CRÍTICA DE CINEMA
PAULA ARANTZAZU RUIZ

Mandela: del mito al hombre

** Direcció: Justin Chadwick. Guió: William Nicholson. 139 minuts. Regne Unit (2013).Amb Idris Elba, Naomie Harris, Tony Kgoroge i Riaad Moosa.

MANDELA Zoom

La vida de Mandela sempre s'ha vist com a material de pel·lícula, i de fet ja havia aparegut al cinema en la pell de Morgan Freeman a Invictus, de Clint Eastwood, i a la televisió a Mandela, amb Danny Glover, dos dels exemples més coneguts. Aquest nou biopic sobre el pare de la nació sud-africana té com a reclam la interpretació d'Idris Elba, un actor imponent capaç de fer creure que el pes de la història cau sobre seu.

La seva presència és aclaparant: físicament, Elba no s'assembla gens a Madiba -ni tan sols caracteritzat com ell-, però l'actor de la sèrie The Wire treballa el seu perfil amb gestos, mirades i, sobretot, amb la veu, i ofereix un retrat final ferm, exigent i colpidor, que ens mostra la carnalitat que hi ha darrere la seva imatge.

El que no acaba de convèncer, d'altra banda, és el resultat del biopic, un llargmetratge superficial, conservador i que sembla una acumulació de dates. El seu director, Justin Chadwick, no s'esforça gaire per sortir del guió establert i signa un film sense imprevistos que confirma (altre cop) la pobresa fílmica del gènere.