LA PORTADA
LAIA BELTRAN

Natalio Martín: “Aprendre a fer sabates va ser pitjor que una droga”

Artesà del calçat

Natalio Martín. Zoom

>>REW “Quan era adolescent m’encantava tunejar les sabates: em pintava les Dr. Martens, em folrava les vambes...” Amb aquest torrent de creativitat a dins, Natalio Martín va estudiar turisme i es dedicava a la comunicació. Fa només vuit anys que va canviar Còrdova per Barcelona. I al Poblenou hi va descobrir un petit taller per aprendre a fer sabates. “Va ser pitjor que una droga. Una addicció pura i dura. Quan sortia de treballar em podia quedar allà fins les onze de la nit!”

PLAY > Les ganes de fer sabates també se les emportava a casa. “No tenia espai, però un dia vaig trobar un patró de nadó. En només una tarda i quatre retalls de pell vaig fer una col·lecció sencera”, recorda divertit. Aquest va ser el germen de Baby Shoes i l’èxit el va portar a obrir taller propi a Gràcia. “Tot ha anat molt ràpid. Ara també dono cursos per aprendre a fer sabates d’home, dona i nen. Aquí i a Madrid, Sevilla, Londres...” A més, és professor en una escola de moda i col·labora amb dissenyadors de passarel·la.

FF>> Admira la visió artística de Louboutin i l’esperit trencador de JW Anderson. Confessa que sempre mira les sabates de la gent. “Diuen moltes coses”. L’apassiona la història del calçat i rega la conversa amb un munt d’anècdotes. “Sabies que els homes van portar talons abans que les dones?” Si ha d’escollir entre un peu nu o calçat dubta. “Crec que calçat. Millor amb una sandàlia. I les ungles pintades de vermell”. Potser per això en alguns dels seus cursos fins i tot regala l’esmalt. No se li escapa ni el mínim detall. Mai.