REBOBINEM
OLGA ÀBALOS

Píxels primitius

La consola portàtil Game Boy ha fet 25 anys. Ens sumem a la celebració mirant enrere per recordar alguns jocs de píxels gegantins i colors primaris que a partir dels anys 80 van canviar la manera de jugar d’unes quantes generacions

‘TETRIS’, ORIGEN SOVIÈTIC

La famosa pluja de peces geomètriques va ser dissenyada pel soviètic Aleksei Pàjitnov el 1985. Al cap de poc, el món capitalista l’absorbiria i la Game Boy el faria mundialment famós.

SUPER MARIO, EL LAMPISTA

Quan la japonesa Nintendo va treure el joc del lampista amb bigoti per a la consola NES a mitjans dels 80, va rebentar el mercat del videojoc, fins llavors dominat pel nord-americà.

‘PAC-MAN’, L’ÈXIT D’ATARI

Va ser el gran èxit de la consola Atari. Tres anys després, el 1983, l’empresa feia fallida amb el pitjor joc de la història: E.T. Milers de còpies es van amagar en un abocador de Nou Mèxic.

‘FIFA 94’, EL FUTBOL A CASA

Amb l’arribada dels PC a les llars van aparèixer jocs com aquell primer campionat de futbol de seleccions en què els jugadors eren petits i pixelats i el camp es veia sempre de cantó.

‘SNAKE’, UNA SERP AL MÒBIL

Els primers telèfons mòbil de Nokia abans del canvi de mil·leni incorporaven jocs primitius com el de la serp, que ens va fer descobrir habilitats dels polzes fins llavors desconegudes.