MÚSICA
Cultura 19/07/2013

Que vénen els noruecs!

Kakkmaddafakka portaran el seu explosiu directe al Bona Nit Barcelona

Berta Vilanova
2 min
Que vénen els noruecs!

El nom Kakkmaddafakka diu molt d'aquesta banda noruega d' indie pop. Significa animals de festa en ballabang , un idioma inventat pels germans Axel i Pal Vindenes i els seus amics d'escola Jonas Nielsen i Stian Sævig, amb qui van fundar el grup l'any 2004. "Vam ajuntar-nos només per a un concert, però va agradar tant que els nostres amics van insistir que seguíssim tocant i sobretot que no ens canviéssim el nom", explica l'Axel, cantant i guitarrista. Des d'aleshores la banda no ha passat gens desapercebuda. La fama dels seus directes plens d'energia s'ha estès fins a arribar molt lluny de la seva terra.

Després de l'èxit de la seva primera visita a Barcelona, fa gairebé dos anys, ara tornen pel nou festival Bona Nit Barcelona, que tindrà lloc el 20 de juliol al Poble Espanyol amb Noruega com a país convidat. "Per a nosaltres és l'esdeveniment més important de l'any. Barcelona és molt especial i sempre ens hi han tractat molt bé. Ens encanta, és la nostra ciutat preferida".

MÚSICA ALEGRE I LLETRES TRISTES

La seva ciutat d'origen, Bergen, és coneguda per la Bergen wave, que entre els anys 90 i 2000 va generar grups d'èxit com Kings of Convenience (que també actuen al Bona Nit Barcelona) i Röyksopp. Kakkmaddafakka, que formen part d'un col·lectiu d'artistes més joves batejats com la new Bergen wave, destaquen pel seu gran ventall d'influències, que van des de la música clàssica fins al hip-hop o l'R&B. "No tenim cap regla, ens agrada barrejar colors perquè no es faci avorrit. Mai no diem: «Això no ho podem fer perquè no és típic de l' indie »", comenta Vindenes.

Tot i així, de manera involuntària, sembla que en el seu tercer teball - Six months is a long time (2013), produït per Erlend Øye dels Kings of Convenience- s'han decantat pel folk: "El ritme de música és més pausat, més tranquil, però segueix sent alegre, tot i que les lletres són tristes", reflexiona el músic.

Six months is a long time explica una història quotidiana. "És la continuació del primer disc, seguim parlant sobre el que ens passa a nosaltres i als nostres amics. Potser el següent parlarà de nens, famílies i cases", aventura. Al seu costat es respira energia, ímpetu i passió, una sensació que el grup desprèn dins i fora de l'escenari, on han arribat a ser fins a 12 persones i sovint s'acompanyen dels que anomenen Kakkmaddachoir, un grup que fa els cors i les coreografies i que contribueix a connectar amb el públic. "Ens agrada la música en directe, ens surt molt natural. No ens hem de concentrar per fer un bon concert en viu", assegura Vindenes.

Darrere el seu pop impulsiu, imprevisible i entusiasta també hi ha lloc per a la reflexió. La seva filosofia consisteix a "posar ànima a les cançons, fer que estiguin vives i mantenir-les amb vida. Posar sentiments de veritat". I conclou: "S'ha de ser com Messi. Ell és un bon jugador perquè s'entrega a cada partit i viu el futbol apassionadament. Nosaltres intentem tenir la mateixa actitud".

stats