MÚSICA
Cultura 18/01/2013

'Maquinofòbia pianolera'

Carles Santos i CaboSanRoque presenten en directe un llibre-disc

Borja Duñó Aixerch
2 min
'Maquinofòbia pianolera'

Una espectacular orquestra mecànica i el piano de cua de Carles Santos. És la combinació explosiva de Maquinofòbia pianolera , el singular concert compost i interpretat a vuit mans pel músic de Vinaròs i els tres membres actuals de CaboSanRoque. El muntatge torna a l'actualitat en forma d'un llibre-disc que es presentarà dimecres que ve amb una actuació a l'Arts Santa Mònica, Barcelona.

L'ORQUESTRA MECÀNICA

CaboSanRoque és una formació barcelonina que des de fa deu anys es dedica a dinamitar les convencions associades als instruments tradicionals. Durant aquest temps, el grup ha construït una infinitat d'estris mecànics a partir de materials reciclats. Un dels últims invents sorgits del seu taller del Poble-sec és l'orquestra mecànica de la França Xica, una imponent maquinària controlada per ordinador que compta amb les tradicionals seccions de vent, percussió i corda, però també amb timbres inèdits en una agrupació simfònica tradicional, com les seccions d'aigua i fluids i de mecanismes.

"A més, hi intervenen tres guitarres elèctriques, sintetitzadors, un acordió, un instrument de fabricació pròpia anomenat dofí-banyera, i la veu", explica Laia Torrents, que juntament amb Roger Aixut i Pepe Seguí completa la formació de CaboSanRoque.

L'espectacle, estrenat l'any 2011, ara és protagonista d'un llibre-disc que compta amb una selecció de les 8.000 imatges que va captar el fotògraf Frederic Navarro durant el procés de creació de l'obra, d'ençà que va començar a gestar-se i fins que va pujar a l'escenari.

ARROSSOS A VINARÒS

Les fotografies copsen les primeres trobades al voltant de gustoses paelles, a Vinaròs, i documenta els assajos al Poble-sec i els concerts a L'Auditori de Barcelona, que és on es va gravar el disc, el febrer passat, durant els tres concerts que van tenir-hi lloc.

"Les interpretacions del Carles sempre són diferents", comenta Torrents, que afegeix que treballar amb el compositor "ha estat un gran honor, perquè Santos sempre ha escrit en solitari: ha estat molt generós".

TRANSMISSIÓ GLOBAL

El que es podrà veure a l'Arts Santa Mònica és un extracte del muntatge. "La gent ens demanava tornar a veure l'espectacle i hem volgut presentar-lo en un museu, com una obra d'art. Serà gratuït i s'emetrà en streaming per tot el món", conclou.

A més, els CaboSanRoque estan treballant en un nou projecte que els ha tingut cinc mesos a Mèxic construint noves màquines per a la instal·lació Los árboles aullaron, en coproducció amb el festival Vive Latino 2013.

stats