Música
Cultura 31/05/2013

Pop al camp de futbol

Oliva Trencada juguen a confondre realitat i ficció amb el seu nou disc, 'Orsai !!'

Borja Duñó Aixerch
2 min

Aquest cap de setmana Oliva Trencada estrenen a Porreres (Mallorca) les cançons del seu nou disc, Orsai !! (2013), un repertori que també sonarà al PopArb el 29 de juny i, dos dies abans, a l'Alfa de Barcelona, on oferiran un set acústic. Seran els primers tastets d'un treball "més rocker, més pop, amb cançons més ràpides i en què fins i tot el folk és més mogut, més per ballar, tot i que la tranquil·litat mallorquina no s'ha perdut", explica Pep Toni Ferrer, un músic amb la capacitat d'encomanar l'entusiasme per la música fins i tot per telèfon.

ESTADIS I ELECTRICITAT

Orsai !! és un disc amb referències futbolístiques, si ens fixem en el títol i la portada, que està feta a l'estadi de l'Atlètic Balears, el club que segueixen els Oliva Trencada. Però el símil no acaba aquí: el so del grup, amb més guitarres elèctriques, ha fet que alguns l'hagin titllat de rock o pop d'estadi. Casualitat? "El punt de partida s'improvisa, la qüestió és que ha quedat així i crec que la gent li trobarà bastant de sentit". En realitat, el disc recorda a grups més indies, com Dinosaur Jr., Pavement i Hefner, però no hi ha res de gratuït en Oliva Trencada, i les cançons només són surrealistes o delirants en aparença. "Fem de cronistes, el que passa és que xerrem de la realitat, que és surrealista", assegura. I rebla: "La ficció té més sentit que la realitat, que no en té". Es refereix a lletres que parlen de la relació amorosa d'una noia i un extraterrestre, d'una invasió de Robocops i d'unes hipotètiques Olimpíades a Palma l'any 2018. I hi ha qui s'ha cregut que s'havia presentat la candidatura.

"La gent ja no distingeix entre realitat i ficció", reflexiona Ferrer, que advoca per "una branca de la ciència-ficció, la història alternativa, que es pregunta coses com què hauria passat si els alemanys i els japonesos haguessin guanyat la II Guerra Mundial o què passaria si Catalunya fos independent". Un punt de vista que no estalvia la crítica social, encara que subtil, com la que ens porta a identificar els Robocops de la cançó amb els antidisturbis. "És una manera molt light i poètica de fer cançó protesta i de reivindicar la llibertat d'una manera molt hippy , còmica i divertida, una mica com si visquessis en el franquisme i fessis nosa sense que se n'adonin, com el Rascayú de Bonet de San Pedro". I afegeix: "És un disc amb moltes lectures, perquè no ens fiquem amb ningú, està enfocat a tots els públics, fins i tot als del PP". De fet, Oliva Trencada es declaren apolítics: "Donem massa importància als polítics, que són rockers frustrats, tot el que volen és sortir a la premsa".

Al disc hi col·laboren Tomeu Penya i Joe Crepúsculo, dos músics als antípodes que conflueixen amb naturalitat en Oliva Trencada. Penya apareix a Doctor en Vilafranca convertit en una mena de Doctor en Alaska que només aconsegueix curar la gent quan deixa la medicina per dedicar-se a fer cançons. Per la seva banda, Crepúsculo afegeix "una trinxera de teclats i també canta" a C/Robocop.

OLIVA TRENCADA

Presentació del disc d''Orsai !!'

Auditori de Porreres

Dissabte 1 de juny. 22 h. 5 euros

stats