MÚSICA
BORJA DUÑÓ AIXERCH

Refree = reacció + diversió

Raül Fernández 'Refree' puja al bus del Primavera Sound Touring Party

Els seus treballs amb Kiko Veneno, Christina Rosenvinge, la Mala Rodríguez, Sílvia Pérez Cruz i Els Pets, entre d'altres, l'han convertit en un dels productors més reputats de l'Estat. Però en paral·lel, Raül Fernández Refree segueix bastint, disc a disc, una carrera molt personal i amb aurèola de culte que va iniciar l'any 2002 i en què ha coquetejat amb el free jazz i el pop orquestrat.

Ara, amb Nova Creu Alta (2013), fa un enèrgic gir estilístic que es podrà gaudir en els directes de la gira col·lectiva Primavera Sound Touring Party, que el durà a Londres i al festival ATP de Camber Sands i que comença aquest dissabte a Barcelona. A més, acaba d'enregistrar un disc amb l'ex Sonic Youth Lee Ranaldo i prepara el segon treball de Sílvia Pérez Cruz, previst per a la primavera. "Serà un disc a duo, només de guitarra i veu, una espècie de Morente amb Habichuela, tot i que no és de flamenc. Està quedant molt bé i tinc ganes de tocar-lo en directe", declara Fernández. Pel que fa al disc de Lee Ranaldo, que també apareixerà properament, "són cançons que l'han marcat al llarg de la seva vida en format acústic; hi ha versions de Neil Young i Fairport Convention", avança.

NO ÉS DISTORSIÓ, ÉS ENERGIA

Nova Creu Alta és un disc de peces directes però ple de racons en què hi caben guitarres distorsionades que recorden els seus inicis post hardcore , als anys 90. "Sí que hi veig un punt Jawbreaker o Jawbox, però també té un punt psicodèlic, fins i tot progressiu", explica. Per Fernández no és la distorsió el que defineix el disc, sinó l'energia que desprèn. "No volia perdre ni un segon especulant, volia tocar, gravar i divertir-me. Aquest és un disc cap enfora". A més, aquest és el primer àlbum de Refree cantat íntegrament en català. "Em va sortir en català i després vaig pensar que potser m'hi sentia més còmode pel vessant que té de reacció cap al moment que estem vivint".

Fernández no sap si a partir d'ara continuarà per aquí, però el que té clar és que no seguirà pel camí d'abans, perquè té la sensació "d'haver acabat". Les ganes de jugar amb electrònica -"Em crida molt la idea del patchwork , d'agafar veus d'aquí i d'allà, d'harmonitzar-les"- s'aprecien a NCA, un tema religiós que enllaça amb el títol del disc, al qual dóna un sentit més místic que futbolístic. NCA vol dir Nova Creu Alta, i està basat en un sampler d'un tema sufí en què el mestre recita i els nens van repetint el que diu: "M'agradava aquesta sensació de missa i de comunitat".

A diferència d'altres discos, Fernández ha gravat gairebé en solitari i amb total llibertat. "No tenia gens clar cap on anava, ni si seria de Refree, ni si acabaria sortint", explica. I l'empenta definitiva l'hi va donar el Segell del Primavera, que s'ha convertit en un bon aliat. Com Kiko Veneno, una altra aliança fructífera: "El disc del Kiko ha influït molt en el meu, tant a nivell musical com personal. La seva filosofia de vida, com compon, com treballa... és d'aquesta gent que et marca per sempre".