectacle de gran plasticitat, a càrrec d’una artista que ha triomfat en escenaris com el del Circ Bolxoi de Moscou. Al festival s’hi veurà també un duet d’artistes en cintes aèries: la parella integrada pel xinès Ming i la nord-americana Alexa, que curiosament es van conèixer a Barcelona quan treballaven per al Cirque du Soleil.

A mig camí entre el terra i l’aire, els integrants, també xinesos, del quintet de malabaristes Flag Circus són coneguts com a renovadors de la llarga tradició acrobàtica del gegant asiàtic. En aquesta ocasió mostraran una complicada coreografia plena de salts i de jocs de mans.

I ben arran de terra, però sense rastre de confort, la nord-americana Jordan McKnight intentarà demostrar per què està considerada com una de les quatre millors solistes de la seva especialitat a tot el món. El seu espectacle és una selecció dels exercicis de contorsió de més dificultat fets per altres artistes del gènere.


FESTIVAL DE CIRC DE FIGUERES
GRAN CARPA DEL RECINTE FIRAL DE FIGUERES
Del 20 al 24 de febrer
www.festivaldecirc.com