MÚSICA
Cultura 23/10/2015

Primavera Club, les perles de la temporada que ve

Una quarantena de concerts, en el festival més carregat de descobertes

Borja Duñó Aixerch
3 min
Primavera Club, les perles de la temporada que ve

Una quarantena de grups i artistes, la majoria totalment desconeguts pel gran públic, formen part de la programació del Primavera Club, una mena de versió de tardor i de butxaca del Primavera Sound que serveix per avançar el que sonarà la temporada que ve. És l’oportunitat per descobrir autèntiques meravelles en una sala de concerts, és a dir, en unes condicions més òptimes que les que pot oferir un gran festival. A la programació hi ha pop i rock d’avantguarda, folk experimental, electrònica i músiques extremes. Destaquem els que ens semblen imprescindibles.

ALGIERS, ROCK DE DENÚNCIA

Instal·lat entre Londres i Nova York, el trio format per Lee Tesche, Franklin James Fisher i Ryan Mahan s’ha tret del barret un disc de debut homònim que fa passar el soul, el blues i el gòspel més polítics pel filtre del post punk i la música industrial.

CHASTITY BELT, ‘INDIE’ DELS 90

Chastity Belt ( cinturó de castedat,en català) és un grup format per quatre noies de Washington que es mouen en els paràmetres de l’ indie pop dels 90 i una actitud similar a les riot grrls. Són les de la foto.

DERADOORIAN, ADDICTIVA

A beautiful woman, del seu últim disc, The expanding flower planet (2015), és una d’aquelles cançons que escoltes una vegada i ja no te la pots treure del cap. L’ex Dirty Projectors fa pop amb ritmes orientals o dels nadius nord-americans.

ENSEMBLE TOPOGRÀFIC, EN MOVIMENT

El trio format per Anna Hierro, Carlos Martorell i Andreu Garcia és tota una raresa. Entre altres coses, perquè Hierro és una ballarina que contribueix als paisatges sonors del grup amb uns sensors acoblats al cos.

FRASER A. GORMAN, LLUMINÓS

La nova revelació del folk de les antípodes és amic i company de segell de la jove i reverenciada cantautora Courtney Barnett. Country rock lluminós i atemporal des de la llunyana Austràlia.

J FERNANDEZ, DOSIS DE PSICODÈLIA

Des de Chicago, Justin Fernandez és autor d’un pop de cambra de melodies amables, amb dosis de psicodèlia i orquestracions de regust casolà. Acaba de publicar el seu debut, Many levels of laughter (2015).

JESSICA PRATT, RETORN ALS 60

Només té 27 anys, però el folk despullat de la californiana sona a Joni Mitchell, a Joan Baez, a Vashti Bunyan. Acaba de publicar el seu segon disc, On your own love again (2015).

LUBOMYR MELNICK, HIPNÒTIC

El pianista i compositor ucraïnès és un pioner de l’anomenada música contínua, un estil que consisteix a tocar notes molt ràpides, allargades amb el pedal del sustain per tal de crear un tapís harmònic que hipnotitza.

RICHARD DAWSON, BLUES ESTRIPAT

Richard Dawson fa al folk el que Picasso va fer a l’art figuratiu. El músic de Newcastle desmunta el blues i el torna a construir, esgarrapat i ple de dissonàncies.

SAMANTHA CRAIN, VEU TRENCADA

Ve d’Oklahoma, encara no ha fet els 30 i ja té la veu trencada de les millors cantants de country. Under branch, & thorn & tree (2015) és el seu quart disc.

SHURA, JOVE MADONNA

La cantant i productora Aleksandra Denton s’està convertint en una jove revelació del pop britànic amb singles com 2Shy, que li han valgut comparacions amb ni més ni menys que Madonna.

U.S. GIRLS, ELECTROPOP VINTAGE

Les U.S. Girls no són moltes noies sinó una: la nord-americana Meghan Remy, que a Half free (2015) practica un pop electrònic carregat de referències d’altres dècades. |

Primavera Club 2015 Diversos espais: Sala Apolo, La [2] de l’Apolo, Teatre Principal, Teatre Principal (Barcelona). Del 23 al 25 d’octubre Trobareu la programació completa a: www.primaveraclub.com

stats