ART
Cultura 10/05/2013

El Poble-sec, de bat a bat

Entrem als tallers que s'amaguen al barri més efervescent de Barcelona

Sara Armada
4 min

La botiga que la senyora Maria Carreras tenia a la plaça de Santa Madrona és ara una flamant galeria d'art. On abans hi havia pots de vidre plens de caramels i calaixos de cafè torrefacte, ara s'hi reuneixen els membres del Club del Dibujo. Una bona mostra del que està passant al Poble-sec.

Fugint de la Barcelona de postal, buscant lloguers assequibles i el sabor de barri que cantava el Gato Pérez, els artistes i marxants s'empadronen a les faldes de Montjuïc. Com els germans Adrià, que han tornat a situar el Paral·lel a l'escena internacional amb el seu restaurant Tickets/41º. L'art creix a les voreres del barri, que viu la seva segona oportunitat i, com que aquest cap de setmana toca Tallers Oberts, entrem a tafanejar què s'amaga darrere les persianes metàl·liques d'un barri que n'ha vist de tots colors.

Ja s'ha convertit en una tradició barcelonina que, quan arriba el maig, els artistes endrecin el seu catau i n'obrin les portes als curiosos perquè hi descobreixin els secrets i les tramoies de l'alquímia de la creació. Els Tallers Oberts inclouen activitats com visites guiades i concerts. Si bé en un principi es feien als barris més bohemis de la ciutat (Ciutat Vella, Gràcia), de mica en mica s'hi han anat sumant altres districtes com Sarrià, el Poblenou o el mateix Poble-sec, que fins no fa gaire anava a la seva i ho feia al mes de novembre.

POBLE JOVE

La Susanne Wehmer va venir d'Alemanya a estudiar un màster en creació de videojocs i s'ha quedat aquí. Avui gestiona Astillero, una associació d'artistes que treballen en un taller laberíntic que s'estén sota terra, prop de l'Apolo. No tenen cap ajuda de l'administració i ja els està bé, perquè així poden fer el que volen, quan volen i sense haver de donar explicacions. Pianets de joguina, cartells d'Iron Maiden, catàlegs de Francis Bacon, negatius comprats als Encants... Pintors, directors d'art, performers ... Astillero bull d'artistes que van i vénen i que han fet del Poble-sec una de les seves parades vitals. De tant en tant obren les reixes i conviden els veïns a mirar exposicions o a participar en xerrades.

La Susanne (www.susannewehmer.com), a més, pinta somnis elèctrics plens de nímfules orientals. Forma part de la cartera de dues galeries tan importants com la Ferran Cano i la Siboney, ha exposat a ARCO i té una paleta d'olis al costat del portàtil. La Susanne treballa de secretària durant el dia, però Astillero mai no tanca.

POBLE COSMOPOLITA

L'Anna Sebastian, anglesa, és companya d'estudis del Diego Vélez, colombià, un altre de les ànimes d'Astillero. Tots dos van estudiar al Saint Martins College of Art, de Londres, i, casualitats de la vida, l'Anna acaba d'arribar per fer una residència de dos mesos a Homesession, una galeria que té una petita peculiaritat: amaga una habitació a la rebotiga, on els artistes viuen durant la seva estada.

Homesession és el projecte personal de dos francesos, el Jérôme Lefaure i l'Olivier Collet, bregats per l'experiència de fer de curadors de les exposicions que han anat muntant a casa seva -no gaire lluny, al carrer Poeta Cabanyes-, com quan hi van fer una sessió de mapping inspirada en les primeres avantguardes o quan la van convertir en una hamburgueseria. Barcelona, diuen, és una ciutat menys protocol·lària que París, i els projectes arriscats són més ben rebuts. Afirmen que ells van tenir clar que el Poble-sec era el seu lloc al món quan hi van arribar, el 2002, i només hi havia com qui diu la Bodega Saltó. No saben si aquest any els arribarà la subvenció de la Generalitat, però la cosa pinta malament.

POBLE OBRER

Martín Rodríguez Varela (de nom de guerra, Rema Varela) i els altres socis de Lafutura també van saber que havien trobat el seu local quan el van veure. Van adonar-se que tenien una feina a fer, aquí al Poble-sec, el barri amb més tradició associacionista de la ciutat. Els veïns han rebut molt bé aquesta galeria polivalent que tant organitza exposicions com concerts o titelles, fins al punt que han perdut la por d'entrar-hi -alguns aprofiten que els guarden el carro de la compra per donar la seva opinió- i protesten quan es repinten les parets de blanc, tapant algun projecte acabat.

El Martín és un activista de l'art: és professor de dibuix a l'IES Rafael Casanovas, de Sant Boi, i l'any passat es va passar 15 dies dormint davant de l'institut en l'acampada educativa per la justícia social. Hi van anar molts dels artistes que habitualment col·laboren amb Lafutura, i molts dels amics que voluntàriament els ajuden a mantenir el local obert, perquè ningú no es trobi les persianes abaixades. La sinergia està servida.

Diu la llegenda que tot Barcelona està construït amb pedra de les pedreres de Montjuïc (que van funcionar fins al 1957), i que és una muntanya màgica que es regenera sola.

POBLE AMB FUTUR

Sigui com sigui, el Poble-sec ha estat el barri que han triat un munt d'escoles de belles arts per establir-s'hi i formar noves generacions d'artistes. Com per exemple l'escola de ceràmica de la Misako Homma, un referent de la comunitat nipona a la ciutat, o l'efervescent Centre de Fotografia Documental de Barcelona CFD, un espai d'investigació i estudi que dedica les seves energies a promoure la imatge com a eina de futur i de justícia.

A la petita rambla del Poble-sec (com anomena el carrer Blai la cançó de Cesk Freixas) s'hi amaga Koetània, una joieria taller plena de peces meravelloses i modernes. Regentada pel Daniel Bellido i la Marta S. Blanco, dos veïns de tota la vida, Koetània lidera una generació de botigues especials i creatives que creuen fermament que el Poble-sec té un futur prometedor. Com la llibreria gràfica Fatbottom (Fatbottombooks.com), que té un espai de galeria, o la botiga de mobles 1Unik, plena de creacions filles del reciclatge: robots nascuts d'infusors de te i vàlvules de ràdio, safates que abans eren una pandereta... petits miracles que la Clara Calvo troba als encants i que ara han començat una segona vida... com el barri mateix.

Els Tallers Oberts es fan aquest cap de setmana al Poble-sec i a Ciutat Vella, i el següent seran al Poblenou. Aconseguiu el plànol (Punt d'Informació del Poble-sec, a la pl. Bella Dorita; FAD, a Ciutat Vella, a la pl. dels Àngels, 5-6) i no tingueu pressa ni por de preguntar. A més, el Poble-sec viurà dissabte la seva Nit Blanca, amb festa i trementina fins al punt de la mitjanit.

stats