FUGIDES
Cultura 19/07/2013

Navarra, paradís del turisme 'slow'

Cinc maneres de viatjar sense presses a indrets naturals i poc massificats

Cecilia Lorenzo
3 min

Allotjar-se en una cabana a dalt d'un arbre o en una casa rural, fer senderisme a les valls del Pirineu navarrès, tornar als orígens de la terra a les coves de Zugarramurdi, practicar el birding o fer un recorregut pels cellers de la Ruta del Vi. Són algunes propostes per gaudir a Navarra del turisme slow (turisme tranquil), una manera de viatjar sense presses a indrets poc massificats, fora dels circuits turístics habituals i en contacte amb la natura.

ALLOTJAMENTS 100% NATURALS

L'Hotel Jakue de Puente de la Reina (www.jakue.com), situat al pas del Camí de Sant Jaume, compta amb una habitació molt especial. Es diu Maitenea (que en basc significa "lloc de l'estima") i és una caseta de fusta ubicada dalt del tronc d'un arbre, a 6 metres d'alçada. Aquesta cabana és la millor manera de fer realitat un somni que alguns hem tingut de petits i de passar uns dies envoltats de vegetació. Igualment rodejades de natura i encantadores són les cases rurals que esquitxen els espais naturals de Navarra o allotjaments com l'Hotel Rural Besaro (www.besaro.es) i l'Hotel Rural Torre de Uriz (www.hoteltorredeuriz.com), una casa pairal del segle XVIII; tots dos situats a les portes de la selva d'Irati i els Pirineus de Navarra.

VIATGE AL CENTRE DE LA TERRA

Les coves de Zugarramurdi (www.turismozugarramurdi.com) es van fer famoses per ser escenari de les reunions de bruixes que va jutjar la Inquisició de principis del segle XVII. Algunes històries sobre aquella caça de bruixes, a més de mites i llegendes sobre l'indret, posen la cirereta a un indret ja per si mateix corprenedor. En aquestes cavitats no s'hi pot dormir, però sí que és possible fer-ho a les coves de Valtierra (www.lasbardenas.com), situades a l'entrada del Parc Natural de Bardenas Reales. Són ideals per fugir de la calor de l'estiu, ja que per dins són molt fresquetes. A més, permeten viure l'experiència de dormir en una cova però amb les comoditats d'un hotelet rural.

RUTES A PEU PEL PIRINEU

Qui vol viatjar a la Selva Negra d'Alemanya tenint força més a prop impressionants boscos de faig com el de la selva d'Irati? La zona dels Pirineus, al nord de Navarra, ofereix centenars de camins per fer tota mena d'excursions i travesses i permet descobrir paratges com el d'Irati, el massís de Larra-Belagua, els parcs natural de Bertiz o Urbasa-Andía o la serra d'Aralar. El campament base pot ser un hotel rural, un alberg, un refugi o un allotjament d'agroturisme. En aquest últim cas, el viatger pot experimentar les activitats pròpies del món rural, com ara munyir les ovelles, recollir els ous de les gallines o gaudir d'un àpat amb productes frescos ecològics i quilòmetre 0.

ORNITÒLEG PER UN DIA

L'observació d'ocells o el birding és un dels reclams de Navarra, ja que és un dels punts estratègics per on passen les aus en les seves migracions. Una bona dosi de paciència (i trobar-se en llocs com les llacunes de Pitillas i de Las Cañas, Las Foces de Arbaiun i Lumbier o passos com Ibañeta, Lindux o Etxalar) asseguren poder veure de prop algunes de les 246 espècies que s'han comptabilitzat a tot Navarra. Per animar-s'hi només cal visitar els punts d'informació ornitològica repartits per tot el territori o consultar l'apartat de birding a la web de turisme de Navarra (www.turismo.navarra.es).

LA RUTA DEL VI

25 municipis, 15 cellers, 2 bars de vins, 13 allotjaments, 3 agrobotigues, 12 restaurants i el Museu del Vi, a Olite, formen la Ruta del Vi de Navarra, una proposta que permet crear un recorregut a mida amb la descoberta dels vins de la zona com a fil conductor i amb la gastronomia, el patrimoni, la natura i les festes com a complement. A banda de les visites convencionals, les degustacions i les activitats que permeten participar en el procés d'elaboració del vi, hi ha cellers que ofereixen alternatives, com un taller de tai-txi a l'aire lliure abans de la visita al celler (Bodegas Pago de Araiz) o productes de vinoteràpia (Bodega Vega del Castillo). Tot plegat, amb la calma que requereix assaborir una copa de bon vi.

stats