BELÉN GINART

20 perles escèniques del Temporada Alta

Algunes pistes per posar ordre a la programació inabastable del festival més internacional, inquiet i polifacètic, que tindrà lloc des d’avui fins al 8 de desembre

20 Perles escèniques 
 Del Temporada Alta / TEMPORADA ALTA Zoom

CERIMÒNIA DEL FOC DIVENDRES 2/10 ITINERARI PEL BARRI VELL DE GIRONA

Foc per obrir el foc. La companyia francesa Carabosse incendiarà el casc antic de Girona en un espectacle inaugural per a tots els públics. Espectacularitat sense riscos en una proposta plena de torxes, funambulistes, autòmats i humor.

 

DINAMO DIVENDRES 9 /10 TEATRE DE SALT

El dramaturg argentí Claudio Tolcachir (ara en coautoria i codirecció amb Lautaro Perotti i Melissa Hermida) torna a viatjar al festival, i ho fa en una caravana, vista ja a Avinyó. El vehicle és el claustrofòbic espai on conviuen tres perdedores.

 

PLEASE CONTINUE (HAMLET) DISSABTE 10 I DIUMENGE 11 /10 CASA PASTORS

No apte per a espectadors acomodats i esperits conformistes. Així és el teatre de Roger Bernat, un explorador infatigable dels límits entre la realitat i la ficció i un dinamitador de les convencions escèniques.

 

LE SEC ET L’HUMIDE DIUMENGE 18 /10 EL CANAL

Literatura i tecnologia són els dos epicentres creatius del més universal dels directors belgues, Guy Cassiers. Ara hi torna amb una performance que pren com a inspiració un assaig de Jonathan Littell, traslladat al teatre amb tècniques de distorsió sonora.

 

UBU AND THE TRUTH COMMISSION DIUMENGE 11 /10 TEATRE MUNICIPAL

Titelles, actors, música i teatre document són la base de l’espectacle que va donar fama mundial a Handspring Puppet. 18 anys després, la companyia dirigida per William Kentridge recupera la peça, ambientada en una dictadura sud-africana.

 

ESTÁ ESCRITA EN SUS CAMPOS DIVENDRES 16 /10 SALA LA PLANETA

Els mexicans Lagartijas Tiradas al Sol no tenen por d’embrutar-se les mans gratant en la cruesa de la vida quotidiana al seu país. L’aposta més personal d’un dels seus membres, Francisco Barreiro, indaga en les arrels del narcotràfic.

 

UNA ALTRA PEL·LÍCULA (SPEED THE PLOW) DIVENDRES 23 I DISSABTE 24 /10 TEATRE DE SALT

Julio Manrique torna a David Mamet, per fer cap a la relliscosa cruïlla entre el cor i la butxaca, l’ètica i el materialisme. A més de dirigir-la, també n’és intèrpret, amb Mireia Aixalà i David Selvas.

 

L’ÚLTIMA CINTA DE KRAPP (KRAPP’S LAST TAPE) DIVENDRES 23 I DISSABTE 24 /10 SALA LA PLANETA

Molts creadors estrangers tenen en el Temporada Alta el seu aparador a Catalunya. Com el lituà Oskaras Korsunovas, mestre a convertir l’austeritat en or, que el visita per cinquena vegada.

 

NOTRE PEUR DE N’ÊTRE DIVENDRES 30 /10 EL CANAL

Amb poc més de 30 anys, Fabrice Murgia s’ha convertit en un nom imprescindible de l’escena belga. Actor, director i autor, les seves obres fixen obsessivament la mirada en les paradoxes de la societat d’avui, i en reflecteixen el potencial tecnològic.

 

MESURA PER MESURA DIMECRES 28 I DIJOUS 29 /10 TEATRE MUNICIPAL DE GIRONA

Sense Declan Donnellan, el programa del festival semblaria coix. Enguany hi porta el que considera un dels millors textos de Shakespare (esquitxat de corrupció, sexe i religió), amb actors del Teatre Puixkin de Moscou.

 

UN TRAMVIA ANOMENAT DESIG DISSABTE 6/11 SALA LA PLANETA

La llibertat a l’hora d’adaptar els clàssics i l’entrega (multitasca) dels seus membres han pavimentat l’èxit de la companyia Les Antonietes. Van convidar la immortal Blanche Dubois a un cameo en la seva anterior obra i ara li donen tot el protagonisme.

 

EL MATRIMONI DE MARIA BRAUN DISSABTE 7/11 TEATRE MUNICIPAL

La pel·lícula 38 dirigida per Fassbinder en la seva curta vida (37 anys) es fa teatre en una versió dirigida (ja fa uns anys) per un altre dels eterns i genials enfants terribles del teatre europeu, Thomas Ostermeier, amb cinc actors i 28 personatges.

 

PATETISME IL·LUSTRAT (10 MANERES DIFERENTS DE COMENÇAR UN ESPECTACLE) DIVENDRES 13/11 EL CANAL

L’esperit més punk del compositor Carles Santos no s’esvaeix amb els anys. Destruir un piano és la seva manera de rebre el públic en un espectacle en què revalida la seva amistat amb el cineasta Pere Portabella.

 

THE VALLEY OF ASTONISHMENT DISSABTE 14 I DIUMENGE 15/11 TEATRE MUNICIPAL DE GIRONA

La ciència pot ser poètica, pot ser èpica i, en mans de Peter Brook, pot ser un acte teatral commovedor i capaç de parlar directament al cor de l’espectador. Brook torna a Girona amb Marie-Hélène Estienne.

 

SOTA LA CIUTAT DIVENDRES 13, DISSABTE 14 I DIUMENGE 25/11 SALA LA PLANETA

Després de l’èxit de La pols, Llàtzer Garcia torna a posar a prova la seva capacitat per traslladar al teatre les preocupacions i les pors de l’home del carrer, amb un espectacle del qual és autor i director.

 

NOMÉS SÓN DONES DIVENDRES 13/11 TEATRE DE SALT

Carme Portaceli evoca la memòria de les preses franquistes en un espectacle fet en col·laboració amb una experta en el tema, l’escriptora Carmen Domingo, i tres mestres del teatre (Míriam Iscla), la dansa (Sol Picó) i la música (Maika Makovski).

 

BÈSTIES DEL DIJOUS 19 AL DIUMENGE 22/11 CARPA DE CIRC (LA COPA)

Blaï Mateu va mamar el circ a casa, però va ser a França on el fill de Tortell Poltrona i Montserrat Trias va trobar el seu propi llenguatge, esquitxat de poesia, sensibilitat i humor. L’acompanya Camille Decourtye, l’altra meitat del Baró d’Evel.

 

L’EMPESTAT DISSABTE 28/11 SALA LA PLANETA

A La caiguda d’Amlet, Jordi Oriol va assajar per primer cop el mestissatge entre Shakespeare i Camus. L’experiment va donar bons fruits i hi ha tornat, ara empeltant La tempesta amb La pesta, una altra vegada sota la direcció de Xavier Albertí.

 

FREE FALL DIVENDRES 27/11 TEATRE AUDITORI DE SANT CUGAT

Temporada Alta ha crescut tant que ha hagut d’escampar-se fins i tot fora de la província. Al Vallès arriba aquest espectacle de dansa sobre la supervivència humana, amb coreografia de l’israelià Sharon Fridman i guardonat amb un Max.

 

EL REY DIVENDRES 4/12 TEATRE DE SALT

Arribem als últims dies de la programació amb una comèdia política escrita per Alberto San Juan, que hi actua amb Guillermo Toledo i Luis Bermejo. La monarquia és el centre d’un debat pel qual desfilen el rei Joan Carles I, Franco, Adolfo Suárez, Felipe González…