Marie Assénat: Creativitat = llibertat + risc

Colors VIBRANTS i estampats repetitius. Il·lustracions delicades. Simples. Netes. CLARES. I multitemàtiques = que connecten tant amb l’univers dels adults com amb el dels més petits.

Per veure la imatge ampliada en PDF cliqueu-hi al damunt Zoom

Marie Assénat va néixer a París, es va formar a Brussel·les i des dels 24 que dibuixa des de la capital del MÓN = idees clares, inquietud/actitud, PASSIÓ. Amb el seu traç el que sempre intenta és fer somriure. I escapar-se de la realitat. La seva? Treballar per a clients com The New York Times, Elle o The New Yorker; compartir estudi amb 5 il·lustradors més i practicar IOGA per abaixar revolucions. És més de nit que de dia; de cafè que de te; i d’escriure notes a l’iPhone que de portar llibreta. Li encanta dibuixar ocells, portar espardenyes turques i menjar profiterols de crema. Per ara, no li agradaria desaprendre absolutament RES. I això que té clar que la creativitat no és fruit d’aprenentatge, sinó de composició genètica. I d’aquesta fórmula infal·lible = LLIBERTAT + RISC.


FICCIÓ > REALITAT

Qui ets en una frase: Sóc una il·lustradora francesa de París que es va traslladar a Nova York. Què et fa diferent de la resta? El fet d’haver estudiat disseny gràfic en lloc d’il·lustració. ¿La teva obra és un reflex de la teva vida? Més aviat el contrari: el que intento és crear un altre món per així poder escapar-me de la realitat. ¿Fas el que sempre havies volgut fer? Totalment.


PARÍS
¿Quina ha sigut la clau de l’èxit? No escoltar la gent que intentava desanimar-me per fer una carrera com a il·lustradora. ¿I quin diries que ha sigut el teu millor triomf? Publicar el meu primer llibre per a nens quan encara anava a l’escola. ¿De la teva feina, què és el que més t’agrada? Que sigui sempre diferent. Que no em deixi avorrir. El fet que cada encàrrec sigui únic i que m’obligui sempre a aprendre a dibuixar coses noves. ¿I de la teva vida? Viure en un altre país. Aquí em sento més única que a París.


PASTISSOS > BROOKLYN

¿Un hobby? Passejar i anar a llibreries. ¿El denominador comú de tot el que fas? Les ganes de fer somriure amb cadascuna de les meves obres. ¿La teva millor decisió? Deixar París als 19 per anar a Bèlgica a estudiar a una escolar d’art. ¿Quan vas anar a viure a Brooklyn? Un any després d’acabar els estudis. ¿Algú et va impulsar per fer-ho? El meu xicot, que és dissenyador gràfic. ¿No trobes a faltar res de París? Sí: la família, el formatge i els pastissos. ¿I una GRAN influència? N’he tingut moltes, però m’encanta el llibre infantil de Tomi Ungerer.


LLUNA > SOL

Com és el teu dia a dia? Surto de casa cap a les 9.30. Llegeixo al tren, agafo un cafè per despertar-me i me’n vaig a l’estudi que comparteixo amb 5 il·lustradors més. ¿Dibuixes tot el dia? Això intento. ¿I llavors? Quan estic massa cansada deixo l’estudi i de vegades vaig a ioga. D’altres, torno cap a casa o bé surto una estona. ¿Quan estàs més inspirada? Desafortunadament no sóc de matins, així que sovint tinc més energia al capvespre.


ADN > APRENENTATGE

¿Què t’agradaria desaprendre? Per ara, RES. ¿Què representa per a tu la creativitat? Llibertat i risc. ¿És innata o adquirida? Innata. Tot i que no n’estic del tot segura. ¿Quina és la persona més creativa que coneixes? MOLTES. Admiro el treball de molts amics, però no diré un nom perquè si no els altres se’m posaran gelosos. De l’1 al 10: ¿com et sens de satisfeta, creativament parlant? 7. Però el meu objectiu és acabar arribant al 10. ¿Motivada? 9. ¿I feliç? 8.