FUGIDES
LAIA BELTRAN

Montjuïc, una festa gastronòmada

Montjuïc, una festa gastronòmada / SALVA LÓPEZ / VAN VAN Zoom

Aquest cap de setmana hi ha dues bones raons per acostar-se a Montjuïc. La muntanya màgica bullirà gràcies a la Nit dels Museus, que se celebra a tot Europa el dissabte 16. Això vol dir que de 19 a 1 h es podrà entrar sense pagar a la majoria d’equipaments museístics de la ciutat, inclòs el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el castell de Montjuïc. A més, al pati d’armes del castell s’hi celebrarà simultàniament la cinquena edició del Van Van, un mercat gastronòmic de dos dies de durada on tot el protagonisme recau en les omnipresents food trucks. “Sempre busquem emplaçaments especials, que aportin alguna cosa diferent. Fa relativament poc que l’Ajuntament gestiona el castell. Per això els va agradar la proposta de fer-hi una activitat que convidés els barcelonins a pujar a descobrir-lo”, explica Xavier Boneta, un dels organitzadors d’aquest singular mercat.

El Van Van Mercat Gastronòmada ja era una festa gastronòmica, però en aquesta ocasió també serà una festa cultural. “Sempre cuidem molt la música, però fins ara només havien vingut DJs. En aquesta ocasió, per primer cop, tindrem grups en directe”, assegura. Les dues bandes escollides són, atenció, els valencians A-phonics (a les 21 h) i els barcelonins Mujeres (a les 22.30 h), que compartiran escenari al mateix pati d’armes del castell. “A-phonics practiquen un surf instrumental dels anys 50 que ens encaixa molt amb la música que reivindiquem des del Van Van: rock’n’roll, soul, música negra, doo woop... I Mujeres creiem que ara mateix és un dels grups de Barcelona amb més força dins de l’escena de rock independent i garage ”, continua Boneta. Els DJ, però, no han caigut de la cartellera: obrirà foc Miqui Otero (a les 19 h) i tancarà la primera jornada Diego Armando (a les 24 h), “un dels grans DJ de música negra en aquesta ciutat”.

La primera jornada del Van Van es presenta més nocturna i rockera, mentre que la segona és un reclam perfecte per fer pujar les famílies al castell de Montjuïc. De les 11 a les 18 h, s’instal·larà al pati d’armes la Microcaravana de Cultura Inquieta La Fresca, un projecte artístic dels actors i creadors Ernesto Collado i Barbara Van Hoestenberghe que farà les delícies de menuts i grans. Hi haurà un espai de lectura i també la Cabina de Sons, on podran escoltar tot tipus de música. A més, a les 12 h i a les 16 h, es faran dos espectacles: Gim Tonic (una sessió de “gimnàstica hipertònica” per fer moure el cul al personal) i Pimpompum (un concert que versionarà clàssics del cançoner tradicional català en clau punk). Es tracta, bàsicament, i en paraules seves, de cantar i ballar “a lo bèstia”.

L’embolcall festiu del Van Van pinta molt bé. ¿Però i el gastronòmic? Xavier Boneta confirma que en aquesta edició tornaran a participar-hi algunes food trucks “clàssiques”, com la de Mr. Frank & The Butis (pioners a reiventar la botifarra catalana), la de Caravan Made (una parella que té la mà trencada en els entrepans filoasiàtics), la d’Eureka Street Food (definitivament, els reis de l’hamburguesa urbana) i la de The Rooftop Smokehouse (grans especialistes en fumats). Però també hi haurà noves incorporacions. “Els Little Blue vénen de Xàbia i prepararan figatells, unes petites hamburgueses típiques d’aquella zona de València fetes amb carn de porc i fetge, molt gustoses”, explica Boneta. També s’estrenen les noies d’À la Minute, que fan bagels farcits, i els de Pebre Negre, que sorprendran el personal amb creacions tan originals com l’entrepà de calamars amb espinacs frescos. En total, una vintena de caravanes amb estils culinaris molt variats. Ja sigui per omplir la panxa, per gaudir de bona música, per sorprendre la canalla o per tot alhora, escapar-se el cap de setmana al castell de Montjuïc sembla un molt bon pla.|

Van Van. Mercat Gastronòmada

Castell de Montjuïc (Barcelona) Dissabte, 16, de 19 a 2 h. Diumenge, 17, d’11 a 18 h Entrada gratuïta

Més informació a: www.vanvanmarket.com