FUGIDES
LAIA BELTRAN

Poesia i música a les Terres de l’Ebre

Dues propostes culturals que mereixen una escapada

El sud existeix. I tant que existeix. Més enllà dels tòpics. Més enllà dels prejudicis. Més enllà de tot això hi ha un territori orgullós del seus paisatges inversemblants, de la seva peculiar gastronomia, del seu patrimoni mil·lenari i de la seva gent. Perquè si algú fa territori és la gent que l’habita. Us podríem donar mil raons per visitar les Terres de l’Ebre. Però aquest cap de setmana en tenim dues i amb nom propi: Bouesia i Sirga. La primera és una gran acció poètica que compleix deu anys i la segona una nova proposta que s’endinsa en les relacions entre la música contemporània i el patrimoni local. Bouesia i Sirga són dos festivals itinerants, que recorren diverses ciutats (de dins i fora de les Terres de l’Ebre), però que aquest cap de setmana recalen a Tortosa, Deltebre i Flix.

Des dels seus inicis, el festival d’acció poètica Bouesia ha fusionat cultura i territori amb un escenari d’excepció: els paisatges del delta de l’Ebre, testimoni mut d’experiències artístiques multidisciplinàries que amb el pas dels anys han anat agafant més consistència i concurrència. Bouesia és una enginyosa mutació entre les paraules bou i poesia. Una proposta d’Eduard Carmona, un jove poeta nascut a Deltebre. I és que desdramatitzar la poesia i treure-li el vel elitista és la idea que navega en el rerefons de Bouesia. El festival ja ha passat per Paterna (València) i Vandellòs, i tancarà el cercle a Amposta el 19 i 20 de setembre. Però aquest cap de setmana fa triplet. Aquesta mateixa tarda, a les 19.30 h, està prevista l’arribada de la carrossa de la Bouesia al Consell Comarcal del Baix Ebre, amb seu a Tortosa. El públic que vagi a rebre-la també podrà gaudir de l’interior d’aquest antic convent de monges amb una visita dansada per la ballarina senienca Sònia Gómez. Després hi haurà recital de poetes (perdó, bouetes ) i un concert del cantautor Roger Mas. Ho farà des de dins de la carrossa, que s’obrirà per convertir-se en un escenari mòbil coronat amb un eloqüent Èxode UltraLocal (segons el projecte creat per l’artista valencià Rafael Tormo).

Dissabte, canvi de localització. La carrossa de la Bouesia es traslladarà fins a Deltebre. La passejaran pel centre del poble mig tancada amb la intenció de captar l’atenció dels vilatans. Si abans es venien alls o matalassos amb camioneta, per què no es pot fer el mateix amb la cultura? El recorregut estarà animat per les actuacions d’Eduard Carmona i el seu grup Recitals a Domicili i la cantant Paca Rodrigo. El plat fort, però, serà a la tarda, a la seu de l’antiga Cambra Arrossera de la Cava, un edifici abandonat i degradat, ara propietat d’un banc i que als anys 50 van construir els pagesos del poble. La carrossa-escenari s’instal·larà allà mateix i el públic podrà acampar al voltant. Bouesia vol establir diàleg amb l’entorn; per això hi haurà la performance poètica de Mariaelena Roqué, inspirada en els cargols poma i les prostitutes de carretera, l’estrena d’un conte poètic de la coreògrafa ampostina Maria Pons, la projecció de documentals i l’actuació estel·lar de Pau Riba, que presentarà el seu espectacle Ribaibal. Diumenge, en el mateix emplaçament, Bouesia continuarà amb Poesia als Parcs, coordinada pels poetes Ester Xargay i Carles Hac Mor, amb actuacions de Torreta i la rondalla del Teixidor i els valencians VerdCel.

Dilluns, als carrers i espais públics de Flix, la troupe del Bouesia participarà en el festival Sirga amb l’acció Flixis Fluxus Via Bovis, en què interpretaran textos dels artistes del moviment Fluxus. Aquesta és només una de les moltes activitats del Sirga, el festival de músiques de recerca i patrimoni que celebra enguany la seva primera edició, repartida entre Flix, Ascó, Tortosa i Barcelona fins al 20 de juliol. Però si aquest cap de setmana sou a Flix, no us perdeu els concerts i accions programades en nom de l’art sonor més internacional. |

Bouesia 2014 (Tortosa, Deltebre, Flix, Amposta). Fins al 20 de setembre

Sirga Festival (Flix, Ascó, Tortosa, BCN). Fins al 20 de juliol

Del 14 al 27 de juliol també se celebra Deltebre Dansa (www.deltebredansa.cat)