FUGIDES
Cultura 09/01/2015

El Porto que floreix per les esquerdes

La ciutat portuguesa combina novetat i decadència

Laia Beltran
3 min
El Porto que floreix per les esquerdes

Carrers empedrats, façanes decorades amb rajoles, balcons plens de roba estesa, bars de mala mort... i una pinzellada de decadència. El vell Porto manté intacte el seu encant de ciutat portuària, perfumada a glopades de salnitre que pugen pel riu Duero.

Però, en els últims temps, una nova Porto està florint a través de les esquerdes. Una ciutat més cosmopolita, que es dibuixa en petits cafès, restaurants, galeries d’art i botigues pensades per al visitant contemporani. Les trobareu disperses pels carrers del centre històric, tot i que a les Galerias Lumière en conviuen unes quantes, com una pop-up de dissenyadors portuguesos, una llibreria infantil i el restaurant japonès take away més petit del món (o això diuen). Així es reinventa Porto, oberta i seductora, en un procés que va consolidar-se quan l’arquitecte Rem Koolhaas va projectar la imponent Casa da Música, i Álvaro Siza Vieira, el Museu d’Art Contemporani, un edifici minimalista on ara s’exposa l’obra de Monir Shahroudy Farmanfarmaian. Tan recomanable és el minuciós treball amb miralls de l’artista iraniana com els evocadors jardins que envolten el museu.

Passejar per l’elegant Avenida dos Aliados fins a l’estació de tren de São Bento us farà sentir com en un bulevard -a petita escala- de París. Recórrer la Rua Santa Catarina us servirà per copsar el pols comercial d’un dels carrers de vianants més populars. Hi trobareu les cadenes de moda de sempre, però també algun local amb història com el cafè modernista Majestic i la impressionant façana enrajolada de Capela das Almas (a la foto). Visitar el mercat de Bolhao és un viatge en el temps, amb parades on venen de tot, fins i tot gallines vives. Una postal folklòrica que mereix un aperitiu amb copa de vi i sardines de llauna. Els més alternatius poden perdre’s per les botigues i galeries d’art de Rua Miguel Bombarda i rodalia, però la zona de Cedofeita també marca l’animada vida nocturna de Porto. Per sopar i fer la primera copa, imprescindible el carrer Galeria de Paris o bé endinsar-se pel barri jueu, on trobareu el curiós i excel·lent restaurant Miss’Opo, que també ofereix allotjament.

Per aquells a qui els agrada caminar, a pesar dels carrers drets, Porto no s’esgota mai. Sempre hi ha un local singular on aturar-se, com la llibreria Lello (quan entreu, entendreu per què diuen que va inspirar J.K. Rowling, l’autora de Harry Potter ) i la botiga de souvenirs retro A Casa Portuguesa, que ocupa un antic establiment de teixits molt ben conservat. I sempre hi ha una església per visitar, com l’Igreja do Carmo, que té una gran façana lateral enrajolada, i la de São Francisco, amb un interior barroc que corprèn. Si heu arribat a aquesta església és que ja heu baixat a la Ribeira, el barri de Porto que s’aboca al Duero. El passeig a la vora del riu ja ha sigut conquerit per restaurants amb terrassa que ofereixen peix i marisc amb vistes immillorables al pont Dom Luís I, un mastodòntic esquelet de ferro que va projectar Théophile Seyrig, un deixeble de Gustave Eiffel.

Les millors postes de sol de Porto, però, les trobareu des de Nova Vila de Gaia, a l’altra banda del riu. Només heu de creuar el pont caminant per veure com la ciutat es tenyeix lentament de rosa i daurat. La passejada fins a l’altra riba té un premi molt dolç: a Gaia hi ha els grans cellers que comercialitzen Porto, el deliciós vi mesclat amb brandi que ha donat fama mundial a aquesta bella ciutat portuguesa. Pecareu si no en feu un tast.

>>Ryanair, Vueling i Iberia ofereixen vols directes des de l’aeroport de Barcelona-el Prat. Trobareu més informació a la web oficial de turisme de Porto: www.visitporto.travel (en castellà)

stats