PANTALLES
Cultura 01/02/2013

Músics en la intimitat televisiva

'33 Revolucions' ens acosta als grups que han canviat la música pop al país

Eulàlia Iglesias
2 min
Músics en la intimitat televisiva

Joan Colomo i Mau Boada viatgen del Montseny fins a Guissona per visitar Joan Pons, El Petit de Cal Eril. Tots plegats comenten com els ha marcat créixer en contacte directe amb la natura. Una relació quotidiana amb l'entorn que es fa present en la seva música a través de les temàtiques o de les sonoritats que hi incorporen. Miquel Àngel Landete, de Senior i el Cor Brutal, munta el seu propi altar d'adoració als grans noms de la música nord-americana, els que li han permès articular a través de les cançons una relació d'amor i crítica amb la seva terra...

Aquests són dos paisatges emocionals extrets dels primers capítols de 33 Revolucions , el nou programa del canal 33 que ens aproxima als principals grups de l'escena catalana actual endinsant-se en la seva experiència íntima de la música. Més enllà d'una petita introducció per part d'una veu en off externa per situar-nos mínimament, el programa deixa que sigui el músic qui s'explica a l'espectador.

Sota la direcció de Joan Simó i Jordi Fàbregas, 33 Revolucions s'allunya del típic magazín enclaustrat en un plató i presoner d'una estructura periodística rígida i ancorada en la més estricta actualitat. Els formats musicals més innovadors fa anys que malden per distanciar-se dels programes al servei de l'èxit de l'artista segons les pautes de la indústria. Els realitzadors ja no es conformen amb la clàssica pauta d'entrevista promocional acompanyada d'imatges en directe del grup i van més enllà. Exploren l'univers del músic també des del punt de vista audiovisual.

AFECTES SONORS

Bona part de l'equip de 33 Revolucions ja havia treballat aquesta dimensió de la música en un dels millors programes del 33, Afectes sonors (2004 i 2006), en què cada episodi s'acostava a la música a través de diferents històries personals. Històries de gent anònima per a qui l'interès musical anava molt més enllà de la mera melomania i fonamentava la seva vida diària.

Com aquell jutge mod que no renuncia a la seva estètica ni per anar a la feina, o la mare del DJ que s'havia acabat aficionant a l'electrònica i l'acompanyava a les sessions al Sónar. També és un aspecte present al Bestiari il·lustrat que dirigeix Mai Balaguer, tot i que en aquest programa es juga molt més a convertir els músics en protagonistes d'una petita ficció que el programa elabora inspirant-se en el seu univers artístic.

Un format com 33 Revolucions esdevé especialment necessari en un panorama televisiu amb cada cop menys marge per a la música i la innovació audiovisual. Fa poc havíem de lamentar la desaparició de l'Alta fidelitat de BTV i de la franja Denominació d'Origen (DO) de la Xarxa, on s'havien produït sèries musicals com Carretera i mantra , d'Elsabeth Produccions, un antecedent clar del 33 Revolucions , la més didàctica Tallers sonors, de Walkie Talkie Films, o els Concerts privats, de Minifilms TV, que resisteixen a la Xarxa. El 33 Revolucions visita aquest diumenge 3 de febrer Anna Roig i l'Ombre de ton Chien, i en pròximes entregues viatjarà als universos de Maria Rodés, Refree, Maika Makovski, Raynald Colom, Oliva Trencada, La Iaia, Sanjosex, The New Raemon i Las Migas.

stats