ESCENES
BELÉN GINART

Que no caigui el teló!

Els festivals allarguen la programació regular de la cartellera d’arts escèniques i disseminen el teatre, la dansa i el circ per platges, carrers i places

Que no caigui el teló! Zoom

GREC

BARCELONA. FINS AL 31 DE JULIOL

PEEPING TOM, ALAIN PLATEL, MOUAWAD, SOL PICÓ, ARIADNA GIL, NAO ALBET, MARCEL BORRÀS, T DE TEATRE, ELS JOGLARS…

Des que les butxaques dels programadors van tan escurades, el festival d’estiu de Barcelona ha esdevingut una de les poques finestres de la ciutat a l’escena internacional en teatre, dansa i circ. També hi trobareu les propostes més inquietes dels creadors autòctons (de veterans com Mario Gas a joves com Borràs-Albet), especialment les que desafien les fronteres entre gèneres. Les més agosarades les veureu al cicle de l’Antic Teatre. I els clàssics els haureu de buscar… en un altre festival.

www.barcelona.cat/grec

AL CARRER

VILADECANS. DEL 3 AL 5 DE JULIOL

TEATRE NU, THE CHANCLETTES, LA COMPANYIA DEL FOC, CIA LA TAL, SIRQUS ALFON, CIRCO LOS, ACROBAROUF...

Haver arribat a la vint-i-sisena edició confirma l’èxit de la fórmula del Festival Internacional de Teatre i Animació: desenes d’espectacles populars, gratuïts i a l’aire lliure. La proposta va néixer en els anys de reconquesta festiva de l’espai públic i atreu milers d’espectadors amb una programació que admet classificacions emocionals: espectacles per quedar bocabadats (La Companyia del Foc), per sentir bategar l’ai al cor (el trapezi de Kanbahiota), per deixar anar la rialla (The Chanclettes)…

www.alcarrerviladecans.com

DELTEBRE DANSA

DELTEBRE. DEL 6 AL 19 DE JULIOL

ALEXIS ROUVRE, DANIELE SORISI, ROBERTO OLIVAN & ENCLAVE, MLAN TOMÁSIK, SPARBER-MARTÍNEZ COMPANY

Fa onze anys que el ballarí i coreògraf Roberto Oliván el va crear. I en aquest temps ha aconseguit situar Deltebre entre els destins més atractius per als estudiants i professionals de dansa contemporània i circ de tot el món. Els 14 tallers de moviment es combinen amb una atractiva programació d’espectacles (30 propostes avantguardistes i d’entrada gratuïta). Ambient d’acampada escolar per a una proposta del màxim nivell que té un dels seus cims estètics en la improvisació en els camps d’arròs.

www.deltebredansa.cat

EMERGENT

CELRÀ, QUART, SANT GREGORI, SARRIÀ DE TER, CERVIÀ DE TER, MADREMANYA, VILABLAREIX, FORNELLS DE LA SELVA, LLAGOSTERA. FINS AL 18 DE JULIOL

ÀLVARO CARMONA, CAMUT BAND, VOLAQUIVOL, SILOSENOMECUELGO, ZERO EN CONDUCTA, CIRC LOS, MANOLO ALCÁNTARA…

La dimensió més jove i innovadora de les arts escèniques té també plaça forta en terres gironines al juliol. Nou localitats s’alien per confegir una programació heterogènia (circ, teatre, música) a preus populars (abonament per 40 €, gratis per als menors de 12 anys). El format és el de menú degustació: cada vetllada, un reguitzell d’actuacions de gèneres diversos en un mateix escenari.

www.festivalemergent.cat

CASTELL DE PERALADA

PERALADA. DEL 10 DE JULIOL AL 15 D’AGOST

LA FURA DELS BAUS, BÉJART BALLET LAUSANNE, SYLVIE GUILLEM, MARÍA PAGÉS, JOSEP MARIA FLOTATS…

La dansa, l’òpera i la paraula escènica s’afegeixen a la música en un festival que enguany inaugura edició convidant una vegada més un vell conegut, el Béjart Ballet Lausanne. La Fura dels Baus hi posarà el seu segell amb una versió escènica d’ El amor brujo en el centenari de l’estrena de la peça de Falla, la ballarina Sylvie Guillem hi farà parada en la gira de comiat després de 35 anys de carrera, i els versos de l’Otel·lo de Shakespeare hi ressonaran en versió recitada i en format operístic.

www.festivalperalada.com

ETC FESTIVAL D’ESTIU

TARRAGONA. DEL 17 DE JULIOL AL 19 DE SETEMBRE

MARIO GAS, JOSEP MARIA POU, CARLES CANUT, AMPARO PAMPLONA, SARA BARAS, SIMFÒNICA DEL VALLÈS, MONE

La música centra aquest festival, però la programació està esquitxada d’algunes gotes de teatre i dansa. Us hi podreu trobar el judici a Sòcrates en versió escènica dirigida per Mario Gas amb Josep Maria Pou i Carles Canut, el ball magnètic de Sara Baras, i una proposta que us convida a acompanyar (a ple pulmó, si us hi atreviu) l’Orquestra Simfònica del Vallès i Cors de la Demarcació de Tarragona en un recorregut per la història del teatre musical.

www.theproject.es

 

PLE DE RIURE
EL MASNOU. DEL 14 AL 18 DE JULIOL
PEP CALLAU, TORTELL POLTRONA, GANSO & CIA, ACROBAROUF, PEYU, CIRQUE HIRSUTE, WILBUR...
El trio còmic Chapertons va decidir fa 19 anys que la millor manera d’arrodonir un dia de platja era gaudir d’un espec- tacle d’humor arran de mar. Així va néixer un festival que no ha perdut la identitat festiva, estiuenca i divertida, amb cabuda per als artistes més veterans i per a les noves veus.
www.plederiure.cat

FIRA DE CIRC AL CARRER
LA BISBAL D’EMPORDÀ. DEL 17 AL 19 DE JULIOL
LES DUDES, VOL DEMENT, LE P’TIT BRAS, VIU VIU, ANIMAL RE- LIGION, HOTEL IOCANDI, GRAN DIMITRI, LAS POLIS...
Quadrant rus. Màstil xinès. Trapezi amb vol. Diàbolo. Cor- da fluixa. Roda cyr. Bàscula. Malabars. Clown. El repertori que trobareu en la vintena edició de la fira és aclaparador. Si no coneixeu la varietat de dialectes que parlen els artistes de circ, aquí teniu una excel·lent excusa per descobrir-los.
www.firadecirc.org

SINGLOT
SANT FELIU DE GUÍXOLS. DEL 23 AL 26 DE JULIOL
LEO BASSI, FAEMINO Y CANSADO, JOGLARS, BERTO ROMERO, JAVIER CORONAS, ANDREU BUENAFUENTE, MONGOLIA...
Sota la direcció d’Andreu Buenafuente, el Festival de la Por- ta Ferrada incorpora un minicicle còmic, però no inofensiu. Com no voleu trobar-hi provocació amb artistes tan poc com- plaents com Leo Bassi, Faemino y Cansado o els mordaços agitadors de Mongolia Darío Adanti i Edu Galán?
www.singlotfestival.com

FAST
GARRIGÀS. FINS AL 25 DE JULIOL
DAVID VERDAGUER & OSCAR MACHANCOSES, LA CALÒRICA, EL PENSADOR DE BARRA LLIURE, LA LLARGA, ELS XERRAIRES...
Festivalet Altempordanès Sense Trumfus (FAST) per estimu- lar la programació d’espectacles escènics en temps de crisi (ja se sap que la primera víctima de les butxaques escurades és la cultura). En un mateix escenari, el Mas Gironí, s’hi alternen artistes emergents i consolidats.
www.fast.cat

PER AMOR A L’HART
L’HOSPITALET DE LLOBREGAT. FINS AL 4 DE JULIOL
CIRC PISTOLET, BRODAS BROS, LALI AYGUADÉ, TOTO, MANEL ROSES, NIKOLAY ROSENKO, LOS MOÑEKOS...
Fa 11 anys que aquest festival acosta la dansa, el circ, el tea- tre, la música i les arts plàstiques a la ciutadania. I ho fa amb representacions gratuïtes i a l’aire lliure, en espais emble- màtics de la ciutat.
www.festivalperamoralhart.com

FITAG
GIRONA. DEL 25 AL 29 D’AGOST
THELEMA TEATRO, EOS THEATRON, LA CUCA DE LLUM, SPEK- TAKL THEATRE, COMPLEXUS, QUANTUS TEATRE
L’arrelament del teatre no professional a Catalunya és llegen- dari. Però el Festival Internacional de Teatre Amateur de Gi- rona es nodreix d’altres territoris i en la seva quinzena edició convoca companyies d’Israel, Xile, Andorra, Cantàbria...
www.fitag.cat