MÚSICA
BORJA DUÑÓ AIXERCH

Músics en primera persona

Calvin Johnson, Gerard Love, Ian Svenonius i molts més, al festival del CCCB

Ian Svenonius. / ÁNGEL CEBALLOS / ÁNGEL CEBALLOS Zoom

Quan llegiu aquestes línies, els Nueva Vulcano ja hauran descarregat la seva fúria poètica al teatre del CCCB, però queda un cap de setmana ple de concerts únics i irrepetibles, cortesia del festival de música i literatura Primera Persona. Pel mòdic preu de 7 euros per sessió veureu actuacions exclusives de figures internacionals de l’ indie com Calvin Johnson, Gerard Love -Teenage Fanclub- i Ian Svenonius -The Make-Up, Chain & the Gang- i personalitats del pop català i espanyol de diverses generacions. Qui conegui el festival sabrà que la sorpresa pot saltar en qualsevol moment. Si voleu especular, només cal que llegiu entre línies.

‘MODS’ I BÈSTIES ESCÈNIQUES

Joaquin Felipe -Los Fresones Rebeldes, Los Canguros, La Cola Jet Set-, Alejandro Díez -Los Flechazos, Cooper- i Fernando Pardo -Sex Museum- són tres històrics del moviment mod. Tots tres acaben de publicar les seves memòries i les posaran en solfa amb alguns dels seus temes més emblemàtics (dv., 19 h). També hi caurà alguna versió, com So sad about us dels Who, “tots junts i amb tota l’artilleria, malgrat que els mods tenen al·lèrgia a la idea de supergrup”, puntualitza Miqui Otero, codirector del festival amb Kiko Amat.

La bèstia escènica del festival serà Ian Svenonius (dv., 22 h), que farà un xou total a l’estil predicador. “Està acostumat a ser un xòuman; va néixer prop d’una església típica de gòspel i va passar l’adolescència a Washington DC amb tota l’escena punk rock”, explica Otero. El músic presenta aquests dies el llibre Estrategias sobrenaturales para montar una banda de rock (Blackie Books, 2014), “ple de reflexions i idees polítiques boges”. Al seu espectacle farà sermons i discursos, cantarà sobre bases pregravades, ballarà, es podrà veure un curtmetratge seu encara inèdit... “Ell serà el rock i es defensarà de les injúries i crítiques que ha rebut. L’Ian és molt polític, però ho combina amb sentit de l’humor”.

El mateix dia, i seguint la màxima “aquí hi pot passar de tot”, ¿què pensarà Manolo García (dv., 22 h) quan vegi xavals de vint anys fent cançons d’El Último de la Fila? “Esperem que flipi bastant”, diu Otero. Començarà l’Esther Margarit de Me & the Bees (“la típica fan adolescent amb fotos a la carpeta”) i s’hi afegiran Extraperlo, El Último Vecino i Miqui Puig amb l’Agrupació Cicloturista Puig, tots influïts per Los Rápidos, Los Burros i El Último de la Fila. “Serà un karaoke total”, diu Otero.

Més plats forts: Calvin Johnson (ds., 19 h), figura imprescindible de la història de l’indie a Nord-amèrica, acabarà al Primera Persona una gira que ha fet en solitari per esglésies, petits teatres i llocs atípics. Tot i que no acostuma a treballar amb músics que no coneix, ha accedit a fer-se acompanyar per tres músics de l’escena catalana, que, a més, no tocaran els seus instruments principals. “Volia un concert gairebé sense amplificació i ha demanat una formació bastant específica de trompeta (Cristian Pallejà de Fred i Son), contrabaix (Xavi Garcia, Els Surfing Sirles) i percussió (J. Irizar)”. Johnson tocarà cançons de Beat Happening, The Halo Benders i d’ell en solitari.

La traca final serà el concert de Gerard Love, acompanyat dels mallorquins Beach Beach (ds., 22 h). El baixista i cantant comparteix amb Norman Blake l’autoria de les cançons dels Teenage Fanclub, però Otero, que ha rebut de Love un repertori de 15 o 16 cançons, recorda content: “Revisant els crèdits hem vist que la gran majoria de les nostres favorites són d’ell”. “A més, diu que no ha tocat mai sense Teenage Fanclub i que serà un concert concert, perquè no es veu amb cor de parlar”, com fan els altres artistes del festival. Sonaran Sparky’s dream, I need direction … “Molts hits, serà electricitat i volum, el gran final, el sorollot i la conga”, conclou.


PRIMERA PERSONA 2014
CCCB (MONTALEGRE 5, BCN)
Fins al 10 de maig

www.cccb.org