MÚSICA
BORJA DUÑÓ AIXERCH

El Petit de Cal Eril es fa gran amb la Free Spirits Big Band

Big Eril es presenta al cicle Connexions després d’estrenar-se a L’Altaveu

Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, La Iaia XXL amb la Cobla Bisbal Jove, La Troba Kung-Fú amb l’orquestra simfònica de la Unió Musical d’Alaquàs i, ara, Big Eril, és a dir, El Petit de Cal Eril amb la Free Spirits Big Band de David Mengual.

Sembla que, últimament, en el seu intent de renovar-se i de proposar-se nous reptes, les formacions orquestrals busquen aliances en el pop o la cançó d’autor i viceversa. La fórmula funciona perquè uneix dos tipus de talents, el dels que tenen la capacitat de comunicar a través de cançons i els que dominen la música en el sentit més ampli del terme. A Catalunya n’anem sobrats, tant d’autors de pop, com de músics capaços de dur-lo per camins insospitats i, quan es posen a treballar plegats, sorgeixen combinacions tan sorprenents com la de Big Eril.

“Un dia em vaig trobar en un concert de la Free Spirits Big Band d’en Mengual i vaig flipar”, explica Joan Pons, ànima d’El Petit de Cal Eril. “No sé per què, perquè es tracta d’estils musicals diferents, però notava que connectàvem amb algunes coses, en la manera de fer, en la forma com ell dirigeix, que és molt sentimental, molt poc convencional... I em va atrapar”. Al cap d’uns dies, el Dani Comas, baixista del grup, li va suggerir que si tant li agradava potser havien de mirar de fer alguna cosa junts. “Era una idea de sonats i per tant ens l’havíem de prendre seriosament”, diu Pons rient.

“Jo vaig entendre que ell estigués a prop del que fem nosaltres perquè hi ha una part del llenguatge que és bastant comuna”, recorda David Mengual, que va confiar els arranjaments a Toni Vaquer, que també ha arranjat el nou disc de la Free Spirits Big Band, Vertebrats (2014). “El que teníem molt clar és que no volíem orquestrar els seus temes, sinó que les dues idees poguessin conviure i que no es perdés l’esperit de cap de les dues coses, a partir de les seves cançons, això sí”, explica el contrabaixista i director de la Free Spirits Big Band.

Per tirar endavant un projecte d’aquesta envergadura només els calia comptar amb, almenys, dos concerts que el fessin viable. La preestrena al Festival Altaveu de Sant Boi de Llobregat i el concert d’aquesta nit al cicle Connexions van fer el fet. “Ara que està arrancat ens agradaria fer més concerts -diu Pons-. A l’Altaveu hi va haver un feeling molt bo, que és molt important per al que fem: no es tracta tant de ser precís en l’execució com de transmetre alguna cosa, que sigui música viva, i això ho vam aconseguir”. Qui vulgui comprovar com sona, pot fer-ho al vídeo de Tots Sants, disponible a la xarxa, que recull una magnífica interpretació de Partícules de Déu.

El repertori és tot d’El Petit de Cal Eril, però no només de l’últim disc - La figura del buit, 2013-, i la Free Spirits hi interactua de diverses maneres. “Un dels sistemes, per exemple, és anar de zero a cent incorporant capes aleatòriament i això fa que aquella cançó mai soni igual, és a dir, que tenim clar on volem arribar, quin és l’objectiu d’aquella secció, però ho construïm en viu i el tema esdevé gairebé una excusa per crear una cosa nova”, exposa Mengual.

“És com si un fes una vinyeta i l’altre la pintés”, diu Pons, per a qui l’única cosa sagrada en aquest projecte han sigut les lletres. Està entusiasmat amb els arranjaments, que han donat “una altra dimensió i un altre imaginari a les cançons”. Però allò que veritablement el fascina és la direcció de David Mengual. “Una cosa és tenir una partitura, uns arranjaments o un groove i l’altra és com ho fas caminar, com ho puntues, com fas que vagi a una banda o a una altra, això és el que fa en Mengual i és espectacular”, assegura. |

Cicle Connexions. Big Eril. El Petit de Cal Eril & David Mengual Free Spirits Big Band Sala Apolo (Barcelona) Divendres 7 21 h. 11-14 € Més informació a: www.festivalconnexions.com