MÚSICA
BORJA DUÑÓ AIXERCH

El Primavera Sound escalfa motors entre setmana

Un aperitiu de luxe als clubs i la tradicional jornada gratuïta al Fòrum

The Juan MacLean. / PRIMAVERA SOUND Zoom

El Primavera Sound se celebra oficialment entre els dies 28 i 30 de maig. És a dir, que queda menys d’una setmana per poder gaudir de caps de cartell com The Strokes, The Black Keys, Antony & the Johnsons, Patti Smith, Interpol, James Blake, Sleater-Kinney i un llarg etcètera d’artistes que, un any més, convertiran Barcelona en la capital de la música alternativa. Ja fa temps, però, que el festival no es conforma amb els tres dies preceptius i s’estén pel calendari sota el paraigua Primavera a la Ciutat. Les actuacions van començar el 28 d’abril amb una sèrie de grups més o menys emergents programats en diversos bars de Barcelona i Madrid (Primavera als Bars) i amb concerts en alguns centres cívics i culturals de Barcelona (Primavera als Barris), però agafarà embranzida a partir del dilluns 25 a les dues sales de l’Apolo i la sala BARTS (Primavera als Clubs) i, sobretot, amb la jornada inaugural i gratuïta de dimecres 27 al Parc del Fòrum.

DESCOBRIU BENJAMIN BOOKER. Si encara no el teniu controlat però us agrada moure els malucs a ritme de blues i garage rock, no us podeu perdre per res del món l’actuació d’aquest jove de Virgínia establert a Nova Orleans que sona com si Robert Johnson hagués pogut beure de les mateixes fonts que Kurt Cobain. Una fusió improbable però no impossible que va proporcionar un dels debuts discogràfics més excitants del curs passat -Benjamin Booker (2014)- i que ara arriba en primícia al Primavera Sound. Si bé el guitarrista i cantant actuarà també el dijous 28 en un dels grans escenaris del Parc del Fòrum, dimecres es podrà veure en la proximitat de la sala BARTS. Hi ha, però, altres concerts en clubs de la ciutat, començant pels de dilluns a la sala Apolo, amb els danesos Iceage (per a amants de les emocions extremes) i el duo britànic-estatunidenc Umberto & Antoni Maiovvi (electrònica fosca i experimental). Dimarts, també a l’Apolo, serà el torn de les germanes francocubanes Ibeyi, els rapers novaiorquesos Ratking i el grup barceloní d’electrònica tranquil·la i evocadora Boreals. Dimecres, un directe per ballar a cor què vols: el de The Juan Maclean, amb el DJ set de Nancy Whang, meitat del duo nord-americà de house i electro. Una nit que també inclourà el post punk californià de Viet Cong.

DIMECRES, PORTES OBERTES. Com ja és habitual, el dimecres previ als dies forts del festival, el Parc del Fòrum obre les seves portes a la ciutat amb una programació gratuïta a l’altura del cartell. Sense anar més lluny, en aquesta jornada, l’any passat es va poder veure la carismàtica actuació del belga Stromae. Aquest any destaca, d’una banda, l’actuació del guitarrista de The Strokes Albert Hammond Jr., que ve a ser una manera d’anticipar l’esperada actuació de dissabte del quintet de Nova York que va retornar el rock al mainstream de principis d’aquest segle amb l’emblemàtic Is this it (2001). Hammond és, a més de guitarrista del grup de Julian Casablancas, fill del compositor britànic Albert Hammond. D’altra banda, els britànics Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) reivindicaran la seva aportació a la història del synth pop, amb una discografia que va molt més enllà de l’èxit universal Enola Gay. El grup, reformat l’any 2005, ha continuat publicant obra nova: el seu últim disc, English electric, és del 2013. Un altre reclam de la nit inaugural és l’encant natural de Christina Rosenvinge que, amb Lo nuestro (2015), explora noves sonoritats en la seva música i reafirma el compromís amb el risc artístic.

TAMBÉ AL CINEMA. Per cinquè any consecutiu, el Festival Internacional de Documental Musical de Barcelona In-Edit col·labora amb el Primavera Sound, i oferirà, al Cinema Maldà, tres films molt relacionats amb el cartell d’aquest any: Wild combination: Arthur Russell, The extraordinary ordinary life of José González i Blixa Bargeld - Das ietzte biest am himmel, els dies 22, 23 i 24 de maig. |