MÚSICA
BELÉN GINART

Maria de Medeiros canta al BarnaSants

L'actriu i cantant presenta el seu tercer treball discogràfic, 'Pájaros eternos'

Maria de Medeiros canta al BarnaSants Zoom

“Trobar els teus músics és com casar-te. És difícil que surti bé a la primera. Ara que els tinc, em sento molt més còmoda perquè em donen confiança. Però això és un aprenentatge. I jo segueixo sent una actriu que canta”. Així és com Maria de Medeiros (Lisboa, 1965) verbalitza la seva relació amb la música, un art amb el qual ha conviscut estretament des de la infantesa (estudis de violoncel, pare compositor), però en el qual no va començar a reivindicar la seva pròpia veu fins fa uns anys. Demà l’artista presenta a Barcelona el seu tercer treball discogràfic, Pájaros eternos (2012), en un concert a Luz de Gas en el marc del festival BarnaSants.

“Encara no havia sorgit l’oportunitat de presentar el disc a Barcelona i tenia moltes ganes de fer-ho”, explica Medeiros, que va aconseguir fama mundial amb el seu paper a la pel·lícula Pulp fiction, de Quentin Tarantino, ara fa 20 anys. Com a actriu ha intervingut en més de cent pel·lícules, és també una activa directora (ara està escrivint dos guions de ficció que vol portar a la gran pantalla pròximament) i encara troba temps per a les arts plàstiques: el dibuix de portada del disc és seu, i n’hi ha d’altres signats per Mariscal, Marjane Satrapi, Pascal Rabaté... “Més que multidisciplinària, sóc multidisciplinada”, s’autodefineix aquesta dona amb esperit nòmada que ha viscut a Àustria, Portugal i París i que, des de fa dos anys, té la seu familiar a Barcelona, ciutat natal del seu marit.

Pájaros eternos va suposar un salt qualitatiu en la seva trajectòria musical, iniciada amb A little more blue (2007), un recull de cançons contra la dictadura brasilera, i Penínsulas & continentes (2010). En aquest tercer treball, per primer cop Medeiros s’atreveix a compondre i posar lletra a la majoria dels temes, inspirats per la idea de no renunciar als propis somnis malgrat que la realitat s’entossudeixi a fer-los semblar impossibles.

El disc es va gravar a l’estudi cordovès del productor musical Fernando Vacas, i també a Madrid, París i Portugal. El resultat és una barreja eclèctica d’idiomes (castellà, anglès, italià, portuguès), ritmes (fado, salsa, flamenc, jazz, bossa nova ) i col·laboradors (Raimundo Amador, The Legendary Tigerman, sobrenom del músic portuguès Paulo Furtado, Dominique di Piazza, Pascal Salmon…). “És un disc amb molta barreja, que reflecteix molt bé el que és la meva quotidianitat. Està escrit en diversos idiomes perquè són els que utilitzo al llarg del dia. I com que m’encanta traduir, en altres països les lletres estan traduïdes”, diu l’artista, que gaudeix molt dels concerts perquè, amb l’ajut dels seus músics i del públic, creen “una atmosfera molt lúdica”.

Medeiros explica que el disc ha tingut una acollida especialment bona a Mèxic i al Brasil, un país on últimament fa molt teatre i on també té la seva pròpia banda. Confessa que el seu estat natural és el canvi i que per això li agrada tant anar-se movent d’un lloc a l’altre i provar coses noves. Però ara porta uns mesos seguits vivint a Barcelona, escrivint nous guions, i s’hi troba molt bé. Per això admet que li agradaria vincular-se a algun projecte creatiu català, potser en el camp de la direcció escènica. Només cal un petit detall: que els concerts, els guions, la interpretació, la composició i la realització cinematogràfica la deixin dedicar-hi una mica de temps.

BarnaSants: Maria de Medeiros presenta ‘Pájaros eternos’

Luz de Gas (Barcelona). Dissabte 14. 21 h. 18 €. Consulteu tota la programació del festival BarnaSants (fins al 14/4) a www.barnasants.com