Art
Cultura 17/05/2013

Orelles per a les Glòries

El DHUB encén la instal·lació interactiva BruumRuum!, de David Torrents

Sara Armada
3 min
Orelles per a les Glòries

Quan cau el sol pot passar de tot, com ara que tots els gats es tornin negres o que a l'espai més atribolat del món li surtin un parell d'orelles i es mori de ganes de jugar. Això és precisament el que li passarà a la zona de les Glòries de Barcelona a partir de demà, dissabte, quan el DHUB -seu del Museu del Disseny de Barcelona- estreni la flamant zona de grafisme lluminós anomenada BruumRuum! : un espai interactiu ple de leds amb afany per escoltar els vianants i la ciutat i d'interactuar-hi.

LA GÈNESI

Els ideòlegs de la instal·lació són David Torrents, insigne dissenyador gràfic i cartellista, i Maurici Gines, dissenyador d'il·luminació d'Artec3 Studio amb qui Torrents va contactar per tirar endavant el projecte, que també ha comptat amb l'ajuda de Rebeca Sánchez, de Ledscontrol.

BruumRuum! va néixer a partir d'un encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona i de les propostes de l'estudi MBM Arquitectes per civilitzar la zona del voltant del nou Museu del Disseny de Barcelona, a la fins ara infausta plaça de les Glòries. El projecte inicial incloïa una escultura de llum nocturna i, per fer-la, es va triar David Torrents pel seu llenguatge tan personal, amb molta tirada a la linealitat, les formes geomètriques i els colors encesos.

MAPA DE LLUM I DE SONS

La idea dels dissenyadors d'incorporar-hi el so i fer-la participativa va fer la resta: com a resultat, el BruumRuum! arriba al món com un gran espai -33.000 metres quadrats- de llum i color modulat per 9.396 llums led (530 lluminàries) que responen directament als sons generats a la plaça, que són recollits per un entramat de sensors trompeta. Mentrestant, la Torre Agbar s'ho mira de prop.

De diferències entre treballar en un cartell i en una plaça monumental, David Torrents no en troba cap, "perquè treballar en un projecte gran o petit no modifica el procés si et mantens en el terreny del que és conceptual". I si bé no havia treballat abans amb leds, sí que havia desenvolupat projectes en color RGB (en anglès red , green , blue; és a dir, vermell, verd, blau), "que és, de fet, el color llum", apunta, i destaca el fet que ell sempre ha relacionat espai i grafisme.

Els sons, les onomatopeies, són una altra de les seves dèries. "El concepte del projecte és el soroll: que la gent, cridant, pot canviar els colors i l'aparença de tota la plaça". La situació dels llums en l'espai, a més, reforça aquesta idea, i la de com el dissenyador representa gràficament el so. Els leds estan distribuïts sobre el paviment "d'una forma sinuosa, que recorda les ones sonores", explica Torrents. Cantar, xiuxiuejar, cridar, tronar. "La gent es deixa anar bramant davant dels colors... Hi ha moments que és una bogeria!" Saltar, jugar, viure. "M'agrada que els meus projectes promoguin la participació de la gent i que, com els cartells, siguin presents al carrer, on la gent els pot llegir, disfrutar o jugar-hi".

A partir d'ara, doncs, el nus infernal de les Glòries guanya un espai per als vianants i de nit (en horari d'estiu, el BruumRuum! funcionarà de 19 h a 21 h), en una ciutat que "no té gaires més escultures públiques per ser disfrutades de nit, a part de la Font Màgica de Montjuïc, la successió de Fibonacci de Mario Merz o la façana nova d'El Molino..."

LA NIT DELS MUSEUS

El BruumRuum! s'estrena amb motiu de la Nit dels Museus, en què 62 museus de Barcelona i l'àrea metropolitana obren les portes de manera gratuïta entre les set de la tarda i la una de la matinada (www.bcn.cat/lanitdelsmuseus). Amb aquesta instal·lació, el Museu del Disseny s'incorpora per primera vegada a la Nit dels Museus. El que hi digueu, i el que us responguin els llums, serà un secret entre vosaltres i la plaça.

'BRUUMRUUM!'

La Nit dels Museus

Plaça de les Glòries (Barcelona)

A partir de dissabte 18 de maig. Gratuït.

stats