PANTALLES
EULÀLIA IGLESIAS

Nova collita de websèries

El Zoom d'Igualada i el Miniput, aparadors de nous formats 'online'

Fa uns mesos ens fèiem ressò de Les coses grans , la websèrie creada i protagonitzada per Roger Coma que es va estrenar a la web d'aquest diari. Les coses grans es podrà recuperar aquests dies en dues mostres centrades en formats televisius i que gairebé coincideixen en el temps. D'una banda, el Zoom Igualada, el Festival Europeu de Cinema per a Televisió, que ja fa onze edicions que reivindica la ficció televisiva en una de les seves expressions més menystingudes, el telefilm. De l'altra, el Miniput, la mostra maratoniana que es du a terme al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, amb una selecció del bo i millor de l'Input, la trobada internacional de nous formats produïts per televisions públiques. Tant el Zoom Igualada com el Miniput han reservat un espai als nous formats de ficció i documental a internet, un fet que ens permet fer un repàs a la nova collita de websèries i webdocs.

'NICO & SUNSET'

El Nicolai Sergueièvitx i la Suzette Suavet Miller són un rus i una francesa que formen una de les parelles pop amb més encant de la ficció online . Les aventures musicals i romàntiques de Nico & Sunset , acompanyats del Misha, un cosí amb cos d'adult però cor d'infant, han donat lloc a una websèrie tocada per l'humor absurd que defuig funcionar com una versió jivaritzada de la sitcom tradicional. Rodada amb un telèfon mòbil, la websèrie té l'aire d'aquelles pel·lícules casolanes entranyables que es filmaven en súper 8. Nico & Sunset , alter egos dels actors Oriol Vila i Raquel Salvador, també tenen vida pròpia en el món real, on actuen en directe (www.facebook.com/NicoSunset).

'LAVIDA.ES'

Des de la productora Coses Sèries s'han pres seriosament això dels formats online . Res d'encapsular una ficció pensada per a la TV en una finestra d'internet. La seva comèdia Lavida.es funciona quasi exclusivament en llenguatge 2.0. La història és la de sempre: un noi surt amb una noia, el noi perd la noia, el noi recuperarà la noia? Però per narrar-la es fan servir les tecnologies i aplicacions que vehiculen la comunicació i les dinàmiques relacionals avui en dia: Facebook, Twitter, xat, Skype, Instagram, YouTube, Spotify, eBay, Apalabrados, Pinterest, Foursquare, Geonick, blogs... i encara alguna més d'inventada, com Twitbook+, l' start-up on treballa el protagonista (www.youtube.com/user/cosesseriestv).

'ELS BONS HOMES VAN EN BURRO'

Lluny de les autopistes d'internet, els tres protagonistes d'aquesta ruc-movie (segons la definició oficial) emprenen a peu i amb l'única companyia de tres burros el Camí dels Bons Homes, una ruta entre el Berguedà i el castell de Montsegur, a Occitània, que ressegueix els senders per on fugien els càtars durant la persecució inquisitorial de què van ser víctimes. Els tres bons homes ho aprofiten per copsar els sentiments i desitjos de la gent que troben al seu pas. I no tanquen la porta a sorpreses: com ara que s'entrebanquin amb Anímic quan passen per Montserrat (www.elsbonshomesvanenburro.org).

WEBDOCS

Emocionant fins a dir prou, Cromosoma cinco acompanya l'aventura dels pares de l'Andrea de metge en metge per saber què fa de la seva filla prematura una nena especial. I Solos explora les possibilitats del format webdoc a l'hora de confrontar dues històries diferents dins d'una mateixa família d'emigrants (cromosomacinco.com, webdocsolos.com).