PANTALLES
EULÀLIA IGLESIAS

Què se n’ha fet de Don Draper?

La temporada final de ‘Mad Men’ arrenca amb un protagonista sense atributs

El nucli dramàtic de Mad Men, el conflicte soterrat d’aquesta estilitzada sèrie sobre el món de la publicitat a la dècada dels anys seixanta, és la personalitat escindida del seu protagonista, Don Draper. Aquest expert a vendre aparences idealitzades per a grans marques també ha construït la seva pròpia careta.

Rere Don Draper, nom manllevat a un soldat mort durant la Guerra de Corea, s’hi amaga Dick Whitman. Al llarg de mitja dotzena de temporades, el creador de Mad Men, Matthew Weiner, ha dosificat la informació sobre el passat del personatge. Els espectadors hem anat coneixent, capítol rere capítol, bona part de la seva vida pretèrita. Però Draper seguia sent un enigma per a la majoria de gent que l’envoltava. Fins que al final de la sisena temporada el carismàtic creatiu publicitari decideix fer pública la seva identitat. Draper explica en una reunió d’empresa que és fill d’una prostituta i va créixer en un bordell. Poc després, també ho comunica a la seva família.

SEGONA MORT?

¿Significa aquesta doble confessió la segona mort de Don Draper? Encetada la setena temporada de la sèrie, sembla que sí. El protagonista potser aconsegueix reconciliar-se amb aquesta part del seu passat que feia dècades que amagava. Però això suposa també, a primera vista, la desaparició de Don Draper tal com el coneixíem.

De fet, el Draper “de tota la vida”, el seductor impenitent i bevedor sense control, agonitzava des del casament amb la seva antiga secretària Megan Calvet. Però després del numeret que va muntar davant dels clients, ha estat apartat momentàniament de la seva feina. Com pot sobreviure el personatge encarnat per Jon Hamm sense les reunions creatives, el whisky al despatx i les brillants idees a última hora per solucionar un problema o muntar una campanya? Sense tot allò, en definitiva, que ha configurat la figura del carismàtic Don Draper? I la feina no és l’únic que perd en els primers capítols de l’última temporada de Mad Men...

La setena temporada arrenca, doncs, amb un Don Draper desposseït dels seus atributs i obligat a reconstruir-se. També amb certa sensació que, després de resoldre el conflicte central, la sèrie ha perdut una mica de grapa.

Les noves incorporacions a la nòmina de personatges en l’entorn laboral del protagonista no compensen (per ara) pèrdues com la del britànic Lane Pryce (Jared Harris). Situats al capvespre de l’acolorida dècada dels seixanta, amb les mutacions que tot això comporta, sembla que estiguem vivint el final d’una era al costat d’un dels seus protagonistes de ficció més brillants. Per ara, la primera part de la temporada final de Mad Men transmet la sensació que la sèrie ja no donava per a més, i que realment s’havia de concloure ja.

EN DUES ENTREGUES

Els responsables de la sèrie tenen previst repetir l’operació que tan bé va funcionar amb Breaking bad. Aquesta última temporada s’estrenarà en dues entregues separades per una pausa d’un any. Temps de sobres perquè Matthew Reiner, un mestre a treballar a foc lent els personatges i les trames, remunti aquesta última fornada de capítols i remati Mad Men amb l’estil i la força que es mereix una de les millors creacions televisives dels últims anys.A FAVOR

Els personatges femenins, un dels grans valors

de Mad men, tornaran a donar joc aquesta vegada

EN CONTRA

La grisor dels nous executius de Sterling, Cooper &

Partners. ¿Signe dels nous temps?


'MAD MEN' TEMPORADA 7 ★★★

DE MATTHEW WEINER
PER A L'AMC
En emissió a Canal+ i Yomvi