FUGIDES
LAIA BELTRAN

Matsuri, festival de cultura japonesa

Cap de setmana nipó a la Barceloneta

Matsuri, festival  de cultura japonesa / MATSURI Zoom

Manga i anime són dues paraules molt populars a Occident i de seguida ens evoquen l’intens i colorista imaginari japonès. Segurament, són un dels distintius més universals de la cultura contemporània japonesa. Però què passa si us diem bon-odori o suikawari? Cares de sorpresa, oi? Normal, la majoria dels que coneixen el mangao l’ anime no han sentit a parlar gaire de la cultura tradicional japonesa, amb una rica varietat de música i balls populars.

Amb la intenció d’esmenar aquesta desconeixença va néixer el festival Matsuri. La primera edició es va fer el 2013 a la Barceloneta i estava emmarcada dins del programa institucional que celebrava els 400 anys de relació entre el Japó i Espanya. La convocatòria va ser un èxit i l’any següent es va tornar a repetir, amb un augment considerable de públic. La tercera edició de Matsuri, que se celebra aquest cap de setmana a la plaça de Mar de la Barceloneta, ja s’ha fet gran, fins al punt que sis japonesos residents a la ciutat han creat l’Associació de Cultura Japonesa Matsuri. Ells són els encarregats de donar contingut a una iniciativa oberta a tothom, catalans o japonesos. Segons Norima Hashidate, un dels membres de l’associació, els objectius principals del Matsuri són dos: “Presentar la cultura tradicional japonesa i facilitar els intercanvis culturals entre Catalunya i el Japó”.

Amb la platja de la Barceloneta com a teló de fons, el festival Matsuri s’instal·larà durant dos dies a la plaça de Mar. Cap al migdia estan programades les activitats infantils, que inclouen jocs típics del Japó com el pankui kyousou, en què cal ser molt hàbil per menjar un panet que penja d’una corda sense utilitzar les mans. També es jugarà a l’ ame kui kyousou, que consisteix a buscar caramels dins d’un recipient ple de farina. I finalment, un dels més refrescants, el suikawari, la versió japonesa de la pinyata, però utilitzant el pal contra una síndria (no patiu pels vostres fills, no estarà penjada). Els més petits també es podran entretenir participant en tallers d’ origami (papiroflèxia) i shodo (cal·ligrafia), entre altres. Abans, a mig matí, també es faran demostracions d’arts marcials, com el ninjutsu (el que practicaven les famoses tortugues ninja), i de iaido, el sabre japonès.

El plat fort del Matsuri, però, serà a les tardes, a partir de les 17.30 h, quan començaran les actuacions musicals. En aquesta edició tornarà a actuar el músic Shogo Yoshii, exmembre del reputat grup de tambors Kodo. “Yoshii també és l’autor de Barcelona-Ondo, una cançó de bon-odori amb la qual convidarà el públic a ballar amb ell -explica la Norima-. També actuarà per primer cop Chieko Kojima, membre honorífic de Kodo, que cantarà i ballarà a l’escenari. També hi haurà Shinobu Kawashima, que toca el shamisen, la guitarra japonesa de tres cordes”. El repertori de música i ball japonès serà molt tradicional, però això no exclou l’actuació de Kayoko Nakata, una bailaora flamenca molt coneguda al Japó i que ara viu a Barcelona.

Matsuri és la paraula que els japonesos fan servir genèricament per referir-se a una festa. I què seria d’una festa sense menjar i beure? En aquest cas, els ciutadans que s’acostin a la plaça de Mar durant el cap de setmana podran gaudir de l’autèntica gastronomia nipona. Una desena de restaurants japonesos de Barcelona -com Can Kenji, Bouzu, Bun Sichi, Ikkiu i Yatai, entre d’altres- muntaran parades per vendre plats i begudes tradicionals. I també hi haurà un mercat de productes japonesos: la bonica ceràmica de Chisato Kuroki, els yukatas i els obis de Minna no Kimono i també les bosses de mà i complements confeccionats amb teles de quimono de la mateixa Norima Hashidate, dissenyadora de moda de professió, que també portarà tops, faldilles i shorts que combinen el teixit de punt amb el del luxós vestit tradicional japonès. |

Matsuri. Japan in Barcelona. Plaça de Mar (Barcelona) Dissabte, 6, i diumenge, 7. Entrada Lliure Més informació a la pàgina de Facebook de Matsuri: facebook.com/matsurijapaninbarcelona