MÚSICA
Cultura 28/06/2013

Pluja de festivals

El cap de setmana del PopArb, tret de sortida a la temporada estiuenca

Borja Duñó
2 min

Durant els últims dies de juny i els primers de juliol comença un plugim de festivals de música ben repartits per tot el territori que animaran, per allà on passin, la temporada estiuenca. N'hi ha de mitjans, de petits i de molt petits, i resulta impossible comptabilitzar-los tots. N'hi ha que s'han avançat al calendari, com l'Ítaca Cultura en Acció, el Foramuralla de Vic i l'(a)phònica de Banyoles, que acaben de fer-se, però el punt d'inflexió arriba aquest cap de setmana amb una concentració d'esdeveniments més que remarcable: el PopArb d'Arbúcies, el Festus de Torelló, el Poesia i+ de Caldes d'Estrac...

A partir d'aquí, ja serà un no parar fins a l'agost, en què l'activitat gairebé s'atura (amb honroses excepcions com el nou Trash An'Ready Reggae i el Mas i Mas Festival). El Faraday, el Cruïlla, el Palmfest, l'Embassa't, el Festival d'Estiu de Tarragona, el Festival Internacional de Benicàssim, els grans certàmens de la Costa Brava i un llarg etcètera fan del juliol un mes per sucar-hi pa, i aquest cap de setmana se'n dispara el tret de sortida.

TOT UN REFERENT

El PopArb, que se celebra per novè any consecutiu, és ja tot un referent de la música feta al país. Delafé y las Flores Azules, Standstill, La Habitación Roja, El Petit de Cal Eril i La Iaia (amb disc nou o a punt de sortir) són potser els noms més coneguts d'aquesta edició, però el programa està ple de joies per descobrir: des del nou projecte de Maria Rodés, Ramon Rodríguez i Martí Sales (aka Convergència i Unió) a la radiofórmula reinventada per Joan Colomo, passant per propostes més underground com Ocellot, Miquel Serra, Súper Gegant, Santa Rita i The Suicide of Western Culture. El gruix de la resta de programació també és per sucar-hi pa: Senior i el Cor Brutal, Salvaje Montoya, Oliva Trencada, Pau Vallvé, Quart Primera, Inspira, Els Nens Eutròfics... Un cop més, el PopArb fa la radiografia perfecta de la música que s'està coent, en aquest precís instant, al costat de casa.

El festival d'Arbúcies coincideix en el calendari amb el Festus de Torelló i el Poesia i+ de Caldes d'Estrac. El primer, centrat en les arts al carrer, inclou dansa, teatre i circ, però també les actuacions musicals destacades de l'Orchestra Fireluche, Tigre Menja Zebra, Ocellot i l'experiment del grup de música electrònica Bradien amb el poeta Eduard Escoffet. Aquesta reeixida col·laboració poètico-musical també es podrà veure al Poesia i+, que aposta fort per la música amb Carles Santos, Enric Casasses amb Pascal Comelade i el Brossa Quartet de Corda que interpretarà Retaule d'avars , una peculiar fusió entre hip-hop i música clàssica. Els acompanyarà el contratenor Jordi Domènech, el grup de hip-hop Falsalarma i un clavicèmbal.

A més, aquesta setmana també enceta programació el Grec, amb el sonat retorn dels Ja T'ho Diré (3/7), i el Festival Jardins de Pedralbes ofereix els concerts d'Antony and the Johnsons (28/6) i Lana del Rey (5/7).

5 FESTIVALS QUE COMENCEN

POPARB

ARBÚCIES (28-29/6)

Els Nens Eutròfics, Inspira, Joan Colomo, Standstill, La Iaia, El Petit de Cal Eril...

FESTUS

TORELLÓ (28-29/6)

Orchestra Fireluche, Ocellot, Bradien + Eduard Escoffet, Tiger Menja Zebra...

POESIA I +

CALDES D'ESTRAC (28/6-12/7)

Carles Santos, Brossa Quartet de Corda, Enric Casasses i Pascal Comelade...

GREC

BARCELONA (1-30/7)

Ja T'ho Diré, David Carabén, Buika...

JARDINS DE PEDRALBES

BARCELONA (FINS AL 8/7)

Antony & the Johnsons, Lana del Rey...

stats